רבים מאתנו, הלסביות, ההומואים, הטרנסג'נדרים והביסקסואלים, מרגישים לפעמים "ילדי חוץ" של החג, הכבשה השחורה של המשפחה.
למרבה הצער, יש רבים בינינו שלא יכולים לבלות עם משפחתם – בין אם משום שהמשפחה ניתקה כל קשר בשל הנטייה המינית או המגדרית, או כאשר המשפחה אינה מסכימה לארח את בן או בת הזוג.
יש גם כאלה שהיו רוצים להתפלל או לפחות לטעום קצת מהמסורת, אבל לא מרגישים הכי שייכים בבית הכנסת שליד הבית.
בדיוק לשם כך, החלטנו לבדוק מספר מקומות אלטרנטיביים - בהם תוכלו לחגוג את החג ולהיות אתם עצמכם.
ארוחת החג של 'האגודה'
ארוחת החג של 'האגודה', המבקשת לוודא שאף אחד לא יישאר לבד בחג, כבר הפכה למסורת ולשם דבר בקהילה הגאה בתל אביב. השנה יערכו את הארוחה בפעם ה-17 ברציפות בשיתוף עם המרכז הגאה בגן מאיר בשעה 19:00. בעמוד הבית של 'האגודה' מציעים ארוחת מרובת מנות, בשילוב ברכות מסורתיות, תפוח בדבש, רימונים וכל טוב. הארוחה אינה כרוכה בתשלום.
אל הארוחה מגיעים נשים, גברים, טרנסג'נדרים ובני נוער, אשר מסיבות שונות אינם יכולים או לא רוצים לחגוג עם משפחתם.
על מנת להירשם לארוחה, ניתן לשלוח מייל, ולרשום בנושא: "השתתפות בארוחת החג".
כמו כן, במטרה להביא להצלחת האירוע, באגודה מבקשים תרומות מהציבור הרחב. ניתן לתרום בקישור הזה.
בתי כנסת גיי - פרנדליים
למי שמעוניין לחגוג את החג באווירה מסורתית יותר, מציעים מספר בתי כנסת גיי – פרנדליים בירושלים ובתל אביב חגיגות בניחוח יהודי ועליז.
קהילת יחד
"פותחים את השערים בפני כולם"
איפה? בית ספר צייטלין, צייטלין 20 (כניסה מרחוב דה-וינצ'י), תל אביב
בית הכנסת של קהילת יחד נחשב לאחד מבתי הכנסת הכי גיי-פרנדלי בתל אביב, ואחד ממארגני הפעילויות שבה הוא הלל מאייר, שהוא פעיל גם בחברותא – הארגון הגדול בירושלים ללהט"בים דתיים. בקהילה, כך אומרים, נפתחים השערים בפני כל אדם, וכל אחד יכול להשתתף בפעילויותיה, תוך כבוד וקבלה של מעגל חייו.
"הקהילה מחויבת לבירור מעמיק ומלומד של שאלות הנוגעות לאורחותיה, מתוך דיאלוג משמעותי עם ההלכה ומקורותיה, ולאורם של ערכי היסוד של הקהילה", אומרים בקהילה. מתוך גישה זאת, בבית הכנסת קיימת מחיצה משולשת – לנשים, לגברים ומחיצה מעורבת, כאשר כל אחד יכול לבחור את המקום המתאים לו ביותר.
קהילת יקר
"בונים גשר של הבנה"
איפה? יריחו 6 (בין ז'בוטינסקי לנורדאו), תל אביב
אנשי קהילת יקר שואפים לבנות גשרים של הבנה בין סקטורים שונים של החברה הישראלית, לפתח ערכים משותפים של זהות יהודית במדינה חילונית וליצור מרכז של לימוד למבוגרים אשר יהיה גם אנליטי וגם רוחני וישתף את הלב ואת השכל כאחד. "יקר אינה מוותרת על העושר התרבותי, האינטלקטואלי, הרוחני והאמנותי שמציעים העיר תל אביב ואנשיה. כקהילה פתוחה ומתפתחת, היא שואפת ליצור דו-שיח ומפגש כן ומעמיק בין כל הבאים בשעריה", כך לדבריהם.
קהילת כל הנשמה
"כולם משתתפים שווים"
איפה? אשר 1, בקעה, ירושלים
בית הכנסת של קהילת כל הנשמה בירושלים, הוא בית כנסת רפורמי, הנחשב לאחד המקומות המזמינים ביותר ללסביות, הומואים, טרנסג'נדרים וביסקסואלים. בית הכנסת של כל הנשמה אף שימש האכסניה הראשונה לפעילויות הבית הפתוח בירושלים לגאווה ולסובלנות, לפני שהייתה בידו היכולת לשכור מקום משלו.
"בקהילה חברות וחברים המשתייכים גם לקהילת הלהט"ב", מספר מנכ"ל כל הנשמה, דני סאביץ', הנמנה גם על מקימי הבית הפתוח בעיר. "במסגרת חיי הקהילה, החברות והחברים הלהט"בים משתתפים שווים, ככל חבר אחר. הדבר מובנה וקיים בקהילה כמעט מיום יסודה. הם מציינים בקהילה את מעגלי החיים שלהם, כמו כל חבר אחר – חתונות, לידות, חגיגות בר- מצווה ובת- מצווה של משפחות להט"ביות וכו'".
קהילת ידידיה
"מנסים לחצות גבולות"
איפה? ליפשיץ 12, בקעה, ירושלים
ידידיה היא קהילה אורתודוקסית מודרנית, הממוקמת בשכונת בקעה בירושלים. בקהילה ערכו כבר מספר פעילויות בשיתוף הקהילה הגאה. מייסדי קהילת ידידיה שואפים ליצור קהילה המחויבת להלכה, מחויבת לערכים יהודיים מסורתיים, לצדק חברתי ולדמוקרטיה בחברה הישראלית. דרך חזונה החברתי, בידידיה מספרים כי הם מנסים לחצות גבולות המקובלים כעת על יהודיים דתיים בארץ.
שירה חדשה, מניין אורתודוכסי פמיניסטי
"משלבים בין הלכה, תפילה ופמיניזם"
איפה? מרכז תרבות העמים, עמק רפאים 12, המושבה הגרמנית, ירושלים
שירה חדשה הינה קהילה אורתודוקסית, המבקשת לשלב בין מחויבות להלכה, לתפילה ולפמיניזם. בבית הכנסת מבקשים ליצור חוויה רוחנית ומרוממת של תפילה, המזינה לדבריהם את החיים הדתיים, כיחידים וקהילה. "את זאת אנו מבקשים להשיג בין היתר באמצעות השירה שאינה אלא הניגון שבלב", כך לדבריהם. "שירת היחיד, המצטרפת לשירת האחר, איננה אסטטית בלבד אלא היא חוויה רוחנית מרוממת, מקרבת ומאחדת".
שנה טובה וחג שמח לכולם!
>> הילד יצא מהארון: איך תעברו את החג בשלום?