בנות זוג לסביות מהמרכז, להן שלושה ילדים משותפים, ניגשו לסניף הביטוח הלאומי כדי להסדיר את מעמדן כידועות בציבור, אלא שאלו הופתעו כאשר התבקשו לקבוע מי "הגבר" ומי "האישה".
השתיים ביקשו למלא את הטפסים כדי שאחת מהן תוכל ליהנות מהטבות דוגמת פטור מתשלום ביטוח לאומי או דמי ביטוח בריאות ככל זוג בישראל, אך שלוש פקידות שונות ביקשו מהשתיים ההמומות לקבוע מי מהן תהיה "הגבר".
השתיים ניגשו לפקידה שהבהירה להן לטענתן "אחת מכן צריכה לקחת על עצמה את מעמד הגבר". בנות הזוג ניסו להבין מהפקידה "לפי מה אנו אמורות להחליט?", אך לדבריהן, זו השיבה כי רוב בנות הזוג יודעות בעצמן.
לפני שאמרו נואש, החליטו בנות הזוג להגיע פעם נוספת לביטוח לאומי לבקשת mako. "לצורך רישום ידועות בציבור, אחת מכן צריכה להיות גבר, מבוטח חובה", הסבירה לשתיים הפקידה. "איך אנחנו אמורות להחליט דבר כזה?", ניסתה ש' (השם שמור במערכת) להבין את דברי הפקידה אך זו הציעה לה לקחת עורך דין ולהתייעץ. "על סמך מה אנו אמורות להחליט את זה? לא ניתן ששתי ידועות בציבור יהיו מוגדרות אישה ואישה, עדיין?", השיבה ש' בעצב לדברי הפקידה.
בתקווה כי מדובר בפקידה אחת בלבד, ניגשו השתיים לפקידה נוספת בביטוח לאומי, אלא שלצערן התשובות היו דומות למדי. "אחת מכן צריכה להיות הגבר לצורך העניין, כמו זוג נשוי לכל דבר". גם ניסיון נוסף של בנות הזוג להתעקש "אבל אנחנו לא אחת גבר, שתינו נשים", לא הועיל, "איך אנחנו אמורות להחליט מי מאיתנו לוקחת את המעמד של הגבר?". לכך השיבה הפקידה "זו כבר החלטה שלכן".
לא די בהגדרה המשפילה, השתיים גילו מהפקידות כי מדובר בהגדרה קבועה בפני ביטוח לאומי שלא ניתנת לשינוי בעתיד. "ואם נרצה לשנות את ההחלטה האם ניתן להחליף את זה לאחר מכן?", הקשתה ש' על הפקידה אך נענתה לשלילה.
הרקע להנחיה נובע מרצון המדינה שלא להעניק כפל הטבות לבנות זוג לסביות, לעומת זוג של גבר ואישה, שבו רק האישה זכאית להן. בפני ביטוח לאומי הגבר מוגדר כ"מבוטח חובה", ואילו רק נשים בישראל יכולות להיות מוגדרות "עקרת בית" וליהנות מהטבות מסוימות.
אלא שבמקרה של לסביות נדרשות בנות הזוג לקבוע מי מהן תהיה "הגבר", שהוא בפני הרשויות המפרנס העיקרי, ומי מהן תהיה על תקן "האישה" ותוכל ליהנות מההקלות. למעט ההגדרות הפוגעניות, על פי ההגדרות של הביטוח הלאומי השתיים גם לא יוכלו, כאמור, להחליף ביניהן את ההגדרה במועד מאוחר יותר, במידה ודווקא השנייה תהפוך למפרנסת העיקרית ולא "תישאר עם הילדים בבית" כפי שרואים זאת בהגדרה המיושנת של הביטוח הלאומי.
"יש כאלה שאולי יגידו שזה סמנטי, אבל בסופו של דבר הביטוח הלאומי דורש מאחת מבנות הזוג לקרוא לעצמה 'גבר'. בטפסים רבים כתוב 'פרטי האב' ו'פרטי האם', וזו סוגיה שצפויה להשתנות", מסביר עו"ד שרון הורנשטיין, עורך האתר "כל זכות", "נקודת האור היא שלעומת זוגות הטרוסקסואלים יש להן פריווילגיה לבחור מי משתיהן תזכה להטבות".
מלבד זוגות לסביות, נותר רק להביע צער שבישראל 2015 עדיין רואים בביטוח לאומי את כל הגברים כמפרנסים העיקריים ואילו רק האישה יכולה להיות מוגדרת כ"עקרת בית"', ואין מעמד שווה בפני החוק לשני בני הזוג.
מביטוח לאומי נמסר בתגובה: "הביטוח הלאומי הינו מהחלוצים במדינה בנוגע לקידום והשוואת זכויות סוציאליות של בני זוג מאותו מין וילדיהם.
"ע"פ חוק הביטוח הלאומי, שמזה זמן ביקשנו לשנותו, במשפחה בה בני הזוג נשואים, הגבר הוא מבוטח ועליו לשלם דמי ביטוח ואילו האישה, אם אינה עובדת, פטורה מתשלום דמי ביטוח, גם זכויותיה שונות מאלה של אישה נשואה עובדת הצוברת זכויות.
לגבי המקרה הנדון, מדובר בשתי נשים שפנו לעובדות במרכז השירות בסניף למלא טופס מתאים, במהלך הפנייה התפתחה שיחה בינן לבין העובדות, ותוך כדי מתן מענה לבנות הזוג, היה שימוש אנלוגי במונחים של גבר ושל אישה שאינה עובדת, כל זאת לצורך הסבר על זכויותיהן וחובותיהן".
"כל זכות": לאילו זכויות זכאית קהילת הלהט"ב? לחצו כאן