>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
מסע של 9 חודשים הסתיים. אחרי חודשים מתוחים ולחוצים האבות מאושרים, מניחים בידם את התינוק המתוק ועושים את דרכם למלון. עוד שבועיים כבר יטוסו ארצה, אבל בין הריצות להשגת האישורים הנדרשים, הוצאת דרכון לרך הנולד, שליחת דגימת די אן איי ועדכון סטטוסים בפייסבוק, הם מתפנים לטפל באהבה החדשה בחייהם.
אבל פתאום הוא בוכה. ופולט. ולא ישן. ואיך רוחצים? ומה יהיה בלילה? ולמה להרים את הראש? אולי הוא צמא? רעב? גזים? לא בושה להודות, שלפעמים אנחנו צריכים עזרה. זוגות עם תינוק חדש עוברים שינוי והחיים "החדשים" מספקים אך גם מלאים שאלות וקשיים. העזרה וההדרכה הפרטנית באה לתת לזוג ההורים הטריים כלים בהתמודדות היומיומית עם התינוק שהגיע, והביא עמו, מלבד אושר ואהבה, גם לחץ, חרדה וחוסר ידע.
הורות חד מינית שונה מהורות של גבר ואישה?
החל מעזרה ברמה הפרקטית: חיתול, ערסול, תזונה, הרמת הראש, שימוש במנשא - ועד אוזן קשבת, אובייקטיבית, המקשיבה ועונה גם לשאלות שלאחרים יכולות להישמע כלא רלוונטיות.
בהדרכה הפרטנית אני עושה מה שחשוב ומעניין את ההורים החדשים: יש זוגות שרוצים ללמוד עיסוי תינוקות ותרגילים בהתפתחות הילד; יש הורים שרוצים לדבר, לשתף ולחלוק; אחרים רוצים ידע תאורטי ושואלים הרבה שאלות. כל אחד וההתמודדות שלו.
אבל למה עזרה? קודם כל, ישנו שוני רב והבדל גדול בין ההורות היום להורות של פעם. בעבר, חיו בצורה יותר שבטית, הנשים נשארו עם הילדים, וגם אם האם נאלצה לצאת לעבודה, הייתה דודה או סבתא שתמיד בסביבה. היום, ההורים חוזרים לעבודה, לקריירה מהר וצריכים להיות "סופרמנים"- לנתב בין קריירה והורות- משימה קשה מאוד.
בעבר ההדרכה והלימוד היו בדרך של חיקוי: לראות מה עושה הסבתא, ולפעול כמוה. היום, הסבתא בפילאטיס, החברים בעבודה ויש חוסר ידע, פחד וחרדה.
היתרון בהדרכה היא שבמספר לא רב של מפגשים- לרוב שניים עד ארבעה, אני מראה, מדגימה, מייעצת ומכוונת את ההורים ומשאירה בידיהם כלים רבים ומגוונים להתמודדות בשלב ההורות הראשונית.
קיים הבדל מהותי בין אבות לאמהות בימים שאחרי הלידה. האישה חווה את ההיריון, ומרגישה את השינויים הפיזיולוגים בגופה. אם זה לא מספיק, לאחר הלידה מופרשים בגוף האישה הורמונים העוזרים לחיבור וחיזוק הקשר בינה לבין התינוק. לעומתה, זוג הורים גברים מקבלים תינוק וצריכים פתאום להתמודד עם יצור קטן, חסר אונים, הזקוק לתשומת לב אבסולוטית.
טיפים לימים הראשונים?
1. בימים ובשבועות הראשונים התינוק ישן הרבה וזה בסדר. ברגעים שהוא ער, נחזיק אותו, נכיר אותו, נלמד אותו והוא ילמד אותנו. לקשר הזה, בין ההורה לתינוק קוראים "bonding".
2. דרך טובה ליצירת הבונדינג היא השימוש במנשא - אחד מאותם מנשאי קשירה, המצמידים את התינוק לגופנו. התינוק מעורסל, רגוע ונינוח, מקשיב לפעימות הלב של האב ומרגיש הכי בטוח בעולם.
3. עיסוי תינוקות היא אופציה נהדרת. בין מגוון היתרונות של העיסוי יש כמובן את חיזוק ה"bonding", בין ההורה לתינוק.
4. בימים הראשונים אין צורך לגרות את התינוק במובייל או צעצועים למיניהם. הגירויים שחווה תינוק כ"כ ממילא רבים כל כך, ואין כל צורך להוסיף לו גירויים בשלב כל כך מוקדם.
5. דרך נוספת של זמן איכות עם התינוק היא שעת האמבטיה. אמבטיה חמימה, מגבת רכה ואוכל לפני השינה הם דברים שמחברים מאוד בין ההורה לתינוק. הקפידו לעמעם את האור, שלא יסנוור את התינוק כשנשכיב אותו להחתלה וללבישת פיג'מה, שלבו עיסוי, חיבוק וליטוף- תאמינו לי אין כייף גדול מזה!!
כמובן שיש עוד המון – הרמת הראש, תרגילים לחיזוק חגורת הכתפיים, ערסול, מנשא, כדור פיזיו, חשיפה לגירויים, מעבר מבקבוק למוצקים ועוד.
מי אני??
רוני ליכט, רותם, נשואה, אמא לארבעה, בעלת תואר ראשון במדעי החברה והרוח. יועצת ומלווה משפחות אחרי לידה באופן פרטני וקבוצתי מזה שמונה שנים. מרכזת פרויקט "אם לאם" באבן יהודה. מנחת מפגשי אימהות בטיפת חלב.היכנסו לדף הפייסבוק
המרכז הגאה והבית להתפתחות תינוקות מזמין אתכם ביום שני (18.2) למרכז הגאה בגן מאיר למפגש בנושא התפתחות הילד, בשילוב ארוחת בוקר, והפתעות. לפרטים והרשמה: חן- 0528848286 ועידן - 0542540830
כנס הפונדקאות הבינלואמי הראושן בישראל יתקיים במרכז הגאה בין ה-14 ל-16 בפברואר