מקום עבודה הוא חלק משמעותי בחיים של רובנו, ממש כמו בית שני. כולנו רוצים לעבוד בארגון שמחבק אותנו, מודע לצרכינו ומקבל אותנו בפתיחות ובאהבה.
גוגל, שחוגגת בימים אלה 13 שנה להיווסדותה, לקחה את הרעיון צעד אחד קדימה, כאשר הקימה בשנת 2007 את התא הגאה של הגייגלרים – Gayglers, משחק מילים גאה על "Googler" – כינוי לעובד גוגל.
למרות שלא היו חלוצים בתחום (מיקרוסופט הקימה את התא הגאה GLEAM בשנות ה-80), הפכו הגייגלרים מהר מאד לשם דבר, אחרי שנתנו חסות במצעדי גאווה בסן פרנציסקו, ניו יורק, דאבלין ומדריד ב-2007.
מאז הוקמו קבוצות גייגלרים בשלוחות גוגל ברחבי העולם, כאשר בכל מדינה הם מארגנים פעילויות ותומכים בעובדי החברה, כמו גם בקהילה הגאה בכלל ובגייז בקהילה העסקית בפרט.
בגייגלרים הישראלים בטח כבר נתקלתם במצעד הגאווה התל אביבי, צועדים ומחלקים סטיקרים וחולצות של אנדרואידים גאים מחזיקים דגל גאווה. מסתבר שבעקבותיהם קמו תאים גאים גם בצ'ק-פוינט ובחברת סאפ (ההומו-ספיאנס). לאחרונה, הקימו הגייגלרים את פורום עובדי ההיי-טק הגאים, עם ייצוג של עובדים ממייקרוסופט, סאפ, קומברס, נייס ועוד.
>>סרטון הגייגלרז העולמי
"קבוצת הגייגלרז נטעה בי ביטחון שההעדפת המינית שלי לא תהיה אישיו"
דודי בר-טל, מנהל תפעול ונכסים של גוגל ישראל ומזרח-אירופה ואלון חן, מנהל השיווק של יוטיוב בישראל (בבעלות גוגל), שני גייגלרים גאים, מסבירים על הפעילות המקומית של גוגל והגייגלרים.
איך ומתי הוקמו הגייגלרים בישראל?
דודי: "קצת לפני מצעד הגאווה ביוני 2008 העלנו את הרעיון שגוגל תשתתף בו כחברה. קיבלנו תגובות טובות מכלל העובדים, גאים וסטרייטים כאחד. במאמץ משותף של הרבה מאוד אנשים טובים, הצלחנו לכנס למעלה מ-60 איש - גייגלרז וגוגלרז תומכים - ולצעוד יחד עם חולצות, כובעים ובלונים ממותגים".
אלון: "במצעד הראשון בו השתתפנו, גוגל הייתה החברה המסחרית הראשונה עם נוכחות, מה שסלל את הדרך לחברות רבות שבהתחלה חששו מתגובות הציבור, להיות נוכחים במצעדים שלאחר מכן".
הייתם מודעים לקיומם של הגייגלרים לפני שהתחלתם לעבוד בגוגל? הם היו חלק מהשיקולים שלכם בבחירה בגוגל כמקום עבודה?
דודי: "הפעם הראשונה שראיתי פלייר של הגייגלרז היתה ביום הראשון שלי בגוגל במטה החברה בדבלין. זו היתה הפתעה נעימה. כמובן שמיד הצטרפתי לרשימת התפוצה. לקח לי כמה חודשים להיכנס לעניינים ולתפקיד החדש ותודות לאלון שעזר מדבלין (ואח"כ מקומית בישראל) - הקמנו את הפעילות הענפה של הגייגלרז הישראלים".
אלון: "שמעתי על הגייגלרים עוד לפני שהצטרפתי ל- גוגל לפני כחמש שנים.
הקבוצה לא הייתה שיקול מרכזי להחלטה על מקום העבודה אבל בהחלט נטעה בי ביטחון שהעדפה המינית שלי לא תהייה אישיו. כששלחתי את קורות החיים שלי הדגשתי את המעורבות החברתית בארגון IGLYO (ארגון בינ"ל לסטודנטים וצעירים גאים – ש.ק), ובדיעבד הסתבר שהניסיון שצברתי בארגון היה חלק מרכזי לקבלתי לתפקיד שאליו הגשתי מועמדות. ייתכן שלא הייתי מציין את המעורבות החברתית אילולא הייתי מודע לפתיחות החברה בנושא".
מה מאפיין את הפעילות של הגייגלרים בתוך הארגון ולמען הקהילה?
דודי: "אנחנו מנסים בארץ לעזור לכמה שיותר ארגונים ולתמוך בהרבה יוזמות, במיוחד לעמותות שחיות מתרומות וממתנדבים. המטרה שלנו תמיד היא לא רק כלפי הקהילה הגאה, אלא גם כלפי הקהילה העסקית - שירגישו זכות להתייחס גם לקהילה הזו, שודאי חלק מעובדיהם משתייך אליה".
אלון: "כמו בתחומים רבים ב-גוגל, פרוייקטים רבים קורים מלמטה. כעובד, אני יודע שאוכל לבקש להשתמש במשאבי הארגון כדי לתרום לקהילה המקומית. לדוגמא, הפעילות במצעד הגאווה ב-2009, כאשר ביחד עם המרכז הגאה יצרנו פעילות ב-יוטיוב– 'מאה סיבות לגאווה' – אליה הועלו 120 סרטונים עם סיבות לגאווה של הקהילה וידידיה".
תומכים בארגונים חלשים יותר
במצעד הגאווה האחרון בתל אביב נראו שלטים של גוגל על המשאית הדתית שלקחה לראשונה חלק במצעד. מה הקשר בינכם ואיך הוא נוצר?
דודי: "אנחנו בקשר חזק עם "חברותא" (ארגון הומואים דתיים – ש.ק) למעלה משנתיים. עזרנו להם בפעילויות וקידמנו את האתר שלהם באמצעות Google Grants (פרסום חינם במנוע החיפוש למלכ"רים נבחרים – ש.ק).
בנוסף, תמכנו באירועים כגון סדר ט"ו בשבט וסדר פסח במרכז הגאה וכן ארוחת חג לבודדים וותיקי הקהילה. אנו רואים בהזדמנות הזו כזכות, בעיקר לפלח הזה בקהילה הגאה שנאלץ להתמודד לא רק עם הלבטים של זהות מינית, אלא גם השתייכות דתית".
אלון: "חשוב לנו להיות פעילים ומזוהים כקבוצה באירוע הגאווה, אבל גם לתמוך בארגונים שאולי אין להם אותם המשאבים שיש לקבוצה שנתמכת ע"י חברה. בשנה שעברה היה זה ארגון הנוער הגאה והשנה הרגשנו שהקהילה הדתית תוכל להעזר בנו. המיינסטרימיות והנורמטיביות של חברה בינלאומית מקרינה על הארגון בו היא תומכת. הקהילה הדתית הגאה היא דוגמה מצויינת לארגון בצעדים משמעותיים ראשונים להכרה ציבורית וחשנו ששיתוף פעולה ייטיב לכולם".
עד כמה חשוב קיומו של תא גאה במקום העבודה, ואיך הוא משפר את סביבת העבודה?
דודי: "תא גאה במקום עבודה הוא קודם כל הצהרה של מקום העבודה, בייחוד כמו גוגל, של תמיכה. לארי וסרגיי (המייסדים) תמיד היו גלויים בתמיכה שלהם בקהילה, בעיקר בארה"ב בחקיקה לזכויות שוות ולנישואין. לדעת שה'אבא' וה'אבא' של הארגון שלך תומך בך ובפעילות שלך - לא רק כלכלית, אלא גם אידיאולוגית - זה מחמם את הלב".
אלון: "תא גאה בעבודה, בין אם הוא פעיל יותר או פחות, מסמן לעובדים שהמעסיק פתוח ומקבל לשורותיו גם עובדים בעלי נטייה מינית שונה. נוסף על כן, קיומו של תא גאה מסמן לשאר העובדים בחברה שצבעוניות עובדים על כל גווניה מקובלת ורצוייה ועוזר למיגור הומופוביה".
>> גוגל ויוטיוב הכי ידידותיים לקהילה הגאה