>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
הבחירות המוניציפליות האחרונות היוו ציון דרך הסטורי לקהילה הגאה. בפעם הראשונה ראינו מועמדים גאים רבים המצהירים על היותם מייצגי הקהילה ופועלים על מנת להבחר, נראות שיצרה שינוי תודעתי גם אצל ראשי הערים, שעד עתה לא היו קרובים לקהילה הגאה.
אחרי שבשבועות האחרונים הצגנו בפניכם את כל המועמדים, אנו חוזרים לבדוק את תוצאות הבחירות - מי נבחר ומי לא, ואיך כל אחד מהמועמדים מתכונן להמשיך עכשיו. ונתחיל מהבשורה הפחות משמחת: הבחירות המקומיות הוכיחו שהגאווה אמנם קיימת במלוא עוצמתה בתל אביב, אך בשאר ערי ישראל נותרו המועמדים הגאים מחוץ למועצות.
תל אביב - מספר שיא של נציגים גאים במועצה
בתל אביב הפסיד ניצן הורוביץ בניסיון להדיח את רון חולדאי ולהפוך לראש העיר הגאה הראשון בישראל. הורוביץ חוזר לכנסת ומשאיר את תל אביב בידי רשימת מרצ, כפי שכתב בעמוד הפייסבוק שלו:
"הקמפיין שלנו כבר תרם הרבה לשיח הציבורי, ועוד יהיו לתכניות ולרעיונות שלנו הדים רבים והשפעה לטווח ארוך. בניגוד למועמדים האחרים בעיר הזו וברוב הערים בארץ - הובלתי בתל אביב רשימה של תנועה אמיתית... רצנו כמפלגה כי אנחנו מחוייבים לאידיאולוגיה שלנו, גאים בה, ורוצים להגשים אותה. לכן הרשימה שלנו התחזקה מאוד בבחירות האלה.
מהיום, בעקבות התוצאות בתל אביב, אנחנו יודעים שאנחנו מובילים מחנה גדול שרואה בעיר ובמדינה את נחלת הכלל - שאמורה לשרת את הכלל ולא קומץ של בעלי אינטרסים. לי חשוב להיות במקום שבו אני יכול להשפיע ולקדם את דעותי ואת עקרונות התנועה שלנו, ובעיקר להשמיע את קולם של האנשים שדיברו היום בקלפי. לכן עומדים בפני אתגרים ומאבקים גדולים בכנסת ישראל - למען חברה דמוקרטית, שפויה וצודקת".
>> מה מבטיחים המועמדים הגאים בתל אביב?
למרות ההפסד של הורוביץ, רשימת מרצ התחזקה מאד בבחירות הללו והפכה לרשימה הגדולה ביותר במועצת העיר ת"א עם שישה נציגים במועצה, לעומת שלושה בקדנציה הקודמת, ביניהם הנציגים הגאים ד"ר אפרת טולקובסקי, מיקי גיצין ואיתי פנקס.
גם רשימת רוב העיר הגדילה את כוחה וקיבלה ארבעה מנדטים. כמו שהבטיחו רוב העיר לפני הבחירות, חברי המטה הגאה ימשיכו להתנדב ולפעול למען הקהילה במשך הקדנציה הקרובה, כפי שמסביר יניב ויצמן:
"אני רוצה להודות מקרב לב על התמיכה וההירתמות של רבים ורבות מהקהילה הגאה ועל המנדט שהעניקו לי ולצוות המדהים שפועל לצידי, נויה שגיב, יואב מאיר, גילי שביט ושחר אקסמיט להמשיך לייצג ולפעול למען הקהילה הגאה בעיר. הבחירות הן הזדמנות מעולה לקבל פידבק על העשייה של החמש השנים האחרונות ואני מאושר שהפידבק היה כל כל חיובי. זו אחריות גדולה עבורנו , כסיעה השלישית בגודלה במועצה, למקסם את המנדט שקיבלנו ולהגדיל משמעותית את התקציבים והתמיכות שניתנים על ידי עיריית תל אביב. בבחירות האלה הוכיחה הקהילה הגאה את מרכזיותה וחשיבותה וזו כמות שיא של חברי קהילה שנכנסו למועצה. זוהי הזדמנות לפעול יחד כדי למקסם את ההישגים וכדי לממש את המטרות שהצבנו לפני הבחירות. אני קורא לכל הנציגים הגאים והגאות במועצה ולנציגים הגאים שפעלו ברשימות נוספות ולא נכנסו למועצה לפעול יחד איתנו ולקחת חלק בעשייה הציבורית. בהצלחה גדולה לחבריי לדרך אסף זמיר ואלון סולר ולמירב בן ארי חברת המועצה הטריה מטעם רוב העיר״.
רשימת יש עתיד לא הצליחה בבחירות בת"א ושני המועמדים הגאים שלה נותרו בחוץ.
סיעת צדק חברתי הצליחה להכניס נציג אחד למועצה. המועמדת הגאה ברשימה, קרן סוויסה, לא תכנס רשמית למועצה אך היא עדיין מתכננת להמשיך בפעילות בצדק חברתי ולעזור להשיג את המטרות שהציבה לעצמה:
"אני רואה בזה הצלחה שסיעת צדק חברתי הצליחה להיכנס למועצת העיר (מתוך 22 סיעות שהתמודדו) לנוכח הנתון המאכזב באמת של שיעור ההצבעה הכל כך הנמוך. לאורך כל מרוץ הבחירות גיליתי תמיכה אין סופית מצד החברים והחברות בקרב הקהילה, שמחתי לראות יותר ויותר נציגות נשית במפלגות השונות, זה מבורך וכן ירבו. היקף התמיכה היה גם בקרב בעלי ליינים מהקהילה כגון האריסה שהוביל קמפיין שלם להביע את תמיכתו בי כנציגה. נציגת הסיעה אכוון להיות חברה בוועדות חשובות שנוגעות לנושאים אותם אני רוצה לקדם, השמעת קולן של השכבות המוחלשות בקהילה, הגדלת תקציבי הקהילה, אפעל לאיחוד מאבקים למען נוער להטב"קי בסיכון, לדאוג לרווחת חייהם של בני נוער שנזרקים ממשפחותיהם ומכל מסגרת קיימת, ילדים המנוצלים מינית מסחרית זוהי אחריות של כולנו, וכמו כן נושאים בתחום הדיור, האמנות והמוזיקה ורישוי עסקים. זו הזדמנות עבורי להודות לכל הבוחרות והבוחרים שעשו צעד ונתנו לצדק חברתי את קולם. זה המקום לומר שזו יריית הפתיחה שלנו והעבודה מתחילה עכשיו".
חיפה - הגאווה נשארה בחוץ
בחיפה התמודדו ארבעה נציגים גאים בארבע רשימות שונות: שון שאול ברשימה המשותפת של צעירי חיפה ומפלגת יש עתיד, אורי שמילוביץ במרצ, אסף זגריזק ברשימת הירוקים ואורי וולטמן מחד"ש. אף אחד מהם לא הצליח להכנס למועצת העיר.
"סך הכל אני מאוכזב מהתוצאות", מסר ל-mako גאווה אורי שמילוביץ", אנחנו במרצ לא הצלחנו להכנס למועצת העיר וכמו כן שום מועמד גאה לא הצליח לעשות זאת בחיפה. יחד עם זאת, אני רואה בחיוב את העובדה שמספר המצביעים של מרצ חיפה עלה בצורה ברורה מהבחירות שעברו, הצלחנו להגיע ליותר תושבים, לעניין ולהתעניין, וזו בהחלט רק תחילת הדרך. נמשיך לפעול ולגדול בעיר שלנו וכמו בשאר הארץ נמשיך להביא הרבה מרץ, נמשיך להאבק על דמותה של החברה, שתהיה יותר דמוקרטית, שיוויונית, סביבתית וצודקת.
מבחינת הקהילה הגאה בחיפה, גם כן נוצרה כאן הסטוריה מסויימת, כזו שלא ניתן להחזיר לארון. הקהילה הגאה וענינייה ומאבקיה עמדו על סדר היום הציבורי, מפלגות התחייבו והתייחסו וכקהילה נמתין שיפרעו את השטר. אישית אמשיך להיות פעיל, מעורב, אזרח שאיכפת לו ואקדם את צרכי קהילתי בכל אשר אוכל. המלאכה עוד מרובה ואני שמח על ההזדמנות שניתנה לי במסע הזה".
גם אורי וולטמן מתכוון להמשיך בעשייה למען הקהילה בעיר, למרות שלא נבחר: "כזכור, הייתי המועמד השלישי ברשימת חד"ש למועצת העיר חיפה. לפי התוצאות שפורסמו בליל הבחירות, היו חסרים רק כ-300 קולות כדי להביא לבחירתי למועצת העיר. אמשיך להיות פעיל למען זכויות קהילת להט"ב בחיפה, ולמען דמותה של העיר בכלל. החודשים הקרובים צפויים להיות עמוסים. לקראת אישור תקציב העירייה לשנת 2014, נצטרך לנהל מערכה על הגדלת תקציב התמיכות לארגוני הקהילה הגאה, שעמד בשנה שעברה על סכום זעום של 10,715 ש"ח בלבד (כ-0.12% מתקציב התמיכות). לאחר מכן, תתחיל "קואליציית הגאווה החיפאית" - אשר אירגנה את מצעד הגאווה בשנתיים האחרונות - בהכנות לקראת מצעד הגאווה של יוני 2014, אשר יעמוד בסימן 45 שנים למרד סטונוול".
"נמשיך לפעול באותו המרץ והכוח שפעלנו בשנים האחרונות גם הפעם", אומר אסף זגריזק מרשימת הירוקים, "הציבור בחיפה בחר במועצת עיר שמרנית, חרדית, נדל״ניסטית המחויבת להון ולא זה האנושי. הירוקים של חיפה ימשיכו לקדם נושאים סביבתיים וחברתיים ובראשם המאבק בהגדלת בתי הזיקוק, שמירה על הריאות הירוקות, תקציב חברתי ואוזן קשבת לכל התושבים. במאבקים בהם יקחו חלק הירוקים כמובן המאבק לשוויון זכויות של הקהילה הגאה. נפעל לממש את כל התחייבויותינו למרות שאני לא אהיה במועצת העיר- התנועה כולה מחויבת".
בשאר הארץ: ימשיכו לפעול מבחוץ
גם בשאר רחבי הארץ לא הצליחו הנציגים הגאים להתברג למועצות המקומיות, והנציגים שהתמודדו ברשימות השונות בחולון,ראשון לציון, קרית ביאליק, אשדוד, קרית גת פתח תקווה וגבעת עדה נותרו מחוץ למועצה.
"אני מודה לאנשים שיצאו מבתיהם ובאו להצביע, לחזק אותנו ורצו בשינוי אמיתי בעיר חולון", מסר ליאור לוי, שהתמודד בחולון מטעם חולון הירוקה, "לצערי אחוז ההצבעה בחולון היה מהנמוכים ביותר בארץ ולכן אדישות הציבור משאירה את המפלגות הסקטוריאליות חזקות לצד חוסר שינויים מהותי במפה הפוליטית".
רשימת חולון הירוקה זכתה במנדט אחד וחבר המועצה רועי כהן ימשיך את כהונתו ל 5 שנים נוספות. כרשימה בעלת כיסא אחד במועצה כוחו של רועי כהן יהיה מוגבל, אך הוא התחייב לעשות ככל יכולתו כדי להילחם למען כלל הציבור. באשר אלי, כפי שפעלתי בשנים האחרונות למען אוכלוסיות חלשות וניצולי השואה כך אמשיך לעשות ללא קשר לאי כניסתי למועצת העיר".
גם דנה נחמני מרשימת צעירים למען ביאליק, מבטיחה להמשיך ולפעול במישור הציבורי: "אני גאה בהצלחת סיעות הצעירים בקרית ביאליק, חיפה ונשר, אך חבל לי על אחוז ההצבעה הנמוך בקרב הציבור בכל הארץ. הפעילות הציבורית שלי רק החלה, אמשיך להיות מעורבת בפוליטיקה המקומית בצעירים למען ביאליק ולדאוג לרווחת הצעירים בקרית ביאליק. מאמינה בדרך שלנו ומודה למאות המתנדבים ולתושבים שבחרו בנו. חשוב לי לציין שאנחנו המטה היחיד בארץ שהתנדב לכל אורך הדרך. זה ייחודי בכל הארץ ועם חברה כאלה נצליח להזיז הרים וגבעות".
אנדריי איתן רובין, שרץ ברשימת הירוקים והצעירים של אשדוד, מתכונן גם הוא לפעילויות הגאות בעיר: "לצערנו לא עברנו את אחוז החסימה. החרדים נתנו טון חזק בבחירות ויחד עם האדישות של שאר הציבור נשארנו בחוץ. מבחינתינו אנחנו ממשיכים בעבודה על הפקת המצעד של שנה הבאה, ההפקה של הdesert, הליין של הקהילה באשדוד. וגם מפנים קצת זמן ללימודים ולזוגיות".
נציגת מרצ פתח תקווה, מרינה משל, מאוכזבת מתוצאות הבחירות בעיר: "חבל מאד שבעיר כל כך גדולה מרצ לא נבחרה כלל. אני מקווה שבבחירות הבאות יתמכו בנו. אני אשאר פעילה גם בפן הציבורי גם בפן המשפטי וגם בפן הפוליטי - מקווה ומאמינה שנזכה במאבק המשפטי והוא יצליח לגבש את הגאווה בעיר. אנחנו מתכוננים להתארגנות למצעד הגאווה בשנה הבאה השלישי בעיר, שוב מחוץ למועצה. אני מקווה שבבחירות הבאות נצליח יותר".