הצעת חוק שהגישה חברת הכנסת מרב מיכאלי בסוף השבוע האחרון, לקראת יום הבנ"ה הבינלאומי, אושרה על ידי ועדת השרים לחקיקה, ומהווה התקדמות משמעותית ביחס המדינה למשפחות חד מיניות.
לפי הצעת החוק, בני ובנות זוג של הורים, אשר הביאו ילדים באמצעות תרומת זרע, ייחשבו אף הם הוריהם הרשמיים של הילדים מבלי צורך בהליך אימוץ כפי שהיה נהוג עד היום, ויוכלו להירשם באופן חוקי על ידי הצהרת בן הזוג בלבד או פסיקה של בית המשפט. מדובר על מקרים בהם בת או בן הזוג של האישה, אשר נכנסה להריון כתוצאה מתרומת זרע, רשומים כידועים בציבור שעשו עמה הסכם הורות, והם צריכים לעמוד בתנאים מסויימים (מעל 21, ביחד לפחות 18 חודשים וללא רקורד פלילי של עבירות מין ואלימות) - במקרה כזה יינתן צו הורות על סמך הסכם ההורות ללא צורך בתזכיר של עובדת סוציאלית או פסיקה של בית המשפט.
לפי המצב כיום נרשמים גבר ואישה נשואים באופן אוטומטי כהורי הילדים. אלא שאם ילד נולד לאישה פנויה, החוק קובע כי אבי הילד יירשם על-פי הודעת האב והאם כאחד, או על פי פסק דין של בית משפט, מבלי לדרוש הוכחה לקשר ביולוגי בין הגבר לילד. כך שהצעת החוק, למעשה, משווה את מעמדם של זוג לסביות לזה של זוגות הטרוסקסואלים.
הצעת החוק, כאמור, היא יוזמה של חברת הכנסת מרב מיכאלי, בשיתוף ח"כים מיש עתיד, ממרצ ומחד"ש. "מעבר לעובדה שאין כל הצדקה להפלות לרעה זוגות חד מיניים", אמרה מיכאלי, "הצעת החוק דואגת לטובת הילדים ולרווחתם, שיהיו להם הורים רשומים מהיום הראשון בלי שיצטרכו לעבור הליכי אימוץ לא נדרשים, כפי שמגיע לכל ילדה וילד. ראוי שהמחוקק לא יחכה לעתירה שתגרום לבג"ץ לקבוע את ההסדרים האלה ויקבע את ההסדרים הראויים בחוק".
תזכיר חוק דומה, המנסה להסדיר את מעמדם של זוגות גברים חד מיניים שהביאו ילד בתהליכי תרומת ביציות (כלומר, פונדקאות), נכלל כחלק מהצעת תיקון חוק הפונדקאות שניסתה שרת הבריאות יעל גרמן להעביר לפני כחודשיים, ואשר נגדה הוגש ערר על ידי השר אורי אריאל.
הצעת החוק של מיכאלי תובא בקרוב להצבעה בקריאה טרומית, בתיאום עם משרדי הרווחה, הבריאות, הפנים והמשפטים ומול הממשלה, לאורך תהליך החקיקה (קריאה טרומית, ראשונה ושנייה). כל עוד לא יוגש נגדה ערר במהלך השבועיים לפני הקריאה, היא ככל הנראה תהנה ממסלול מזורז לחקיקה.
לפני כארבעה חודשים קבע בית המשפט העליון בפסק דין תקדימי כי אילן ואלון טבק-אבירם ייחשבו באופן רשמי וחוקי כזוג הוריה של בתם הקטנה, שהובאה לעולם בהליך פונדקאות בארה"ב, למרות דרישת המדינה שהאב הלא ביולוגי יאמץ את הילדה. "זוגות חד מיניים מממשים יצר טבעי הטבוע באדם", נכתב בפסק הדין, "יש לחפש את הדרך להקל על דרכם". כך שבהחלט מדובר בצעד בדרך הנכונה להקלה.
עוד ב-mako גאווה: