רוחות התקווה שהביאה עימה הצעת חוק הפונדקאות של שרת הבריאות יעל גרמן, נעצרו עם פיזורה של הכנסת והשהייתו של תהליך החקיקה עד למועד לא ידוע.
גורלו הלא ברור של חוק הפונדקאות החדש הביא את בני הזוג איתי פנקס ויואב ארד, יחד עם עותרים נוספים, חזרה אל משכנו של בית המשפט העליון בירושלים במטרה לפעול שוב במסלול בג"ץ על מנת לחייב את המדינה לאפשר גם לזוגות חד מיניים להיעזר בשירותי פונדקאות בארץ על מנת להביא ילדים לעולם ולהקים משפחה.
"הבג"ץ שהגשנו לפני חמש שנים התקבל בצורה חיובית על ידי המדינה, שהקימה ועדה שלאחר תהליך ארוך המליצה על פונדקאות גם לזוגות חד מיניים", אומר פנקס, "בעקבות המלצות הוועדה החל משרד הבריאות לעבוד על ניסוח הצעת חוק, שהיו בה כמה דברים חיוביים והיו בה גם כמה בעיות. הצעת החוק עברה בקריאה ראשונה אבל אז הכנסת התפזרה והבנו שהסיכוי להעביר שוב חוק כזה בכנסת הוא לא גבוה. נכון להיום אין חוק במדינת ישראל המאפשר לנו לבצע פונדקאות, כך שכל מסקנות הוועדה לא ישימות. לא ייתכן שנשים יחידניות והומואים ייאלצו לנסוע לחו״ל כדי להביא ילדים לעולם, בזמן שהתהליך קיים בישראל אבל אסור לנו לגשת אליו. לכן החלטנו לפנות ולבקש שוב את התערבותו של בית המשפט".
וכך, חמש שנים אחרי שהוגשה לראשונה עתירה לבית במשפט העליון על ידי בני הזוג איתי פנקס חבר מועצת עיריית ת"א מטעם מרצ ויואב ארד, חוזרים היום בני הזוג לבית המשפט ומגישים עתירה רחבה יותר, יחד עם עמותת אבות גאים בראשות אודי לדרגור, דורון ממט-מגד, מנכ"ל ארגון ארגון תמוז העוסק בפונדקאות בינלאומית, זוגות נוספים שעדיין אין להם ילדים וכן נשים יחידניות.
"אחת המטרות שלשמה הוקמה עמותת 'אבות גאים' היא להשוות את מעמד האבות הגאים לכלל ההורים בישראל, וזה כולל כמובן נגישות לכל צורות ההורות", מסביר אודי לדרגור, יו"ר העמותה, "כידוע חוק הפונדקאות קיים בארץ משנת 1996, והוא חוקי ומותר רק לזוגות שהם גבר ואישה, אנחנו בשנה וחצי האחרונות עשינו מאמצים כבירים מול משרד הבריאות, שרים וחברי הכנסת על מנת לקדם את חוק הפונדקאות המתוקן שיאפשר לנו להיעזר בפונדקאות גם בארץ. לא הצלחנו להשלים את המשימה לאחר שהחוק נקטע עם פיזור הכנסת ולכן עברנו מיד למסלול הבא שהוא בג"ץ".
"חוק הפונדקאות קיים בישראל כמעט 20 שנה אולם המגבלות הקבועות בו יוצרות אפלייה שערורייתית", מוסר דורון ממט-מגד מנכ"ל תמוז. "המצב בו לא כל הישראלים שווים מול החוק הוא מצב בלתי נסבל שבית המשפט כבר קבע מספר פעמים כי יש לשנותו. אולם דבר לא קרה".
העותרים מאמינים שהסיכוי שהעתירה תתקבל גבוהים במיוחד.
"אנחנו בטוחים שכל האמירות שנשמעו על ידי המחוקק בשנים האחרונות שהצהיר שזה הזמן לשוויון, יאפשרו לבג"ץ להעניק לנו את מה שאנחנו דורשים. אחרי 19 שנים שהחוק הזה קיים, בג"ץ קיבל מספיק סימנים גם מהמחוקק וגם מהחברה ומהתפתחות מבנה המשפחה בישראל כדי לתת לנו את מה שאנחנו מבקשים היום".