חיכינו יותר מדי זמן: אחרי שנה בה אזרחיות ואזרחי ישראל נלחמו במגפת הקורונה ונאלצו להתמודד עם ריחוק חברתי, חברי וחברות הקהילה הגאה בכל רחבי הארץ התאחדו פעם נוספת כדי ליזום אירועי גאווה שונים ומיוחדים, המתאימים לכל קהילה וקהילה בפריסה ארצית.
השנה, יותר מ-50 אירועי גאווה יתקיימו בישראל, מצפון ועד דרום, כשכל אחד מהם הוא חלק בלתי נפרד מהמאבק של קהילת הלהט"ב לשוויון זכויות ולחיים בביטחון ובכבוד. הם גם הזמן בו הקהילה הגאה חוגגת את זהותה בגאווה, תוך יצירת מרחב בטוח ללהט"ב בכל מקום ומקום בישראל.
אירועי הגאווה יתקיימו השנה בעשרות ערים, ביניהן עפולה, אריאל, אילת, חדרה, אשדוד, נהריה, חריש, טבריה, אבן יהודה, רחובות, קריית ביאליק, אופקים, גני תקווה ועוד רבות וטובות, אשר מצוינות בפירוט במפה המצורפת לכתבה זו. האגודה למען הלהט"ב תמכה, ממנה וליוותה 30 אירועים מתוכם, שהפיקו הפעילים והפעילות המקומיות ברשויות שסירבו לתמוך בהם, בתקווה גדולה שבשנה הבאה גם הם יבינו את גודל המאורע ויצטרפו לתמיכה בקהילה הגאה.
האירוע הגדול הראשון שיזניק את חודש הגאווה יהיה מצעד הגאווה והסובלנות בירושלים, שיתקיים ביום חמישי ה-3 ביוני, בהפקתו של הבית הפתוח לגאווה וסובלנות. האירוע יתחיל בשעה 14:30 עם הפנינג גאווה מסורתי בגן הפעמון, וימשיך בשעה 15:30 בצעידה לאורך המסלול המוכר - מגן הפעמון, דרך כיכר פריז על רחוב קינג ג'ורג'. לאחריו יעברו דרך הרחובות הלל ומנשה בן ישראל עד לסיום בגן העצמאות. כמו בכל שנה, יעברו המשתתפים במקום בו נרצחה שירה בנקי ז"ל על ידי בן עוולה לפני 6 שנים.
מצעד הגאווה של תל אביב עדיין לא אושר סופית אבל גם הוא מתחיל לקבל צורה. אם לא יהיו שינויים דרמטיים ברגע האחרון, עתידה העירייה להודיע כי הוא יתקיים ביום שישי, ה-25 ביוני, ולפרסם פרטים נוספים על המסלול ואופי האירוע. בינתיים, הודיע המרכז הגאה בת"א-יפו כי יקיים עשרות אירועי גאווה בעיר החל מה-9 ביוני. בין האירועים הבולטים: צעדת הנוער הגאה, פיקניק המשפחות הגאות המסורתי, מסיבות החוף הגאה בהילטון, פסטיבל אמנות ייחודי לכבוד הריסת מבנה המרכז הגאה ובנייתו מחדש וגם שובו של וויגסטוק.
עד שיתקבלו פרטים סופיים לגבי המצעד בתל אביב, אפשר גם לספר כי מצעד הגאווה בבאר שבע, בהפקת "בית גאה בבאר שבע", יתקיים ביום חמישי ה-17 ביוני, השנה בסימן "זה של כולנו". המצעד יחל בשעה 17 ברחבת יעלים בעיר, וימשיך דרך רחוב המשחררים לרחבת העירייה, שם יתקיים אירוע גאווה חגיגי במיוחד.
גם "בית הקהילות" של חיפה לא מתכוון לוותר על מצעד הגאווה והסובלנות בעיר, והוא יתקיים ביום שישי ה-18 ביוני. ההתכנסות תחל בשעה 10 בבוקר בצומת כרמליה, ובשעה 12 תחל צעדה לכיוון גן האם, שם ייערך האירוע המרכזי. "מצעד הגאווה והסובלנות היה והינו תמיד מאבק בלתי מתפשר לאחווה, סולידריות, גיוון והכלה", אמרו בבית הקהילות על האירוע המרגש שחוזר אחרי שנת היעדרות. "מאבק להרגיש בטוחה, להרגיש חופשי להיות אתה. מאבק לא להרים ידיים מול בורות, פחד ואלימות, ולבחור במפגן של כנות בלתי מתפשרת, אהבה ואמונה שביחד נצליח לבנות חברה שוויונית ובטוחה לכל אדם, באשר היא אדם".
זה רגע מצוין לספר כי חלק נרחב מהאירועים השנה יתקיימו בזכות פעילות יזומה ואקטיבית של פעילים ופעילות מקומיים, שלא ויתרו על זכותם להשמיע את קולם ולהפגין נוכחות ברחבי הארץ. בעזרת התמיכה של האגודה למען הלהט"ב, הם הפיקו אירועים צבעוניים שיתקיימו בנתניה, אריאל, חריש, טבריה וישובים נוספים ברחבי הארץ.
מצעד הגאווה בנתניה יערך ביום שישי, ה-18 ביוני, וצא לדרך מטיילת ניצה. המשתתפים יצעדו לכיוון כיכר העצמאות, שם יתקיים הפנינג גאווה חגיגי אשר יכלול מופעים. אירוע הגאווה באבן יהודה שיערך ביום שישי, ה-25 ביוני, יכלול הפנינג חינוכי לכל המשפחה ויכלול שעת סיפור, מוסיקה ופעילויות לילדים.
אירוע הגאווה באריאל יתקיים ביום חמישי, ה-8 ביולי, ויכלול הפנינג גאווה לקהל הרחב בשעות אחר הצהריים, כאשר בערב תתקיים הקרנה של סרטים גאים. גם בחריש יקיימו הפעילים המקומיים את מצעד הגאווה, והוא יתקיים ביום שישי, ה-30 ביולי, בסימן סובלנות וקבלת האחר. המצעד יתחיל מרחוב תמר, משם יצעדו המשתתפים לפארק המועצה, שם יתקיים הפנינג חגיגי.
לוקחים אוויר? כי זה רק מתחיל. גם טבריה תחגוג גאווה וסובלנות ביום חמישי, ה-1 ביולי, עם אירוע שיערך אחר הצהריים ברחבת המדיד בטיילת. הפעילים והפעילות הטבריינים החליטו לציין את האירוע בסימן "ואהבת לרעך כמוך" בקריאה לכלל תושבי העיר להצטרף לחגיגה צבעונית לכל המשפחה. בהפנינג המדובר תמצאו דוכני הסברה ופעילות לילדים ועל הבמה המרכזית יעלו הפעילים מחלקי השונים לנאום, לצד הופעות דראג ומוזיקה.
לטבריה יש תחרות, כי גם רחובות תחגוג גאווה באותו היום בשעות הערב. המצעד יצא לדרך מרחוב הרצל בעיר ויכלול צעידה עד פארק המדע. שם, על הבמה המרכזית, יתקיימו הופעות של אמנים מקומיים לצד אומני דראג. זו הפעם הראשונה שאירוע הגאווה בעיר יתקיים בתמיכת העירייה, ואם זו לא סיבה לגאווה וחגיגה, אז מה כן?
"אירועי הגאווה שמתקיימים ברחבי הארץ הם המחאה הגדולה בישראל למען שוויון זכויות מלא", מסר רן שלהבי, מנכ"ל האגודה למען הלהט"ב. "זאת מחאה על האפליה הקיימת בחוק ועל הלהט"בופוביה והאלימות שעדיין קיימות בכל מקום ובכל שעה. לכל אחד ואחת מגיעה הזכות להיות מי שהם, לא משנה איפה הם נמצאים. לא נשתוק בזמן שחלק מהאוכלוסייה מופלית בחוק, לא נשתוק כשהשנאה מגיעה לכנסת ולא נשתוק כשבכל 3 שלוש מדווח מקרה להט"בופובי. נמשיך להאיר את כל ישראל, מדרום ועד צפון, בצבעי הסובלנות והגאווה למען חברה מכילה ושיוונית בישראל".
"אירוע גאווה הוא לא רק תמיכה חשובה מאין כמותה בקהילה הגאה, אלא אישור חברתי לכל מי שמרגיש או מרגישה לבד", אומרת מעיין גלעדי, רכזת "חריש גאה" וחברת פורום גאווה מקומות באגודה למען הלהט"ב. "זהו חוסן חברתי אשר מבטיח שאף אחד ואחת לא ישארו בחוץ, במטרה לקדם קבלה, אהבה ואחדות לכולם. בערים מסוימות יש כבר סמל סטטוס של אירועי גאווה, עם תקציבים מוכנים עבורם, אבל בערים אחרות המצב עדיין שונה. אני גאה לקדם את הגאווה, הסובלנות והקבלה בחריש ומקווה שנמשיך להגיע לכל כפר, עיר ויישוב בישראל".