בכל פעם שאנו קוראים על מקרים של התקפות להט"בופביות על חברי קהילת הלהט"ב בעולם, אנו נאנחים אנחת רווחה ושמחים על העובדה שאנו חיים בישראל ובתל אביב בפרט, בה נהוג לחשוב כי דברים כאלו רחוקים מלקרות. אלא שמפעם לפעם, לעיתים תכופות מדי, הבועה התל אביבית מתנפצת מול עינינו וחושפת תופעה של התקפות להט"בופוביות חמורות גם בעיר הכי גאה במזרח התיכון.

המקרה האחרון אירע בשבוע שעבר, כאשר בחור צעיר שהגיע לחנות אופניים ורולרבליידס ביד אליהו במטרה לתקן את הרולר בליידס שלו, הותקף והושפל על ידי צוות החנות לעיני הלקוחות והמבקרים בחנות.

"באתי לתקן רצועה שנקרעה לי ברולר", סיפר ש', שהעדיף להשאר בעילום שם, ל-mako גאווה, "ניגשתי למוכר ששמו שלומי, בחור דתי עם כיפה שחורה, כנראה חוזר בתשובה. הוא בהה בי במבט שנאה כחצי דקה ואז אמר לי שאין לו רצועות כאלה. ביקשתי שיראה לי בכל זאת איך יראה התיקון עם רצועה אחרת והוא אמר לי 'באמא שלך עזוב אותי' והפנה אותי לעובד אחר". במשך כל הזמן הזה הוא התפקע מצחוק וכששאלתי מה מצחיק, הוא אמר 'אנחנו לא רגילים לשרת לקוחות כמוך'". גם אלכס, שהציג את עצמו כאחראי משמרת צחק ושאל: 'מה, אסור לו לצחוק?". 

בנוסף לתקיפות המילוליות, טוען ש' כי כשהציג למוכר את החלק השבור ברולר, שבר המוכר את אותו החלק ברולר השני ואמר לו, "למה פעם אחת? אתה צריך לתקן פעמיים". "אמרתי לו שאני לא מבין למה הוא מתנהג ככה, 'נכנס לקוח וזה השירות שהוא מקבל?' שאלתי, והוא ענה בתגובה 'אבל אתה רגיל לקבל, לא?' וכל העובדים והלקוחות התחילו לצחוק".

בחור על רולר בליידס
המוכר אינו מכחיש את נושא ההערות ההומופוביות

שלומי יצא מהדוכן והתחיל לצלם אותי. "שאלתי אותו למה הוא מצלם, והוא אמר 'יהיה מצחיק, נעלה לפייסבוק, שידעו להזהר מאנשים כמוך'. כשביקשתי לראות מנהל הם אמרו שהמנהל לא נמצא, בזמן שכל החבר'ה בחנות צוחקים ומשתפים איתו פעולה, ואלכס חזר ואמר לי שאני עושה מעצמי צחוק". ההערות ההומופוביות נמשכו וכללו רמיזות לגבי פרקטיקות והעדפות מיניות, כאשר כולן נאמרות בזלזול אל מול כל הנוכחים בחנות ולקול צחוקם של העובדים.

לבסוף ביקש שלומי מהבחור לצאת מהחנות, ואמר שהוא שכח להכין את השלט "אין כניסה להומואים" והוא יכין אותו עכשיו. "תקח את הרולר המזוהם שלך, כדי שלא אדבק במחלות אני אפילו לא נוגע בו".

המוכר נגדו הועלו הטענות טען בתגובה כי התפתח ויכוח עם הלקוח בנוגע למהות התיקון שנדרש ומחירו. במהלך הויכוח הלקוח התעצבן והתחיל לקלל וצוות החנות החזיר לו באותו מטבע. המוכר אינו מכחיש את נושא ההערות ההומופוביות וטוען כי ההערות ההומופוביות עלו לאחר שהלקוח העלה טענה על אפליה על רקע זה.

המוכר מכחיש ששבר בכוונה חלק מהרולר של הלקוח, וטוען כי האימרה "אנשים מהסוג שלך" לא כוונה להומואים אלא לצורת הויכוח. לדבריו לחנות לקוחות נוספים מקהילת הלהט"ב, ומעולם לא היתה לו בעיה איתם.

"חשוב לדווח על כל מקרה 'דומה, קטן או גדול"

ש' הגיש תלונה במרכז ניר כץ למאבק בלהט"בופוביה באמצעות אתר האינטרנט של האגודה, שלקח על עצמו את הטיפול במקרה ובודק יחד עם ש' את אפשרויות הטיפול, כולל האפשרות המשפטית. "לצערי הרב המקרה הוא מקרה מרתיח ובוטה מאד, אבל הוא לא מקרה חריג, גם לא בת"א", אמר ל -mako גאווה ד"ר גיל פישהוף, רכז מרכז ניר כץ למאבק בלהט"בופוביה - האגודה, "מגיעים אלינו הרבה מאד מקרים המתרחשים בתל אביב. רק השבוע התקבל דיווח על שכן של טרנסגנדרית שצעק עליה שאם היא לא תעבור דירה הוא ידאג שיהיה לה רע, ועדיין זכור לכולנו הסירוב להשכיר דירה לזוג גייז".


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"מה שחשוב זה שאנשים ידווחו על כל מקרה כזה על מנת שנוכל להפיץ את הנתונים למשטרה ולמשרדי הממשלה. יש לנו קשר טוב עם משטרת ישראל ואנו מעניקים בנוסף לסיוע משפטי, ציבורי ותקשורתי גם סיוע של קשב ותמיכה כדי לטפל בהשלכות ממקרה שכזה".

מרכז ניר כץ ז"ל למאבק בלהט"בופוביה אוסף נתונים בדבר פשעי שנאה, וכל גילוי אפליה נגד הקהילה הגאה (בבתי עסק, משרדי ממשלה, בבתי הספר, בצבא ועוד ועוד). מידי שנה מפיק המרכז דו"ח המאפשר להציף את בעיית הלהט"בופוביה בפני הרשויות ולדרוש טיפול בתופעה.

כמו כן, מסייע המרכז לנפגעי להט"בופוביה תוך שילוב מגוון המענים שמציעה האגודה לחברי הקהילה ובהם - ייעוץ משפטי, קו הקשב והתמיכה "יש עם מי לדבר", שירות פסיכוסוציאלי, וזרועות הפעילות הציבורית של האגודה.

ניתן לדווח באופן אנונימי, או לחילופין, תוך השארת פרטי התקשרות. כמו כן ניתן לדווח גם על אירועים שקרו לאנשים אחרים, עליהם יש לכם/ן ידע ברור.

 עוד ב-mako גאווה: