למרות הערר שהגיש אורי אריאל, אישרה היום הממשלה את חוק הפונדקאות החדש של שרת הבריאות יעל גרמן. בכך מצטרף החוק לחוק חשוב אחר: לפני כשבועיים, עברה הצעת חוק של ח"כ מרב מיכאלי, לרישום הורים בני אותו המין, את ועדת השרים לענייני חקיקה. משמעות החוק היא שאישה לאחר לידה תוכל לרשום בטפסי הלידה את שם ההורה השני, גם אם ההורה השני היא בת זוגה של היולדת ולא האב המוצהר, כפי שהיה נהוג עד כה.
עד היום, בנות זוג שרצו לקבל את הכרת המדינה בהורותן המשותפת, היו צריכות לעבור הליך אימוץ בבית-משפט. זהו הליך ארוך ומשפיל, המערב ביקורי בית של עובדים סוציאליים, כאילו הורותן של בנות הזוג "חשודה" מלכתחילה. לפיכך, זוהי הצעת חוק מבורכת, שלוקחת צעד נוסף את ההכרה הבלתי נמנעת במשפחות של בני זוג מאותו המין ובזכותם המובנת מאליה להקים משפחה ללא התערבות מיותרת של מוסדות המדינה.
לחוק עוד כברת דרך לעבור לפני שייכנס לספר החוקים, אך נראה שדרכו כבר סלולה. לא זה המצב לגבי הכרת המדינה בהורותם המשותפת של זוג גברים על ילדם המשותף. הקלות מסוימות בהכרת המדינה נוסחו בתזכיר החוק של שרת הבריאות, יעל גרמן, המבקשת לעדכן את חוק הפונדקאות, שנחקק בשנת 1996 ומאפשר רק לזוג "שהם גבר ואישה" להיעזר בפונדקאות בארץ. לשון תיקון החוק המוצע מכבסת כל איזכור להומו, בני זוג מאותו המין ושאר מילים "אסורות", כדי להקל על המאמצים להעביר את החוק, אך גם אלו לא צלחו עד כה. שרים וחברי כנסת, הנמצאים בברור בצד הלא נכון של ההיסטוריה, ישנים טוב בלילה עם האמונה (תרתי משמע) ששוויון למיעוט כל כך מופלה, בחקיקה ובחברה, הוא כלי משחק פוליטי לריצוי בוחריהם השמרנים.
צביעות ממדרגה ראשונה
חלפו הימים בהם ניתן היה "להציע" לזוג הומואים להקים משפחה בהורות משותפת עם אישה, שתהווה צלע שלישית במשפחתם, אם המודל הזה לא מתאים להם. עוד לא שמענו אף אחד מעז להציע הצעה שכזו לזוג סטרייטים עם בעיית פוריות. משום מה, פונדקאות כמעט תמיד נתפסת כאפשרות לגיטימית במקרה כזה. הדיון על מוסריות הפונדקאות הוא דיון ראוי וחשוב אבל לא ייתכן שהוא יערך כולו על גבם של ההומואים. פונדקאות מוסדרת בחוק בארץ משנת 1996 אך נדמה שכל הדיון על לגיטימיות התהליך החל בשלוש-ארבע השנים האחרונות, כשההומואים החלו לדרוש שוויון בנגישות להליך. זוהי צביעות ממדרגה ראשונה מצד כל אלו ששתקו עד היום בו ההומואים ביקשו להיעזר בהליך שמותר לסטרייטים כבר כמעט 20 שנה. ההומואים לא מבקשים כל זכות יתר, אלא רק השוואת נגישותם להליך הפונדקאות כמו לכל זוג אחר הזקוק לו.
תזכיר החוק המתוקן מציג מספר תיקונים חיוביים לאבות גאים שבדרך, שאין לנו כיום דרך אחרת לקבלם. החשוב ביותר: הנגשת הפונדקאות בארץ לגברים יחידנים ולנשים יחידניות (ובמשתמע, לזוגות גברים ולזוגות נשים); יצירת מסלול הכרה אוטומטי בהורה הלא-ביולוגי לאחר חזרה לארץ מהליך פונדקאות בחו"ל (במקום ההליך הארוך והיקר הקיים היום); הסדרה ברורה של פונדקאות חו"ל, שתגדיר היכן מותר לעשות מה ולא תשאיר את ההורים תוהים לגבי חוקיות התהליך ולא תעכב הורים טריים בדרכם חזרה לארץ, כפי שכבר קרה בתאילנד ובהודו, למשל.
לצד התיקונים החיוביים, הוכנסה בעסקת חבילה בעייתית, שורה ארוכה של כללים נוקשים להסדרת פונדקאות חו"ל עבור ישראלים. זהו מהלך יומרני ביותר, שאין לו אח ורע בעולם. אם בעלי התפקידים הרלוונטיים במשרדי החוץ והמשפטים באמת היו רוצים לעזור לישראלים נוספים להפוך להורים - ויש לזכור כי הפונים להליכי פונדקאות חו"ל נמצאים מראש במצב של חוסר ברירה אחרת - הם היו דואגים לטפל בנושא ברגישות הנחוצה, כדי לוודא שההליכים החוקיים הקיימים יוכלו להמשיך באין מפריע, יחד עם דאגה להבטחת האינטרסים של כל הצדדים להליך - ההורים, הפונדקאית ובעיקר הרך הנולד.
אך נראה שלא זו הדרך בה בחרו פקידי משרדי המשפטים והחוץ. במקום טיפול רגיש ומכיל, קיבלנו שורה של דרישות קשיחות ובלתי-ישימות בחלקן, שגם אם נניח שהמוטיבציה מאחוריהן היתה הסרת החשש החוקי האחרון בדרך להורות ישראלים בחו"ל, התוצאה, בצורתה הנוכחית, כמעט מבטיחה שיעצרו רוב מסלולי הפונדקאות בחו"ל ולא ייפתחו חדשים, מרוב חסמים, מגבלות, אישורים וועדות, שתזכיר החוק הנוכחי מכיל.
במסגרת מלחמת העררים בין סיעות הבית היהודי ויש עתיד, דאג השר אורי אריאל לעכב את הליך החקיקה, ע"י הגשת ערר לממשלה על החלטת ועדת השרים לענייני חקיקה לקדם את התיקונים לחוק הפונדקאות. היום, כאמור, עלה הערר לדיון בישיבת הממשלה ונדחה על ידי השרים, כשהחוק יוכל להתקדם בהליכי החקיקה: לאחר שיעבור בקריאה טרומית, צפוי החוק להגיע לאחת מועדות הכנסת, שם יתעקשו נציגי עמותת אבות גאים לתקן את הסעיפים הבעייתיים בחוק, כדי להבטיח שנהנה מן היתרונות הגלומים בו תוך הבטחת המשך הישימות שלו לזוגות וליחידים שימשיכו להיעזר בפונדקאות בחו"ל.
התוצאה הסופית ידועה מראש, גם למתנגדים הקולניים ביותר - העולם כולו הולך לכיוון של שוויון לקהילה הגאה. יהיו בישראל נישואים אזרחיים ופונדקאות להומואים, בין אם זה יקח עוד שנה ובין אם עוד עשור. ההבדל היחיד בין התרחישים הללו הוא כמה משפחות גאות ימשיכו לסבול מאפליה בוטה במדינתם ויוותרו חשוכי ילדים בגלל שכוחם של ההומופובים בממשלה ובחברה עדיין מכריע, לעיתים קרובות מידי.
אודי לדרגור הוא אב גאה ויושב-ראש עמותת אבות גאים
עוד ב-mako גאווה: