במשך חודשים דחתה המדינה את תגובתה לבג"ץ שהגישו המרכז הרפורמי לדת ומדינה ועמותת "אבות גאים". בשבוע האחרון, המדינה פרסמה את תגובתה וקבעה נחרצות שהיא מתנגדת לאימוץ ילדים בידי משפחות חד מיניות - זאת בניגוד לעמדות המקצועיות עליהן עמלו במשרדי המשפטים והרווחה. אתמול, שר הרווחה חיים כץ חזר בו מעמדת המדינה, לפיה אימוץ תינוק בידי זוג גאה מהווה "העמסת מטען נוסף על הילד". לדברי כץ, שמשרדו היה שותף בגיבוש העמדה שהועברה לבג"ץ, "ראוי שהניסוח הזה לא ייאמר". ועדיין, עמדת המדינה בנושא לא השתנתה ונראה שעשרות המחקרים שפורסמו בשנים האחרונות, שקובעים בדיוק ההפך, לא ישנו את עמדתה.
לדעת ד"ר שיר אציל, מרצה בכירה במחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית שחוקרת את המוח ההורי והתפתחות הילד: "להגיד שמשפחות חד מיניות עלולות להעמיס מטען נוסף על הילד זה לא מבוסס מבחינה עובדתית. מחקרים רבים מהשנים האחרונות מצאו שילדים הגדלים במשפחות חד מיניות מתפתחים טוב יותר מילדים שגדלים במשפחות הטרוסקסואליות. הסיבה, כנראה, טמונה בכך שעל מנת להפוך להורים, זוגות גאים צריכים להשקיע מאמץ רב. כך נוצרת סלקציה טבעית בקרב אותם הומוסקסואלים ולסביות, כך שרק אלה שממש מוכנים להורות ורוצים בה יהיו הורים".
אחד המחקרים שמוכיחים טענה זו בדיוק הוא מחקר שנערך באוניברסיטת מישיגן בשנת 2012. ארגון הפסיכולוגים האמריקאי פרסם באותה השנה: "הורים בני אותו מין הם בעלי אותה סבירות כמו הורים הטרוסקסואלים שיספקו סביבה תומכת ובריאה לילדיהם. המחקר הראה כי להסתגלות, התפתחות ורווחה פסיכולוגית של ילדים אין כל קשר לנטייה המינית של הוריהם, וכי לילדים של הורים בני אותו מין יש את אותם הסיכויים לפרוח, להצליח ולשגשג".
ואם זה לא מספיק, במחקר נוסף שנעשה בנושא ופורסם על ידי האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים בשנת 2016, הגיעו לאותה המסקנה: ילדים להורים הומואים מתפקדים מצוין ומסתגלים למצבים חדשים באותה מהירות כמו ילדים להורים סטרייטים, למרות האתגרים השונים מולם ניצבים ילדים והוריהם החד מיניים.
בדיקת מצבו הנפשי של הילד עם אביו הגאה נערכה באמצעות שאלון אונליין, על פי תגובותיהם של 732 אבות מ-47 מדינות שונות ברחבי ארצות הברית. כשנשאלו האם הילד שלהם 'לא שמח' או 'מודאג', 88% מכלל המשיבים ענו: "לא נכון". ממצאים נוספים של המחקר חשפו ש-72% מהמשתתפים טענו כי ילדם "לא דואג הרבה", בהשוואה ל75% מכלל האוכלוסייה. 36% מהילדים נולדו מתוך מערכת יחסים הטרוסקסואלית, 38% על ידי אימוץ או ילד אומנה, ו-14% בסיוע אם פונדקאית.
מספרן של המשפחות החד מיניות בשנים האחרונות עולה. לצד התמיכה בהן, גם קיימת התנגדות בציבור, לפיה המשפחה צריכה להיות מורכבת מאבא, אמא וילד. מוסדות אקדמאיים ברחבי העולם מנסים לענות על השאלות החדשות שצצות עם התפתחות "המשפחה החדשה". עלייה בשכיחות מחקרים כאלה החלה כבר בשנות ה-2000, ובשנים האחרונות מספר המחקרים עלה באופן משמעותי. בפוסט שפרסמה אציל בפייסבוק היא התייחסה לשלושה מחקרים שבדקו עשרות משפחות של הומואים, לסביות וסטרייטים.
אבות הומואים חמים יותר ומתקשרים טוב יותר עם ילדם
המחקר הראשון נערך בבריטניה בשנת 2013. במחקר בחנו את אופי הקשר בין ההורים המאמצים לילדים, ומדדים שבוחנים את התפתחות הילד באמצעות התבוננות במשפחות ושאלונים שחולקו להורים ולילדיהם וגם למורים של הילדים. הממצאים הראו שלחץ הורי שימש כגורם לבעיות התפתחותיות אצל הילד ולא סוג המשפחה. כלומר, סוג המשפחה והנטייה המינית של ההורים השפיע הרבה פחות על התפתחות הילד ביחס לטיב הקשר שבין הילד והוריו. אם כבר היו הבדלים בין משפחות הומואים וסטרייטים, הם הראו עדיפות למשפחות של הומואים: אבות הומואים חוו פחות דיכאון וסטרס, היו חמים יותר ותיקשרו טוב יותר עם ילדם.
מחקר נוסף שנערך באוסטרליה וערך סקר רחב במשך שנתיים בין 2012 ל-2014, קבע שילדים במשפחות חד מיניות יותר בריאים פיזית מילדים במשפחות הטרוסקסואליות. מחקר שלישי שנערך בארצות הברית גילה שבמשפחות חד מיניות ובייחוד במשפחות של לסביות, יש שותפות יותר גדולה בין ההורים בגידול הילדים, דבר שמיטיב עם הילדים.
"לשמחתנו השיטה המדעית מאפשרת לנו לשאול שאלות ולבחון אותן באופן עובדתי", מסכמת ד"ר אציל, "מחקרים רבים מראים שעל מנת להתפתח באופן מיטבי, ילד זקוק להורים אוהבים שיענו ברגישות על צרכיו הפיזיים והרגשיים, ולא משנה נטייתם המינית".
>> אנחנו יודעים בדיוק כמה סקס אתה עושה
>> 20 זוגות להט"בים שלא שמים על הפרשי גילאים
>> "תפסו אותי שוכב עם בן דוד שלי וגירשו אותי מהבית"
בנוסף, הסתדרות הפסיכולוגים בישראל שיגרה מכתב לשר חיים כץ, בו צויין כי עמדת המדינה ומשרד הרווחה עומדת בסתירה לממצאים מעולם מחקרי משמעותי ועשיר, לפיו גידול ילדים במשפחות להט"ביות לא משפיע באופן שלילי על בריאות נפשית בקרב ילדים, ואינו פוגע בהתפתחותם הפסיכולוגית והרגשית. לטענת ההסתדרות, עמדה זו אף מקובלת על ארגונים פסיכולוגים נוספים בעולם, ובראשם ה-APA האמריקאי. "כידוע, הורות נמדדת ביכולת להעניק אהבה בלתי תלויה, יציבות רגשית, גבולות ובטחון לילד ולילדה", הם מבהירים במכתב, "על כן, הכרחי להמשיך ולבדוק לטובת הילד את 'המסוגלות ההורית' של המבקשים לאמצו, בדגש על התאמתם האישית והאישיותית וללא התייחסות 'כובלת' של שיקולי מגדר, נטייה מינית וכדומה".
אז מדוע המדינה בכל זאת מתנגדת שמשפחות חד מיניות יאמצו ילדים? האם מדובר במהלך פוליטי שמטרתו לרצות קהלים מסוימים, או שאולי זה חלק מתהליך ההדתה שמתנהל בחודשים האחרונים בחסות המדינה? קשה לדעת מה עומד מאחורי התנגדות המדינה, אבל דבר אחד ברור: זה חסר כל בסיס מדעי. אז בפעם הבאה שיגידו לכם שילד חייב גם אמא וגם אבא, תשלחו אותם לקרוא את הכתבה הזו ואת עשרות המחקרים שקיימים ברשת.