>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
לפי שנתיים נולד ילדם השני של ד' ובן זוגו באמצעות הליך פונדקאות. ההחלטה להביאו לעולם התקבלה על ידי שניהם, ומאז הם מגדלים אותו יחד, כמשפחה. למרות זאת, נדרש האב הלא ביולוגי לאמץ את הילד בהליך מסורבל ומפלה.
במטרה להימנע מהליך זה, פנה הזוג לפני שנתיים לבג"צ, בבקשה להכיר בשניהם כהורי הילד. היום יידון התיק בפעם השלישית, זאת לאחר שבשני הדיונים הקודמים התבקשו בני הזוג לנפק מסמכים משפטיים ורפואיים נוספים המעידים על כך ששניהם משמשים כהורי הילד. בנוסף, הדיון היום הורחב מ-3 ל-7 שופטים בשל חשיבות ההכרעה ותיקם של הזוג אוחד עם עתירה של זוג גברים נוסף, שעתר לבג"צ באותו עניין לפני כשנה וחצי באמצעות עו"ד חנוך ארליך.
בני הזוג, ששמם נאסר לפרסום, חיים ביחד ב-8 השנים האחרונות והתחתנו בקנדה לפני מספר שנים. הם עתרו לבג״צ לפני שנתיים לאחר לידת בנם השני באמצעות פונדקאות. הזוג, המיוצג על ידי עו"ד יהודית מייזלס, ביקש מהמדינה להכיר בהורותם המשותפת ללא צורך בהליך אימוץ וזאת על בסיס העובדה שבנם נולד כתוצאה של הליך זוגי משותף. בבסיס העתירה הדרישה להכיר ב"הורות פסיכולוגית/משפטית" כהורות לגיטימית.
"ההחלטה תשפיע גם על זוגות הטרוסקסואלים"
"היום המדינה מכירה בהורות ביולוגית או הורות מתוקף אימוץ", מסביר ד', אחד מבני הזוג, ל-mako גאווה. "מה שאנו מבקשים מהמדינה הוא להכיר בהורות פסיכולוגית/משפטית, המשקפת את המציאות. שנינו ניגשנו להליך ביחד, בחרנו ביחד את תורמת הביצית והתמודדנו עם ההליך ביחד. ההחלטה להביא לעולם את בננו היא משותפת ולא הייתה קורת באופן אחר. אין מדובר באימוץ, שכן זהו הליך בו ילד נולד למשפחה אחרת המוותרת עליו ואחרת מאמצת אותו – זה לא המקרה שלנו. אצלנו כל הגיית רעיון הילד נולד ביחד".
ד' מוסיף, כי ההחלטה להכיר בשני האבות כהורים החוקיים של הילד חשובה ביותר ועולה בקנה אחד עם טובת הילד. "אין סיבה שהמדינה תטיל את כל האחריות על הורה אחד, ותמנע מהילד את הזכויות המגיעות לו גם מההורה השני. הביולוגיה לא צריכה לשחק במקרה זה תפקיד. זה בדיוק כמו המצב בו זוגות הטרוסקסואלים עם בעיות פריון נעזרים בתרומת ביצית. מדינת ישראל לא מתייחסת לגנטיקה בתרומת ביצית בה הילד אינו גנטי של האמא, ועדיין מכיר באמו - בלי בדיקה וללא אימוץ".
עו"ד מייזלס מסבירה, כי מדובר בתיק חשוב שעוסק בזכויות בסיסיות ביותר של המשפחה. "אנו מקווים כי בג"צ יקבל את העתירה ויאשר לילד את הזכות לשני הוריו, שהגיע בעזרת שניהם ולא היה נולד אילולא החלטתם המשותפת.
"חלק מהעניין הוא לתת שוויוניות גם לזוג ההורים המגדלים ביחד את הילד ולא ליצור אפליה ביניהם. הילד הגיע לעולם בזכות 2 אבות, והם ההורים שהוא מכיר. עמם הוא מתעורר בבוקר והולך לישון בלילה. אנו מקווים כי בית המשפט יכיר בזכות ההורים ובזכותו של הילד לגדול עם שני הורים המלווים אותו מרגע לידתו. ההחלטה להכיר בשני הורים כהורים הלגיטימיים של הילד היא חשובה קודם כל למשפחות חד מיניות, אך תשפיע גם על אלפי זוגות הטרוסקסואלים שמביאים ילד לעולם באמצעות טיפולי פוריות".
>> לראשונה בישראל: כנס פונדקאות לגייז
>> אילן טבק אבירם: "הומואים, אל תוותרו על החלום להיות הורים"