לקראת פתיחת שנת הלימודים מחר, פותח החינוך הממלכתי הדתי את שעריו לנושאים של נטייה מינית וזהות מגדרית, וממליץ למורים לשלב את התכנים הנ"ל בתכנית הלימודים.
במסגרת תכנית חדשה של החינוך הממלכתי דתי (חמ"ד), מוזמנים לראשונה המורים בחינוך הממלכתי דתי לעסוק באופן נרחב בסוגיית החינוך המיני במסגרת כוללת של חינוך לענייני משפחה.
התכנית, הנושאת את השם "בית ומשפחה – חינוך להתמודדות בעולם משתנה" ומיועדת לילדים בכיתות ז' – י"ב, עוסקת במגוון נושאים בחיי הבית והמשפחה כגון מאפייני גיל ההתבגרות, התפתחות גופנית ומיניות בריאה, התמודדות עם פיתויים, שוטטות באתרי אינטרנט ועוד. השנה התווספו לתכנית גם פעילויות בנושאי זהות מינית, נטייה מינית וזהות מגדרית, מתוך הכרה של ראשי החינוך הממלכתי דתי כי מדובר בנושא שאי אפשר להתעלם ממנו.
החוברת מציעה למורים כלים והפעלות שיסייעו להם לדון בנושאים אלו עם התלמידים. בין ההפעלות המוצעות ניתן למצוא דיונים בשאלות האם מותר לדבר עם הנוער על נטייה חד מינית, האם שיחה על הנושא עלולה להכניס לנוער רעיונות לא טובים לראש, ואיך ירגישו בני הנוער עם חבר קרוב ישתף אותם בנטיותיו המיניות?
כמו כן מציעה החוברת לדון עם התלמידים במצבים בהם הם עלולים להיתקל בסביבת בית הספר, כמו מקרה בו שני תלמידם יוצאים יחד מהשירותים, בזמן הלימוד בחברותא שני תלמידים יושבים וזרועותיהם מונחות זו על זו, או שני תלמידים שהצמידו את מיטותיהם בטיול השנתי.
אין עוד מקום לשתיקה
"האם יש להתייחס במוסדות החמ"דל תופעות של נטיות חד מיניות?”, שאלו כותבי התכנית בדברי ההסבר לחלק העוסק בנטייה מינית, והוסיפו: "על רקע התמורות בציבור הישראלי ובמדיה, ועל רקע המודעות הגוברת לסבלם של יחידים, אין עוד מקום לשתיקה בנושא. ממחקרים שונים עולה כי חלק מההתאבדויות של בני נוער הן על רקע של שאלות זהות ונטייה מינית, כך שטיפול בנושא יכול להיכלל בגדר פיקוח נפש. בני נוער שמתלבטים בשאלות של זהות ונטייה מינית, נוטים לפתח רגשות קשים (תחושת שוני, בדידות, שנאה עצמית, ניכור, דיכאון), ונקלעים לקשיים חברתיים כגון: חשש מנידוי וחרדה שמא יתגלה הסוד (לחברים הקרובים, לחברה הדתית בכלל, ובעיקר למשפחה) בצד דילמות ערכיות של זהות דתית והיחס לקב"ה. מתוך כך עולה הצורך כי הצוות החינוכי ייתן מענה לנושא הנטיות החד מיניות בכל המישורים : הרגשי, החברתי והחינוכי – ערכי".
עורכי התכנית ממליצים למורי החינוך הממלכתי דתי לעבד את הנושאים החדשים בינם לבין הצוותים החינוכיים, לפני שהם ניגשים לעסוק בנושאים אלו עם תלמידיהם: "אנו פועלים להעלאת המודעות של הצוות החינוכי לצרכים של הנוער בתחום התפתחות הזהות והנטייה המינית ולחשיבות העיסוק בנושא. מתוך כך מפתחים כלים שיכולים לתת מענה לשאלות של אנשי צוות, הורים ותלמידים בתחום הזהות והנטייה המינית".
"דברו איתנו – לא עלינו"
למרות ההתקדמות המבורכת בהתייחסות לנושאים חשובים אלו, הוספת הנושאים לחוברת לא מבטיחה כי הנושאים הללו אכן יועברו בכיתות. בבדיקה מול משרד החינוך נמצא כי ההצעות לפעילויות החינוכיות בנושאי זהות מינית ומגדר, הן חלק מחוברת למורה שהוציא משרד החינוך בנושא בית ומשפחה, המיועדת למורים לכיתות ז' עד י"ב, ונועדה להעניק כלים לבחירה למורי החינוך הממלכתי הדתי לשוחח על נושאים מסוימים הקשורים לחברה ומשפחה.
"מדובר בנושאים קיימים שצריכים לדבר עליהם בכל מקום, גם בחינוך הממלכתי דתי, ולכן הם מופיעים בחוברת", נמסר בהודעת המשרד, "אך חשוב לציין כי התכנים בחוברת אינם תכני חובה, וכל מורה יכול להחליט האם הוא משוחח על הנושאים הללו או לא".
ארגון 'חברותא – הומואים דתיים' ברך את מנהל החינוך הדתי על ההחלטה להכניס את נושא הנטייה המינית והזהות המגדרית למערכת הלימודים והביע תקווה כי המהלך יעזור בהורדת תופעות ההומופוביה בציבור הדתי באופן דרסטי.
יחד עם זאת, הביעו בארגון חשש מפני חינוך לקוי בנושא, אשר נובע מבורות והומופוביה דתית ומושרשת.
"המהלך הינו מהלך מבורך בהחלט", אמר דניאל יונס, יו"ר הארגון, "אולם, אין די בהצהרות ופרסומים, אנחנו מצפים לראות גם אכיפה של הדברים בכל מוסדות החינוך הדתיים. כמו-כן, בחוברת שפורסמה לא מוזכרים ארגונים שעשויים לסייע לא/נשי החינוך במלאכתם. דיבור שגוי ו/או מוטעם בהומופוביה דתית עשוי ליצור יותר נזק מתועלת, וראוי הוא שיזמינו אותנו, לצד ארגוני קהילה נוספים כגון שב"ל, כדי הדברים יעשו באופן הטוב ביותר. דברו איתנו – לא עלינו! ותנו לנו לעזור לכם במהלך חשוב זה!"
מנדי מיכאלי, מנכ"לית ארגון הנוער הגאה אמרה כי "הצעד מצטרף להצלחה שלנו בהתייחסות לחוזר המנכ״ל בנוגע לחוק זכויות התלמיד הקורא למנוע אפליה על רקע מיני ומגדרי במרחבים הבית ספריים. עם זאת יש עוד דרך ארוכה לעשות במיוחד בחינוך הדתי. אנחנו נמשיך לשקף לאנשי החינוך את החוויות הקשות של הנוער במסגרות השונות ולדרוש ממערכת החינוך לייצר מרחב בטוח לכל התלמידים והתלמידות, נקדם הפעלה של תכנית ניר בבתי ספר ברחבי הארץ, ליצירת שיח חינוכי נגד להטבופוביה וגזענות וכמובן נמשיך להפעיל את הקבוצות הדתיות הגאות, אליהם הגיעו בשנה החולפת מאות בני ובנות נוער מהמגזר הדתי״.
ארגון הו"ד להומואים דתיים מסרו בתגובה: "מברכים על הצעד וקוראים לשר החינוך ולהנהלת חמ״ד להכניס את ארגון הו״ד המשמש כמרכז סיוע ותמיכה, חינוך והסברה, הפועל בשת״פ עם רבנים, לשיח ישיר עם המרפ״ד של מוסדות החינוך מתוך המחויבות להלכה והאחריות הציבורית״.