עשרות משפחות גאות שטסו לארצות הברית ולקנדה לקראת הלידה של ילדיהם, שנולדים בהליך פונדקאות, אינן יכולות לשוב בחזרה לישראל. זאת משום שמדינת ישראל אינה מכניסה זרים לשטחה לאור מגפת הקורונה – בהם גם תינוקות בני יומם שנולדו להורים ישראלים. הילדים שנולדו בפונדקאות בארצות הברית זכאים לדרכון אמריקאי, אך לאור המגפה, הנפקת הדרכון תארך חודשים ארוכים. בכל מקרה, גם תינוקות שהספיקו לקבל דרכון אמריקאי צריכים לקבל אישור ממשרד החוץ כדי להיכנס לישראל, וכרגע לא מנפיקים להם כרטיסי טיסה לישראל.
הורי הפונדקאות כבר רגילים לקשיים שמערימות עליהם הרשויות בישראל. אך לאור המגפה, הוצבו בפניהם שתי ברירות מסובכות ויש שטוענים מיותרות, בחסות רשות האוכלוסין וההגירה, משרדי הפנים, המשפטים והחוץ. האחת, חתימה של הפונדקאית בפני קונסול ישראלי בארצות הברית על תצהיר ניתוק זיקה. הדבר מחייב את המשפחה לנסוע מרחק של אלפי קילומטרים, דבר שכמעט בלתי אפשרי ליישום בזמן הסגר האמריקאי. השנייה, שליחת דגימה גנטית לישראל לצורך בדיקת אבהות והנפקת דרכון ישראלי לילד בסיומה, הליך שיימשך חודשים ארוכים.
אור קשת, מנהל קשרי ממשל באגודה למען הלהט"ב, מציע פתרון שיבטיח חזרה מהירה ובטוחה של המשפחות לארץ: "אריה דרעי, שר הפנים, רשאי להנפיק תעודות מעבר לישראלים שנמצאים בחוץ לארץ כאמצעי חלופי לדרכון. בעקבות רעידת האדמה בנפאל במאי 2015, שר הפנים דאז הנפיק תעודות מעבר והבטיח חזרה של תינוקות שנולדו בהליך פונדקאות. כל יום בארצות הברית הוא בבחינת מכה כלכלית אנושה למשפחות שכבר הוציאו מאות אלפי שקלים כדי להביא ילדים לעולם. לצערי, המדינה ממשיכה להפקיר את המשפחות הגאות במקום להושיט להן יד דווקא במצב חירום".
"יש לפעול בדחיפות לתיקון ההנחיה"
באגודה למען הלהט"ב ממשיכים להפעיל לחץ על הרשויות ועל שר הפנים דרעי ורשות האוכלוסין וההגירה בפרט, שמסתמנים כגורמים האחראים שביכולתם להחזיר המשפחות ארצה. "נמסר לנו שמשרד החוץ יעשה הכל כדי לעזור לנו להגיע ארצה, ואנו תולים עיניים בהחלטת שר הפנים", שיתפו הזוגות.
באגודה ממשיכים ברתימת חברי כנסת נוספים במקביל לקמפיין תקשורתי רחב שמתוכנן להתפרסם בימים אלו. יו"ר מפלגת מרצ, חבר הכנסת ניצן הורוביץ וחבר הכנסת איתן גינזבורג ממפלגת חוסן לישראל, הם חלק מחברי הכנסת שפועלים להחזרת המשפחות. כבר לפני יותר מעשרה ימים, הורוביץ העביר מכתב בהול לשר הפנים: "תמוה בעיני שדווקא בעת חירום משרד הפנים מקשיח את עמדתו, במקום להקל על המשפחות לשוב בבטחה הביתה. יש לפעול בדחיפות לתיקון ההנחיה, ולהפעיל מנגנון שיסיע בהבאתם של התינוקות הישראלים ומשפחותיהם הביתה באופן מיידי".
מיד עם תחילת ההגבלות שהוטלו על הכניסה לארץ ולמדינות אחרות, כמו אלבניה, בסוכנות הפונדקאות "תמוז" סייעו להורים שמצפים ללידות באפריל להקדים את הטיסות. "הצלחנו לסייע להורים לעתיד למצוא טיסות ומקומות שהייה ולהתארגן במהירות לנסיעה. לבסוף, כולם הגיעו בזמן, חלקם ממש שעות ספורות לפני סגירת הגבולות", מגלה רועי רוזנבלט-ניר, מנכ"ל הסוכנות.
"הספקנו להסדיר גם את ההגעה של ההורים עם לידות צפויות במאי, אם כי לא את כולם מאחר והכניסה לחלק מהמדינות סגורה בשלב זה לחלוטין. אנחנו מכינים גם פתרונות למקרה שההורים לא יגיעו ללידה, והתינוק יישאר עם מטפלת עד להגעתם", משתף רוזנבלט-ניר, "עצוב לגלות שגם בימים כאלה, יש מי שמעדיף להשאיר את ההורים והילדים חשופים למחלות הרחק מביתם, מפני שאין ביכולתם להגיש מסמך בירוקרטי מיותר מלכתחילה".
"עד מתי אצטרך להילחם בעבור הברור מאליו?"
השחקנית והזמרת אניה בוקשטיין שיתפה בחשבון האינסטגרם שלה את הפוסט של עידו רצון ומיכאל דולינגר. יחד עם אורי בנם בן החמש נולד בפונדקאות בתאילנד, ואיתמר, שנולד לפני ימים אחדים, הם כבר נמצאים שבועות ארוכים בארצות הברית. "היינו אמורים לטוס כבר לפני שבוע. חששנו לסגירת השמיים ושבועיים לפני הטיסה המיועדת, ניסינו להקדים אותה, אבל כל הטיסות של אל על בוטלו".
בפוסט שהם פרסמו בחשבון הפייסבוק שלהם, שזכה ליותר מ-1,500 לייקים ומאות שיתופים, הם מתארים את עוגמת הנפש שהם חווים בשל הבירוקרטיה הישראלית והאמריקאית כתוצאה ממגפת הקורונה: "הסברנו בכל דרך שאנחנו חוששים להישאר בארה"ב נגועת הקורונה עם תינוק בן יומו ועם ילד עם צרכים מיוחדים - אורי שלנו זקוק לסביבה המוכרת שלו. המדינה עדיין - 'בודקת ומשתדלת'. מי ידאג לנו במצב בו חס וחלילה הקורונה תגיע אלינו ואנחנו לא בארץ, כשהביטוח החריג מקרי קורונה? מי יממן את השהות הארוכה בעוד המדינה בודקת לאיטה? עד מתי אצטרך להילחם בעבור הברור מאליו?".
>> "הקורונה עוזרת לי להעריך את זה עוד יותר"
>> בידוד גאה: 14 המלצות ללהט"בים לתקופת ההסגר
לפני כחודש, הלל מורן ורועי ג'רופי הביאו לעולם את אחינועם בארצות הברית לאחר שלוש שנים ארוכות ומאתגרות. בפוסטים רבים שפרסמו בחשבון הפייסבוק הם מספרים על התחושות הקשות ועל הפחד מסגר מלא בישראל ובארצות הברית: "יש לא מעט משפחות שתקועות עכשיו בארה"ב ולא יודעות בדיוק מה יעלה בגורלן, וכמה זמן זה יימשך. מתי ישראל תסגור את השמיים לגמרי? האם ארה"ב תטיל סגר? דבר שכבר מתחיל לקרות פה. המצב חברים - בעייתי מאוד!".
עורכות הדין איריס שינפלד, איילת טסלר, ויקטוריה גלפנד ומיכל עדן יגישו מחר עתירה מנהלית לבית המשפט לעניינים מנהלים, בדרישה שבית המשפט יורה למשרד הפנים להנפיק תעודת מעבר לכל אחד מהתינוקות שנולדו ולאלו שייוולדו בחודשים הקרובים. "מצער מאוד שאנחנו נאלצים לפנות לבית המשפט כדי לקבל את המובן מאליו - כניסה של אזרחי ישראל וילדיהם ארצה באופן מיידי. אין כל מניעה להנפיק באופן מיידי לתינוקות תעודת מעבר, ומסיבות לא ברורות משרד הפנים מסיר מעצמו אחריות כלפי אזרחיו. אני מקווה שהתערבות בית המשפט תביא לסיום הסאגה המיותרת הזו", מוסיפה עורכת דין שינפלד.
לפי עורכת דין טסלר, התינוקות וההורים עצמם אינם יכולים לרכוש ביטוח רפואי אשר יכסה את סיכוני נגיף הקורונה. "הדבר מקומם שבעתיים, כשבמקרים דומים בגאורגיה המדינה התגייסה ואישרה כניסת משפחות לפני קבלת דרכון", היא טוענת.
בשבועות הקרובים מספר המשפחות הגאות שאינן יכולות לשוב לישראל צפוי לעלות ופתרון ממשי אינו נראה באופק. "אנחנו מצפים מפקידי הממשלה להתעשת, ולעשות כל מה שצריך כדי להביא את התינוקות שלנו הביתה", מסרו ההורים וסוכנות הפונדקאות.
לדברי ג'וליאן צרפתי בהלול, דובר עמותת אבות גאים: "המשבר הזה מזכיר את מה שראינו בעבר באסיה, ומדגיש שוב את הצורך החיוני בחוק פונדקאות שוויוני שיאפשר לכלל האזרחים להפוך להורים כאן בישראל. אנחנו בקשר עם הזוגות הנמצאים בחו"ל ומנסים לקדם פתרון מול המדינה".
תגובת רשות האוכלוסין וההגירה, משרד החוץ והיועץ המשפטי לממשלה: "ככלל, חשוב להבהיר כי כל מקרה נבחן לגופו, בהתאם לנסיבותיו. לגופו של עניין, מדובר בסוגיה מורכבת, בין היתר כיוון שאינה מוסדרת בחקיקה, ומשרדי הממשלה כולם מנסים לסייע ולמצוא פתרונות במסגרת המדיניות, החקיקה הקיימת, ובהתחשב בדין המקומי בו מתבצע הליך הפונדקאות. הדברים אינם זהים בכל מדינה, והעניין בכללותו נבחן על ידי הדרגים הגבוהים בכל המשרדים הרלוונטיים. לעת הזו, לא ניתן להתייחס למי שעדין לא נולד כשאין לדעת מה יהיה המצב והנסיבות בעת לידתו. ההיבטים המשפטיים ייבחנו כמקובל על ידי הייעוץ המשפטי לממשלה".