שרה סווירי (71), אם לשלושה וסבתא לתשעה, הבינה לפני 11 שנים שזמנה הולך ואוזל וכי הגיעה העת לתת ביטוי למשיכה שהיא הסתירה בסוד במשך כל כך הרבה שנים. היא נפרדה מבעלה, נרשמה בפעם הראשונה לאתר היכרויות והתחילה לצאת לדייטים עם נשים, עד שהכירה את בת זוגה. "כבר בגיל צעיר הרגשתי שאני צריכה להקים משפחה, למרות שידעתי שזה לא בשבילי", סיפרה בשיחה עם mako. "מבחוץ החיים שלי נראו נהדרים, אבל זה היה רחוק מזה. הדחקתי. היום אני מאושרת מתמיד".
בעקבות היציאה המאוחרת מהארון, החלה סווירי ליזום פעילויות עבור להט"ב בני הגיל השלישי כמוה. "לצאת מהארון בגיל השלישי זו לא סתם יציאה, זה לבעוט בדלת ולפתוח אותה לרווחה", היא מעידה. "הפכתי להיות אקטיביסטית, הופעתי בפורומים ובכלי התקשורת, ובעצם אני עד היום מתגייסת סביב השעון לטובת הקהילה הגאה ובפרט לגיל השלישי".
אחד האירועים המרכזיים שיזמה סווירי הוא מסיבת קוקטייל מיוחדת, "להט"ב זהב", שתתקיים ביום חמישי (ה-1 ביולי) בשיתוף עיריית הרצליה. האירוע מיועד ללהט"ב בני הגיל השלישי מכל רחבי הארץ, כאלה שגדלו בתקופה בה הומוסקסואליות הייתה לא חוקית ופחדו לחשוף את העדפתם המינית. "אני בטוחה שזו רק ההתחלה בדרך לגיבוש קהילה להט"בית של בני הגיל השלישי", היא משתפת.
"הרצליה גאה בכל תושביה ומתייחסת לכולם באופן שוויוני ומכבד", אמר ל-mako ראש עיריית הרצליה משה פדלון, שמתגאה מאוד במיזם. "מטרת האירוע היא להוות נקודת מפגש לאזרחים הוותיקים שלא מודעים כלל שחיים סביבם אנשים כמוהם, ולטווח הארוך - יצירת קהילה לקשרים חברתיים עתידיים".
"הבנות מפרגנות ושמחות, אבל הבן לא סולח"
סווירי ידעה שהיא אוהבת נשים מגיל ההתבגרות, אבל במשך עשרות שנים הדחיקה זאת. "הוריי היו ניצולי שואה וגדלתי עם התחושה שזה חשוב מאוד להקים משפחה", היא נזכרת. "אז התחתנתי עם גבר כי זה מה שלימדו אותי לעשות. דחיתי את ההעדפות המיניות שלי לגיל שהילדים יהיו גדולים ויצאו מהבית וההורים יעברו לשלב הבא".
כשהגיעה לגיל 50, היא התחילה לחפש קשר עם אישה כדי לממש את אהבתה לנשים. בנותיה הבינו זאת וניסו לעצור אותה מחשש שדבר כזה יפרק את המשפחה. כשבעלה התחיל להבין מה קורה סביבו - היה לו קשה לקבל זאת. "הוא אמר שמבחינתו בגידה זו בגידה ולא משנה עם מי", היא מספרת. "הוא אמר לי להפסיק את הקשר או שנצטרך להיפרד. החלטתי להישאר נשואה לו והיינו ביחד עוד עשר שנים עד שהחיים הובילו אותנו לפרידה, בין היתר בגלל שהוא התחיל לעבוד בחו"ל. החלטנו להעניק חופש אחת לשני לחיות בצורה שהכי מתאימה לנו בשנים שעוד נותרו".
איך הילדים הגיבו ליציאה שלך מהארון?
"ככל שעבר הזמן, הבנות שלי התבגרו והיחס שלהן לכך השתנה לטובה. הן הבינו שלא קיפחתי אותן אף פעם והיום הן מפרגנות. אנחנו עושים ארוחות שישי עם קידוש וגם חגים משותפים עם הנכדים, שאפילו קוראים לבת הזוג שלי 'סבתוש'".
אבל הבן שלך לא קיבל אותך באותה צורה.
"הוא בן 45 ולא סולח לי עד היום. הוא מאשים אותי בפירוק המשפחה. זה פצע פתוח בשבילו וכשאני עושה טיול עם כל המשפחה אני לא מביאה את בת הזוג. אפילו שהוא חי בארצות הברית והבוס שלו גיי, את אמא שלו הוא מתקשה לקבל. הלוואי שהיינו במקום של פתיחות והיינו יכולים לדבר על הכל".
"חברי הקהילה בגיל השלישי הם שקופים"
לצד האירוע הייחודי בהרצליה, שרה מקדישה חלק גדול מזמנה לאקטיביזם לטובת הגיל השלישי. בעבר כיהנה כחברת הנהלה בדירקטוריון של האגודה למען הלהט"ב, ובמסגרת התפקיד הפיקה כנסים מקצועיים לבני הגיל השלישי בשיתוף אוניברסיטת תל אביב ועיריית תל אביב יפו. כיום, היא מקדישה את כל זמנה להקמת קבוצות מקומיות ללהט"ב בגיל השלישי, ואף פתחה קבוצה של נשים מבוגרות בכפר סבא ואזור השרון שמונה יותר מ-50 חברות.
את יכולה להעריך כמה להט"ב בגיל השלישי חיים בישראל?
"לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, יש בישראל כמיליון אזרחים ותיקים. אפשר להניח ששבעה אחוז מהם להט"ב, כלומר, כמה עשרות אלפים. אני מכירה פחות מאלף מתוכם ושואלת את עצמי איפה כל היתר. הם שקופים, בלתי נראים והזקנה לא מיטיבה איתם. הם סבלו מלהט"בופוביה בגיל צעיר ועכשיו מגילנות מצד הקהילה הגאה, בייחוד הגברים. החיים שלהם לא פשוטים והם זקוקים למסגרות יעודיות להם".
לאירוע תצטרף אל סווירי בת זוגה בשלוש השנים האחרונות רחלי ענברי (69). השתיים הכירו באירועים של קבוצת "בשלה", קבוצה שמונה כ-200 נשים לסביות וביסקסואליות בנות 60 ומעלה, אשר מקיימות אירועי תרבות, טיולים, מסיבות ומפגשים חברתיים. "חיזרתי אחריה הרבה זמן", מספרת סווירי. "יש לנו סיפור דומה. גם היא הייתה נשואה לגבר ורק אחרי הגירושין הרשתה לעצמה להגשים את כל החלומות ולהיות מי שהיא באמת".
"להט"ב זהב" יתקיים ביום חמישי, ה-1 ביולי, בין השעות 19:00-22:00
הכניסה חינם, אך יש להירשם מראש >>