>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

יום הבנה באוניברסיטה (צילום: תומר ושחר צלמים)
ידין ספיר (מימין) ופעילים נוספים מקימים דוכן ביום הבנ"ה באוניברסיטת תל אביב | צילום: תומר ושחר צלמים
העולם מציינים היום את הבנ"ה – היום הבינלאומי נגד הומופוביה וטרנספוביה. בישראל מציינים את האירוע בפעילויות רבות ברחבי הארץ, כמו גם דוכני הסברה. בנוסף, בשבועות האחרונים הוזמן הציבור לצלם סרטונים בנושא הבנ"ה, ובידיעה זו נביא כמה מהם. אם שואלים את ידין ספיר, המפעיל יחד עם מאור ברזני את אתר הבנ"ה, אחד הדברים שהכי מרגיזים אותו הוא הבורות שמגלים דווקא עיתונאים.

"בראיונות בנושא הבנ"ה העיתונאים כמעט תמיד שואלים את המרואיין: 'האם אתה נתקלת בהומופוביה?'", אומר ספיר. "זאת שאלה מרגיזה. האם יש מישהו, כולל המראיין, שלא נתקל בהומופוביה? וטרנספוביה וגזענות ושובניזם וכו'? יש מישהו שלא גלל מאמר בנושא להט"ב, רק כדי לראות טוקבקים של שנאה ושטנה? לא נתקלתם בתגובות כאלה בפייסבוק? לא שמעתם ילדים ומבוגרים מקללים 'הומו' או 'קוקסינל'?".

 

הבנ"ה צוין לראשונה בעולם בשנת 2005, כאשר התאריך שנבחר, ה-17 במאי, הוא היום בו הסיר ארגון הבריאות העולמי את ההומוסקסואליות מרשימת ההפרעות הנפשיות. את ציון היום בישראל יזם מאור ברזני, כאשר בצירוף מקרים נפלא ניתן היה לתרגם את ראשי התיבות IDAHO – International Day Against Homophobia & Transphobia למילה רבת משמעות בשפה העברית.

"המונח הבנ"ה מדגיש את המסר החיובי, בעד הבנה, סובלנות ופלורליזם", אומר ספיר. "בסופו של דבר, רוב גילויי ההומופוביה ושאר הפוביות נובעים מבורות ולא מתוך שנאה גרידא".

"אפוד המגן שלנו מכדורי המתנקש"

בשנתיים האחרונות מקדישים ספיר וברזני את מיטב מרצם וזמנם הפנוי להפעלת האתר, מתוך תחושת שליחות חברתית וללא כל תמורה.

"פעלנו, מאור ואני, יחד עם קבוצת חברים כדי לציין את הבנ"ה בשנת 2006, ואחר כך פנינו כל אחד לדרכו, והיום הזה כמעט ונשכח בארץ", אומר ספיר. "הפיגוע בברנוער זעזע אותנו והביא אותנו למסקנה כי המסרים של הבנ"ה חשובים מכדי שנניח להם להישכח", הוא אומר. "פשע שנאה זה הוא הביטוי החמור ביותר של הומופוביה שהיה בישראל עד היום, ולצערנו, הרוצח טרם נתפס".

אך בעוד הרוצח עדיין מסתובב חופשי, ספיר מקווה כי את מחולל הרצח הצליחה הקהילה לבלום.

"ההתייצבות חסרת התקדים של הנשיא, ראש הממשלה וכמה משריו ואישים אחרים, לצד הקהילה בעקבות הרצח, יצרה אפקט הפוך לזה שציפה לו הרוצח, ובכך הפחיתה את הסיכוי שישוב על מעשיו. את האפקט הזה יש לשמר, כי הוא אפוד המגן שלנו מכדורי המתנקש הזה או חקיין שלו".

"לשכנע את עצמנו זה ממש קל – לשכנע את האחרים דורש מאמץ, הקשבה וכבוד"

המסר המרכזי של הבנ"ה, לדבריו של ספיר הוא שההומופוביה, הטרנספוביה ושאר הפוביות היא הבעיה של החברה כולה, לא רק של קהילת הלהט"ב.

"כדי לקדם מסר זה, עלינו לפנות באופן ברור דווקא אל האנשים שלהט"ביוּת רחוקה מעולמם ולשכנע אותם לעמוד לצד הקהילה כדי לעצור את ההומופוביה והטרנספוביה. אלא שלפעמים קשה לנו להבין את ההבדל בין לשכנע את עצמנו, לבין לשכנע את הבלתי משוכנעים.

"האמת היא שלשכנע את עצמנו ממש קל, אבל לשכנע את האחרים זהו כבר דבר שדורש מאמץ, הקשבה, כיבוד הזולת וגם ניסוח של המסרים בשפה שונה מכפי שהיינו מנסחים אותם לעצמנו".

"ההבנ"ה צריכה להיות מצוינת על ידי הממסד"

לדבריו של ספיר, הבנ"ה, מלבד היותה ראשי תיבות, היא גם מילה שמבטאת הפנמת ידע וסובלנות. "אלה יכולים להיות מושגים רק באמצעות הסברה אפקטיבית לציבורים חדשים, ולמגזרים שבהם הבורות רווחת", הוא אומר. "ללא כל ספק מתחולל שינוי גדול בחברה הישראלית, אך את השינוי הזה יש להביא לכל חלקיה.

יום הבנ"ה מצוין השנה בשורה ארוכה של אירועים, אשר להם יהיו שותפים כמעט כל ארגוני הקהילה, לצד ארגונים חברתיים אחרים.

"ההבנ"ה עדיין לא הגיעה למקום שבו היא צריכה להיות – מצוינת ברחבי הארץ על ידי גופים ממשלתיים, רשויות מקומיות, מערכת החינוך, הצבא, חברות פרטיות וארגוני המגזר השלישי.

"על כולם להתייצב שנה אחר שנה בהבנ"ה, כדי להכריז בפני קבל עם ועדה, שהחברה שלנו מקבלת שוני, ולא מקבלת פוביה".

>> אירועי הגאווה 2012: כל העדכונים

>> אני אוהב את הבן ההומו שלכם. למה אתם לא?

>> כל הפרטים והעדכונים אודות אירועי היום – באתר הבנ"ה