>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
הבחירות המוניציפליות הקרבות צפויים להיות גאים במיוחד. מלבד מועמד גאה לרשות עיריית ת"א-יפו, הרשימות למועצות ברחבי הארץ מציגות חברי קהילה רבים שהחליטו ללכת לפוליטיקה, לייצג את הקהילה ולהשפיע מבפנים.
בשבועות הקרובים נסקור חלק מהמועמדים שמבקשים להביא גאווה לרשויות המקומיות, ולפעול, בין היתר, למען חברי הקהילה הגאה. אחת מהן היא קרן סוויסה (33), המתמודדת ברשימת "צדק חברתי" בראשות כרמלה עוזרי למועצת העיר תל אביב יפו.
סוויסה, תושבת תל אביב-יפו מזה 12 שנה, היא דמות מוכרת בקהילה מזה שנים רבות, בעיקר בזכות מסיבות הנשים שהיא מפיקה. כיום היא בעלת בר תל אביבי, מפיקת אירועים וליין מסיבות לנשים ובעלת סוכנות לייצוג אמנים ויוצרים בארץ ובעולם.
מה הביא את קרן, אשת חיי לילה ומסיבות, להצטרף לפוליטיקה ומה היא מנסה להשיג עבור הקהילה? ישבנו עם קרן לשיחה קצרה על פוליטיקה, על קהילה ועל מה שביניהם.
"לרבים מחבריי ולסביבה שגדלתי בה עניין הפוליטיקה לא זר בכלל, ומבחינתם ומבחינתי זה היה רק עניין של זמן והסיבות הנכונות", היא עונה לשאלה למה לה פוליטיקה עכשיו. "הייתי אקטיביסטית עוד כנערה, במהלך השרות הצבאי ולאחריו. לאורך ההיסטוריה אנשים שהובילו מאבקים ופרצו דרך, הם אלו שהגיעו מהשטח. מי שחווה את המחדלים, הקשיים וחוסר השוויון הוא זה שבליבו בוער המניע האמיתי להביא לשינוי".
לעשות שינוי במציאות היומיומית של העיר
סוויסה נולדה וגדלה באופקים. בצעירותה נבחרה ליו"ר מועצת התלמידים האזורית ובמקביל כיהנה כיו"ר הוועדה המשפטית במועצת התלמידים הארצית. לאחר שירותה הצבאי עבדה בסוכנות היהודית כרכזת חיילים משוחררים בדרום. בשנת 2001 עברה לתל אביב-יפו. מאז, המשיכה בפעילות חברתית, התנדבה באיגי - ארגון נוער גאה כדוברת הארגון, והתמקדה בפעילות בשכבות הצעירות של העיר.
בהמשך החלה להתעסק בארגון מסיבות לנשים והקימה יחד עם שותפתה אליס חיון את הליין "קרן ואליס", הפועל עד היום. אחרי שעשתה את הבלתי אפשרי ושכנעה את עופר ניסים להופיע במסיבה בפני נשים בלבד, מנסה סוויסה לשכנע אתכם לקחת אחריות ולהצביע עבורה למועצת העיר.
מאיפה הגיע הרעיון להיכנס לפוליטיקה?
"אני לא רואה בזה כרעיון, אלא החלטה לעשות שינוי במציאות היומיומית של העיר. לאורך השנים בהם הייתי פעילה בקרב הקהילה הגאה, תמיד הפריע לי שאין ייצוג שוויוני לכל חבריה במעגל מקבלי ההחלטות בעירייה. כבעלת עסק, אני מכירה, כמו רבים אחרים, מקרוב את הקשיים ואת ההליך הארוך והמייגע של הוצאת רישיון עסק. השינוי האמיתי לנושאים האלה ולרבים אחרים חייב להתחיל מבפנים".
איך הגעת לרשימת "צדק חברתי"?
"היה לי ברור מהרגע הראשון שפגשתי את היושבים בראש הסיעה, שהגעתי לבית חם של אנשי עשייה, בית שיכול לתת לי את הבמה ואת התמיכה המלאה להוביל את המהלכים הדרושים. ההצעה להיכנס לרשימה עבורי היא זכות גדולה והזדמנות שאני לוקחת בשתי הידיים על כל המשתמע מכך".
מה חושבים הקרובים על המהלך להשתלב בפוליטיקה?
"כולם תמיד אמרו שזה רק עניין של זמן עד שאכנס לפוליטיקה. אני מגיעה ממשפחה חמה שמלווה אותי בכל צעד שאני עושה ובכל יום שעובר אני מתרגשת מחדש מהיקף התמיכה ממנה ומהסביבה. זה מחזק ומעצים את התהליך מבחינתי".
"הייתי שמחה שכל מועמד מהקהילה ירגיש חופשי לצאת מהארון"
בבחירות האחרונות, גם לכנסת וגם למועצות המקומיות, הושם דגש רב על ענין הנטייה המינית של המועמדים, כפי שלא היה בעבר. רשימות רבות למועצות ברחבי הארץ קורצות לצעירים ולחברי הקהילה ומציגות מועמדים מתוך הקהילה ברשימתן, ונדמה כי הייצוג של הקהילה ברשימות השונות מגיע לשיאים חדשים.
האם את חושבת שלציון הנטייה המינית של המועמדים יש מקום בפוליטיקה?
"לדעתי לכל בעל זכות הצבעה, חשוב שתהיה לו דמות שאיתה הוא יכול להזדהות, ייצוג אשר יקדם את האג’נדה שלו, בין אם זה מהקהילה הגאה, בין אם זו אישה, גימלאים וכיוצא בזה".
מה דעתך על מועמדים מהקהילה שלא יוצאים מהארון?
"הייתי שמחה שכל מועמד מהקהילה ירגיש חופשי לצאת מהארון, ולראות עוד מועמדים גאים, אך עם זאת מי שאינו מרגיש כך ובוחר להישאר בארון זוהי לחלוטין בחירה שלו ואני באופן אישי רואה באאוטינג מעשה אגרסיבי ואלים".
כנציגת הקהילה, שואפת סוויסה לייצג באופן שוויוני והולם את כלל הקהילה הגאה, ולפעול לכך שהקהילה תחבור יחד לקידום המאבקים, האינטרסים והצרכים שלכל תתי-הקהילות המשויכות לה. כך, היא טוענת, לא רק נשמור על תל אביב-יפו גאה, אלא נקדם אותה כעיר פתוחה, סובלנית ושוויונית כלפי כלל אזרחיה.
מדוע לדעתך נוצרה ההפרדה בין הלסביות להומואים בייצוג הקהילה?
"המצב כיום הוא שמרבית המייצגים של הקהילה הם גברים, ובהתאם לכך - גם המאבקים שהקהילה מנהלת הם אלה שמעניינים את אותם גברים, אין ייצוג לשאר הקולות ושאר המאבקים. למשל, אותי מעניין לקדם דיור בר השגה הרבה לפני מאבקים אחרים".
מה דעתך על הטענות שהנציגים ההומואים בפוליטיקה דואגים בעיקר לעצמם?
"אני חושבת שכל נציג בפוליטיקה, מעצם היותו נציג, צריך בראש ובראשונה לדאוג לצרכים ולאינטרסים של הבוחרים בו. הבעיה מתחילה כאשר האינטרסים שלהם באים על חשבון ייצוגים אחרים בקהילה באופן חריג".
למה רואים פחות לסביות מהומואים בתקשורת ובעשייה החברתית?
"לצערי הנראות בתוך הקהילה משקפת את המציאות הגלובלית - בין אם זה בפוליטיקה, בעולם העסקים, במערכת הביטחון ובעצם כמעט בכל תחום".
שיהיה פשוט לחיות פה
אילו שינויים את מתכוונת לעשות בעיר למען הקהילה?
"אפעל לייצוג שוויוני של קהילת הלהטב"ק מתוך רגישות והבנת הצרכים של כלל חבריה. אפעל להגדלת תקציב הקהילה הגאה, חלוקת התקציב באופן שוויוני ובשקיפות מלאה. אפעל למען איחוד מאבקים, אדאג להעלאת מודעות בנושא בריאות מינית בקהילה (למשל HIV), עידוד עסקים ויזמות בקהילה, אפעל למען נוער בסיכון ולמען ארגונים הפועלים עם הנוער הלהטבק”י (כדוגמת בית דרור), אפעל להגברת העשייה הנשית בתחומי האמנות, תרבות, קולנוע, תיירות ועוד".
מה את הכי אוהבת בתל אביב?
"שתל אביב מאפשרת לך להיות מי שאתה, מה שאתה ומה שאתה רוצה להיות".
מה את הכי רוצה לשנות בעיר?
"הסלוגן של סיעת צדק חברתי עונה על השאלה באופן מדויק - שיהיה פשוט לחיות פה".