>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
כשהגעתי לתל אביב, לפני כ16 שנים, נדמה היה כי האגודה הייתה הארגון היחיד שעמד מאחורי הקהילה. כרטיס חבר האגודה בצבץ מתוך הארנק שלי בגאווה והיה חלק בלתי נפרד מתהליך הקבלה העצמית והיציאה מהארון.
מאז קמו וצמחו להם ארגונים גאים רבים ומגוונים בקשת החברתית/פוליטית בארצנו הקטנטונת והליברלית. כתוצאה מכך, האגודה, שנוסדה בשנת 1975, עברה מהפכים רבים בהגדרת המהות והרלוונטיות שלה ולא אחת חוותה ביקורות והתמודדה עם מאבקים.
ביום חמישי האחרון נפגש הוועד המנהל החדש של האגודה והציג את מטרות הארגון לשנה הקרובה.
החזון החדש: הגנה משפטית ושירות פסיכו-סוציאלי
הוועד החדש, שנבחר לפני כחצי שנה, מינה את שי דויטש ליו"ר, שרון יגרמן כמזכיר האגודה, גיל פלדשטיין כגזבר וחן לנגר הפך לדובר הרשמי. במהלך התקופה הזו עסק הוועד נמרצות בגיבוש תוכנית אסטרטגית לארגון, בחירת התחומים והגדרת הפרויקטים המרכזיים בהם יעסקו. התהליך נעשה בשילוב שיחות עם ארגוני הקהילה השונים, חברי האגודה והקהילה וחברי וועד לשעבר. את תוצאות התהליך הציגו בחמישי במסגרת האסיפה החצי שנתית של הארגון.
שי דויטש, היו"ר החדש מתייחס לתפנית. "אנחנו לוקחים אחריות על הקהילה. יש התעוררות של הדור הצעיר שמגיעים ורוצים להתנדבר וזה דבר חיובי. ברגע שנגדיר את מה שאנחנו עושים, כל אחד יצליח למצוא את הפינה שלו. אנחנו כאן כדי להיות השומרים של הקהילה, כדי שלא נתעורר בעוד כמה שנים עם בעיה".
אז מה חדש באגודה של שנת 2012? "נוצר ריק בתחום המשפטי וזה המקום של האגודה – לייצג ולשמור על הזכויות. מחלקת ייצוג וסנגור קהילתי תרכז את הפעילות המשפטית והפוליטית ותתמקד בקידום זכויות, ייזום וחקיקה, אכיפת חוקים ומתן ייעוץ משפטי. במסגרת המחלקה החזרנו לתחייה את פרוייקט "עוצמה", הזרוע הפוליטית של האגודה. כמו כן, יוקם מרכז דיווח על מקרי אלימות ולהט"בפוביה".
פיתוח הכלכלה הוורודה
מייק המל, חבר הוועד המנהל, אשר שימש בשבע השנים האחרונות כיו"ר של האגודה, מוסיף. "מרכז הדיווח ירכז את כל התלונות. המטרה שלנו היא ליצור מוקד דיווח שיהיה מוכר על ידי כל חברי הקהילה, שתהיה כתובת לדיווח על ארועים בבתי הספר, במקום העבודה, בצבא וגם על ארועי אלימות אזרחיים ומשטרתיים. למטרת הקמת המרכז יצרנו קשר עם ארגון דומה בברלין. המרכז נמצא בשלבי הקמה והשקתו תהיה ביום השנה לפיגוע, באוגוסט 2012".
פרויקט חדש נוסף של האגודה הינו השרות הפסיכו-סוציאלי. המל מסביר: "הפיגוע בבר-נוער העלה צורך בשטח בשירות כזה. בוצעה פנייה לגורמים ממשלתיים ונתקבלה עזרה מיידית בתחום הצרכים המיידים. יש כאן אוכלוסיה מוגדרת עם בעיות ייחודיות שאין לה את הכלים להתמודדות ואנחנו מרכזים את הידע הגדול ביותר לגבי כל מה שקשור לקהילה.
השרות ניתן בכל הארץ, תוך התבססות על מערך סניפי האגודה. עובדים סוציאלים ילוו את התהליך. זוהי פריצת דרך משמעותית ואנו מתכוונים להתרחב בהמשך לנקודות נוספות כמו הבית הפתוח בירושלים והפורום החיפאי".
פרויקט אחד חשוב שמתכננים באגודה נקרא כלכלה ורודה."כאן אנו מתמקדים בהעצמה כלכלית", אומר דויטש. "זהו פרויקט גדול שעלה מתוך הצורך של נשים חד הוריות עם מצב כלכלי לא פשוט. הנשים יוכלו לעבור הכשרה בתחום ניהול כלכלת הבית ויזמות פרטית".
משאירים את המסיבות לשירזי
"כיום כל ארגון גאה מכוון מאוד למטרות מאוד ספציפיות ודברים שהם בתחומי הפעילות של ארגונים אחרים נעשים בשיתוף פעולה מלא", מוסיף הדובר לנגר. "אנחנו הפקנו לקחים מהעבר וכיום יש שיתוף משאבים. אני חושב שהצלחנו להגיע לשיתוף פעולה בריא".
לנגר מציין כי הזמנים השתנו. "כשהאגודה הוקמה ב-75' ובשנות ה-80' הצורך באגודה היה לארגן מסיבות, היום יש את שירזי. פעם היו צריכים פורום לשיתוף מספרי טלפון, היום ברור שכבר לא צריך, יש את גריינדר ואטרף או שפשוט יוצאים לבר ומכירים. החזון החדש הוא לראות את הצרכים החדשים של הקהילה, שהשתנתה בעשור האחרון".
בשנת 2012 מבטיחים באגודה להתמקד בצרכים היומיומים של הקהילה. "אנחנו מבינים את הצרכים ומניעים את המהלכים כדי להפוך ליותר רלוונטים וזה מוכיח את עצמו. אנחנו כאן לא רק כדי לשמור על המצב הקיים ולמגר הומופוביה אלא גם להתפתח כקהילה".