אז איך זה להיות הומו, לסבית בי או טרנס בישראל? האם אתם נהנים מזכויות שוות? מי מאיתנו לא נתקל בשאלה הזו במהלך שיחה עם אדם שגר מחוץ לישראל, ומי מאיתנו הצליח אי פעם לספק תשובה מדויקת? הרי גם אם נשאל 1,000 להט"בים נקבל 1,000 תשובות שונות.
כדי לנסות ולבדוק את מידת הפתיחות והליברליות של המדינות כלפי אזרחיהם הלהט"בים, החליט ארגון זכויות הלהט"ב האירופי ILGA EUROPE לבנות מדד קבוע, שיבדוק פרמטרים קבועים באמצעותם ניתן יהיה להגדיר את רמת השוויון לה זוכים הלהט"בים במדינה.
המדד, שזכה לשם "אינדקס הקשת האירופית", מודד את התקדמות מדינות אירופה בנושאי שוויון להט"בי על ידי בחינה של 48 נקודות וקריטריונים, כולל הגנות משפטיות מאפליה בתעסוקה ושירותים, אמצעים להתמודדות עם פשעי שנאה, זכויות והכרה לאנשים טרנסג'נדרים ואינטרסקס ושוויון בדיני משפחה, ובכללן זכויות נישואים והורות.
תוצאות מדד 2015 מראות כי המדינה המתקדמת ביותר באירופה בכל הנוגע לזכויות אזרחיה הלהט"בים היא סקוטלנד, אשר עמדה ב-92% מתוך 48 הנקודות המסכמות את הקריטריונים.
אישור הנישואים הגאים במדינה, וכן המדיניות שלה כלפי שוויון אינטרסקס, מיקמו אותה מעל שאר מדינות הממלכה הבריטית, שהצליחו לעמוד ב-86% מהקריטריונים.
>> מה הניקוד שקיבלה כל מדינה באירופה? לחצו כאן
אחרי סקוטלנד ובריטניה ניצבת בלגיה, שענתה על 82% מהקריטריונים, ואחריה שוודיה, נורבגיה, ספרד ופורטוגל גם הן עם דירוג גבוה. אירלנד עונה רק על 40% מהקריטריונים, מה שמציב אותה מעט לפני יוון וגאורגיה.
למרות החקיקה נגד הומואים, רוסיה עומדת ב-8% מהקריטריונים וניצלת מהמקום האחרון. את הרשימה סוגרת אזרבייג'ן, העונה על 5% מקריטריונים. לניקוד נמוך זוכות גם ארמניה (9%), אוקראינה (10%) ומונקו (11%).
אז איך זה להיות להט"ב בישראל?
למרות שישראל לא הייתה כלולה במדד, החליטה האגודה למען הלהט"ב לאמץ את הקריטריונים ולבדוק בעצמה בכמה מהקריטריונים האירופאים עומדת ישראל, ובאיזה מקום היא הייתה יכולה להתברג במידה והייתה כלולה במדד.
מחלקת המחקר של האגודה למען הלהט"ב, שבדקה את החוק הישראלי אל מול כל הקריטריונים, מצאה כי ישראל עומדת ב-29.35% מהקריטריונים.
>> לקריאת המדד הישראלי המלא לחצו כאן
״קהילת הלהט"ב בישראל איננה זוכה להכרה פורמלית של המדינה בזכויותיה הבסיסיות וחרף הנתונים המצביעים על קבלתן של זכויות מסוימות, הדרך לשוויון זכויות מלא לקהילה הגאה עוד ארוכה״, אמר עודד פריד, מנכ"ל האגודה למען הלהט"ב בישראל, "אין ספק כי בעידן הנוכחי לתהליכים גלובליים שמתרחשים בשנים האחרונות יש השפעה רחבה וחוצת גבולות באשר לזכויות להט"ב במדינות שונות. הקהילה בישראל מהווה חלק בלתי נפרד מקהילת הלהט"ב העולמית - משפיעה ומושפעת ממנה, וזה הנושא שעומד בליבת הכנס הבינלאומי לציון 40 שנים של גאווה״.
"המדד האירופי לוקח בחשבון מספר נושאים אשר מטרתם להבין כיצד המדינה מתייחסת הן לקהילת הלהט"ב, הן לסוגיות מגדר וכן לאוכלוסיות מוחלשות בחברתה דוגמת פליטים", הסביר טל אלוביץ׳, רכז מחלקת המחקר של האגודה, "לאחר שקלול כלל הנתונים ובהתאם למשקלם היחסי במדד נמצא כי אנו במקום ה-28 מתוך 50 מדינות באירופה כאשר עבודה רבה עוד לפנינו. המדד האירופי אינו מכיר בפסיקת בית משפט שכן הדבר לא מעגן את הזכות בחוקי המדינה ומשכך נדרשנו לניתוח חוקי המדינה ותקנות שונות העוסקים בנושאים הנבחנים".
הכנס הבינלאומי לציון 40 שנה לפעילות האגודה למען הלהט"ב יתקיים בשבוע הבא בהשתתפות נציגים של קהילת הלהט"ב מאירופה והעולם כולו. באגודה מקווים כי הכנס והפאנלים בנושאי זכויות הלהט"ב שייערכו בהשתתפות הנציגים האירופים, יסייעו לקידום הנושא בישראל.