>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
נוכחותה של שפרד, העומדת בראש קרן מת'יו שפרד למלחמה בשנאה, ריגשה כמעט את כל מי שנוכח בקהל. במהלך הטקס שמעה שפרד את התרגום לדברים, ונראתה מרוגשת, וברגעים מסוימים דמעות אף זלגו מעיניה.
"הכאב אף פעם לא עובר ולא מתרכך"
"זאת הפעם הראשונה שלי בישראל, וזאת ארץ יפהפיה", אמרה ל-mako גאווה. "ידעתי שקהילת הלהט"ב כאן מאוד דומיננטית, ושמעתי על הפיגוע מיד לאחר שהוא התרחש מאחת מהחברות בוועד הקרן שלנו, שהיא יהודייה. הייתי מופתעת מאוד. האלימות אינה אינה משהו בלתי נפוץ בארצות הברית, אבל לא חשבתי שהיא כל כך נפוצה גם בישראל. נחרדתי כאשר זה קרה, ומאוד קיוויתי שזאת לא תהיה מגמה מתמשכת".
"היא נראית אישה נפלאה וסימפטית, והעובדה שהיא הפכה לפעילה – אני מעריצה אותה על כך. מניסיון אישי זוהי עמדה קשה מאוד להיות בה, להתמודד גם עם הכאב הפרטי והאישי וגם לעבוד קשה ולהשקיע בעשייה. הכאב אף פעם לא עובר ולא מתרכך. איבדנו את מת'יו שלנו לפני 13 שנה, ועדיין אני לא מעכלת שהוא לא איתנו".
במהלך הטקס קיבלה שפרד מתנה: ציור של מת'יו שפרד שצייר רועי צור, שתמיד חלם להעניק אותו יום אחד להוריו של שפרד. "ממש לא ידעתי על כך קודם לכן, וזאת מתנה נפלאה", אמרה שפרד.
>> נרצחו בלי סיבה: מקרי רצח מזעזעים על רקע הומופובי
"לא מתחרטת על שוויתרנו על עונש המוות לרוצחים"
את הלוויתו של שפרד, כמו גם את משפטם של הרוצחים, ליוו המטיף הנוצרי ההומופוב פרד פלפס ותומכיו. אלה נשאו שלטים הנושאים את הכיתובים: "מתיו שפרד נרקב בגיהינום" ו"אלוהים שונא מתרוממים".
בארצות הברית חופש הביטוי מאפשר גם חופש להסית באופן רדיקלי. כך למשל, קבוצות נאציות ואנטישמיות דוגמת הקו-קלוקס-קלן יכולות לקיים דיון בנושא "הצורך להרוג יהודים". אולם, כנראה שהנושא, המעוגן בחוקת ארצות הברית, כל כך טבוע בציבור האמריקני, ששפרד כלל לא מתרעמת על החופש שניתן לכומר פלפס להסית לרצח ולשבח את רוצחי בנה.
רוצחיו של שפרד נידונו לשני מאסרי עולם רצופים, ללא אפשרות לחנינה, לאחר שהוריו של שפרד הסכימו לוותר על עונש המוות. לדבריהם, הם נתנו חיים לזכר אדם שלא יזכה לחיות יותר. בנוסף, הם אמרו כי מוות הוא עונש קל מדי, וכך ייאלצו הרוצחים להתמודד עם תוצאות מעשיהם במשך כל יום בכלא.
"אני לא מתחרטת על כך", אמרה בתשובה לשאלתנו. "אנחנו לא נראה את השניים הללו חופשיים יותר, אז המצב נגמר מבחינתנו. אני יודעת שעשינו את החלטה הנכונה".
איילה כץ: "אפשר רק להאמין בעתיד טוב יותר"
איילה כץ אמרה ל-mako גאווה כי היא חשה רגשות מעורבים בערב שכזה. "מצד אחד הכאב והעצב, מצד שני האופטימיות והתקווה. כשרואים פה את יו"ר הכנסת, אפשר רק להאמין בעתיד טוב יותר גם לקהילה הגאה וגם חברה הישראלית כולה. זה ממש מדהים מבחינתי שהוא פה.
בדומה לאיילה כץ, כמעט כל הנואמים הביעו בדבריהם הערכה עמוקה ליו"ר הכנסת ריבלין, ואמרו כי עצם בואו של ראש הרשות המחוקקת במדינת ישראל הוא בעל משמעות סמלית עמוקה.
>> איילה כץ: "חבקו את הילדים שלכם, אל תבכו עליהם אחר כך"
"יש לגנות את הפגיעה בקדושת החיים וקדושת החירות"
"אנחנו מחויבים ונאמנים לזכותו של כל אדם לחיות לפי מאוויי לבו האידאולוגיים ונטיותיו המיניות הטבעיות", אמר ריבלין בנאומו. "החופש לחיות את החיים כרצוננו הוא שעומד בלב החברה הדמוקרטית, ואם יש מישהו שמאיים עליו, חובתנו לא לעבוד מנגד.
"זוועה כזאת, כפי שהתחוללה בברנוער, יש לחזור ולגנות בחריפות, אם בשל פגיעתה בקדושת החיים ואם בפגיעתה בקדושת החירות, שהיא במידה רבה מסמלת את קדושת החיים עצמה".
הנוכחים בקהל דרשו מאותו אדם כי לא יפריע למהלך הטקס. אולם, ריבלין התייחס בהמשך נאומו, בעקיפין, לנושא, ואמר: "גם אם יש אי הסכמות על נושאים מסוימים, אסור לאפשר מצב שבו יסיתו נגד אוכלוסייה זו או ימנעו ממנה את החופש שלה".
>> הקהילה הגאה: קורבנות של שנאת חינם
"איננו אוסף של יחידים בודדים, אלא קהילה שלמה וחזקה, אשר כוחה באחדותה"
יו"ר האגודה למען הלהט"ב, שי דויטש, אמר: "אני מאמין שבמרוצת השנים נוכל לומר בוודאות שהחיים שלנו נחלקו לשניים בלילה ההוא. כיחידים, התיחדדה בנו ההבנה שתחושת הניצחון, הביטחון וסיום מאבקנו הייתה מוקדמת מדי, וכי הפער בין מצבנו החוקי והמשפטי לבין קבלתנו בחברה גדול מאוד ואף מתעצם עם השנים.
"כקהילה חידד בנו הלילה ההוא מסר חד וברור: שאנו לא לבד. איננו אוסף של יחידים בודדים, אלא קהילה שלמה וחזקה, אשר כוחה באחדותה. בפעילות משותפת ובשילוב כוחות נוכל להשיג את מטרותינו ולחיות במדינה הזאת כשווי זכויות, בחופש ובביטחון".
דויטש אמר כי מרכז ניר כץ יאפשר לאלה שחוששים להתלונן במשטרה להרגיש חופשיים לדווח על מקרים של הומופוביה.
"המרכז יאפשר לנו כקהילה לדווח על האירועים השונים, בין אם זאת אמירה של מורה בבית הספר או אלימות פיזית ברחוב, לתעד אותם ולהפיק דוחות אשר לראשונה יתנו מצג אמת של הלהט"בפוביה במדינת ישראל. לצד זה, יעניק המרכז למותקפים והמותקפות שירות סוציאלי ומשפטי ויסייע להם להתגבר על שאירע.
"אני מקווה ומאמין שעצם קיומו של המרכז יעודד את חברי וחברות הקהילה לדווח ובד בבד שעצם קיומו, הדוחות שיפיק והתוכנית למיגור הלהט"בפוביה שיגיעו בעקבותם יקטינו משנה לשנה את מספר התלונות".
>> צפו: הלסבית שהותקפה באכזריות מדברת
שלוש שניות מאירועים של זיכרון – אל רגע מכונן
חן לנגר הגיע לאירוע כשהוא חובש שני כובעים: אחד הפצועים מהפיגוע – עליו היה מוותר בשמחה וכן דובר האגודה וחבר הוועד המנהל.
"אני מגיע לפה ישר מהאזכרה של ליז", אמר ל-mako גאווה. "ובשלוש שניות אני יוצא מאירועים של זיכרון, שאני עוד לא מסוגל לעכל אותם עם עצמי, אל רגע מכונן בתפקיד שלי. אני פשוט מרגיש מדהים, זאת הסיבה שאנחנו עושים את העבודה שלנו"
שרון יגרמן, ראש תחום יחסי החוץ של האגודה ורכז התחום הפוליטי, הוא שריכז את הפרויקט וממשיך לפקח עליו מבחינת הוועד המנהל.
"אני והאגודה עבדנו על האירוע הזה הרבה זמן", אמר יגרמן. "אני גאה במיוחד שהגיעו לפה אנשים מאוד בכירים, לא רק במערכת הפוליטית אלא גם במערכת אכיפת החוק, כמו מפקד מחוז תל אביב, ניצב אהרון אקסול, שאנחנו מעריכים מאוד את הגעתו לכאן. מבחינתנו זאת פריצת דרך בשיתוף הפעולה עם המשטרה, כפי שאנחנו רוצים ומצפים שיהיה בכל חברה מתורבתת".
>> "אני אוהב את הבן ההומו שלכם – למה אתם לא?"
>> רצח מת'יו שפרד: השנאה שזעזעה את אמריקה