אתמול בערב, מוצאי חג השבועות, נכנסו מרי וחברתה לימור לסניף הרשת בתל אביב לערוך קניות. לטענתן, לאחר שאחת מהן נישקה את בת זוגה, הן גורשו מהסניף על ידי השומר במקום שהאשים אותן בהתנהגות פוגענית ולא מכבדת. הזוג הנסער הגיע הביתה ופרסם את פרטי המקרה בעמוד הפייסבוק להט"בים דורשים שיוויון.
שלום, רציתי לכתוב לכם על משהו שקרה לי ולזוגתי ממש לפני כמה דקות.
אחריי שתיים שלוש בירות בבר קרוב לבית, החלטנו ללכת לקנות קצת אוכל ב-am:pm, ברחוב אלנבי בתל אביב.
נכנסנו ואספנו כמה דברים ובין לבין בת הזוג שלי הביאה לי נשיקה, לאחר כמה רגעים ניגש אלינו המאבטח של הסניף ודרש מאיתנו לצאת החוצה מיד, חרף הקניות שהיו איתנו, מפני שטען שלסביות זה פוגעני ולא מכבד. מיד נגשנו לקופה עם הקניות והתלוננו עליו בפני הקופאית ומוכר נוסף, וביקשנו את שמו המלא. התגובה מצידם הייתה הצתודדות למעשי השומר (שלאחר שביקשתי את שמו המלא, שתק והתרחק, פן יפוטר) וטענו למעשה שזה באמת לא הולם, מיד זוגתי קטעה את דברי הקופאית ושאלה אם היה מדובר בזוג סטרייטים היו פועלים באותו אופן, כמובן שתשובתה הייתה מתחמקת.
בסך הכל כתבתי כדי שתעבירו הלאה את ההשפלה והעלבון שאני ובת זוגתי נאלצנו לחוות בפרהסיה, כשלבסוף גירשו אותנו מן המקום, משהו שלא אמור לקרות בישראל 2014, ובטח שלא בתל אביב.
הסטטוס צוטט בעמודים נוספים של קהילת הלהט"ב ומשם התגלגל גם לעמוד הפופולרי סטטוסים מצייצים. הסטטוס זכה למאות תגובות ושיתופים, חלקם גינו את הרשת ואת התנהגות עובדיה וחלקן התרעמו על משפט השדה שנערך לרשת בפייסבוק מבלי לשמוע את שני הצדדים.
לדבר או להחרים?
בעקבות הסטטוס הוקם עמוד מחאה הקורא לחרם על הרשת, עד להתנערות מלאה של הרשת מהמקרה: "אנו קוראות לקהילה הגאה ולכל תומכיה להפעיל לחץ כלכלי על הרשת", נכתב בעמוד, "עד אשר תיקח אחריות מלאה על המקרה, תתנער ממנו, תטפל בעובדים שגילו הומופוביה משפילה כנגד הלקוחות ותדאג שלא יעבדו כאלה תחת חסותה, תוציא הודעה מסודרת לכלל העובדים והלקוחות על מדיניות בלתי סלחנית למקרי אפליה וגזענות בכלל ולהטב"קופוביה בפרט, תכניס את חוש"ן (זרוע ההסברה של הקהילה) להרצאות בפני העובדים וההנהלה, תתנצל בפני הקהילה ובפני מרי ולימור ותבהיר שתעשה כל אשר על ידה על מנת שמקרה כזה לא יחזור ברשת לעולם".
יו"ר הפורום הגאה במרצ, דרור מזרחי, פנה במכתב דחוף להנהלת רשת AM:PM בעקבות המקרה: "הטרדת אדם והשפלתו על רקע זהותו המינית או המגדרית היא בחזקת תוקפנות גזענית, והשפלה על רקע אוריינטציה מינית היא פגיעה בכבוד האדם", כתב מזרחי לבעלי הרשת, "אין לה מקום בחברה המבקשת להיות שוויונית. לכל אדם הזכות לממש את זהותו ואהבתו בכל מקום שיחפוץ. רשת AM:PM מהווה אחד מסימני ההיכר של העיר תל אביב-יפו, ובהתאם מצופה ממנה להיות פתוחה בפניי תושבי העיר, בלא כל הבדל - גזעי, מגדרי, דתי וכדומה. אנו עומדים בפתחם של אירועי הגאווה השונים שיתקיימו בעיר, ואנו מצפים מההנהלה הבכירה לתת את דעתה ולהתנצל בפומבי על המקרה, ומעל לכל, לערוב לכך שמקרים דומים לא יישנו בעתיד".
מנגד הביעו חברי קהילה רבים מורת רוח על משפט השדה שנערך לרשת בפייסבוק. לטענתם רשת AM:PM היא מבין מקומות העבודה היחידים המעסיקים טרנסיות, וכי משפט השדה נגד אחת מהרשתות היותר \ידידותיות לקהילה היא מבינת ירייה ברגל. לדבריהם פעילות שמטרתה פיטורי עובדים לא תועיל במקרה זה, וכי מוטב למנף את המקרה על מנת לדרוש פעילות חינוכית לעובדי הרשת באמצעות אחד מארגוני הקהילה.
תגובת הרשת: "רשת AM:PM והנהלתה דוגלים בשיוויון זכויות מלא לכל אדם ללא הבדל דת, גזע, מין או נטייה מינית. אם הייתה התנהגות פוגעת של שומר או קופאית אין הדבר משקף את מדיניות הרשת שרבים מעובדיה הם עצמם בני הקהילה הגאה. המקרה המדובר נמצא בבדיקה ונעדכן בהמשך. תודה על הסבלנות והסובלנות".
עוד ב-mako גאווה: