במהלך השנה האחרונה הפך סלון ביתו של יובל כספין למעין "אולם אירועים" קטן. הסגרים והמגבלות שהביאה עלינו מגפת הקורונה סגרו את אולמות האירועים והתיאטראות, אז בין סגר לסגר, ובימים בהם הנחיות משרד הבריאות אפשרו זו, כספין תרם את סלון ביתו לאמנים שונים, על מנת שיוכלו להופיע בפני קהל מצומצם של עד 30 אנשים. אוולין הגואל, לימור גולדשטיין ורונית שחר הן רק חלק מהשמות שהתארחו אצלו. "לא הרווחתי מזה כלום, אבל נהנתי שיש לאמנים במה להציג את העבודה שלהם", סיפר ל-mako.
אבל עכשיו הוא מארח ערב מסוג קצת אחר - "זיכרון בסלון", מיזם מיוחד אשר מארח בסלונים ביתיים נבחרים את ניצולי השואה ובני הדור השני והשלישי, במטרה לשמוע את העדויות ממקור ראשון, באופן מקרב ואישי יותר.
זו הפעם הראשונה שכספין פותח את דלת ביתו לטובת המיזם המרגש, אם כי הוא מספר שרצה לעשות זאת כבר לפני מספר שנים, זאת למרות שלו אישית אין קשר ישיר לשואה. "אבא שלי הוא דור חמישי בארץ ואמא שלו נולדה בעזה. ההורים של אמא שלי הגיעו לישראל בשנת 1921 מפולין, ושני הצדדים היו מאוד דתיים, אבל גם מאוד ציוניים", הוא מספר ומשתף בפעם הראשונה בה נחשף לאירועים המחרידים שהתחוללו בזמן השואה.
"ההורים שלי היו הזוג היחיד בשכונה שהיו צברים. כל השאר היו עולים, רובם ניצולי שואה, אבל עדיין לא דיברו על זה", הוא נזכר. "גדלתי בתוך הדבר הזה, אבל לא ידעתי עליו כלום. כשהייתי בן 10 היה טקס יום השואה בבית הספר ואמרו לנו ללכת לבית הקולנוע, כי יש הקרנה של סרט בחינם. מכיוון שאני אוהב קולנוע הלכתי לצפות בסרט "קאפו" וזו הייתה הפעם הראשונה שנחשפתי לכל האירועים האלה. חזרתי הביתה עם חום מאוד גבוה ובדיעבד אני מבין שחטפתי הלם. זו הייתה שנה איומה. הסתובבתי הלום, שום דבר לא הצחיק אותי וגם התחלתי לתאר בבית כל מיני אירועים שהתחוללו בשואה, מבלי שנחשפתי אליהם בסרט או במקום אחר, אז אולי זה לא מקרה שנולדתי ב-27 בינואר, יום שחרור אושוויץ, יום הזיכרון הבינלאומי לשואה".
הסיפור הזה מוביל את כספין לשלוח מסר לכל ההורים בישראל שמבקשים לחשוף את הילדים שלהם לאירועים הזוועתיים שהתחוללו בשואה. "ככל שאנחנו מתרחקים מהשואה, הצעירים יודעים על זה פחות ופחות", הוא מסביר. "אני שולח אזהרה להורים שהילדים שלהם לא יודעים על זה כלום, צריך להיזהר בצורה בה חושפים אותם למידע, במיוחד בימים האלה שבהם הנראות נגישה יותר. כשילד פותח טלוויזיה ורואה סרט על השואה, אם הוא לא יודע על זה כלום, סביר להניח שהוא יחטוף הלם".
כספין מספר כי השנה החליטו במיזם "זיכרון בסלון" להתרכז לא רק בפשעים שהתחוללו נגד העם היהודי בתקופת השואה, אלא גם באלו שנעשו כנגד קהילת הלהט"ב. "אני לא ידעתי דבר על מה שעשו ללהט"בים עד שראיתי את ההצגה 'עקומים' שעלתה לראשונה בתיאטרון חיפה ולפני שנתיים גם בתיאטרון 'הבימה' בבימויו של משה קפטן", הוא אומר. "ככל שזה קרוב יותר לליבך, גם כיהודי וגם כהומו, זה קשה יותר".
מה מצפה לנו הערב?
"יגיעו אלי הביתה 30 אנשים. אני אספר את הסיפור האישי שלי ורובי גת, במאי הסרט "פרדי היקר", יגיע כדי לדבר על פרדי הירש, שהיה מחנך ואתלט יהודי-גרמני הומוסקסואל מחוץ לארון, שהציל ילדים יהודים במהלך השואה בגטו טרזיינשטט ומחנה ההשמדה אושוויץ. אנחנו נארח את האחיינית של פרדי, רחל מסל, שהיא היום בת 70, וביחד נדבר על רדיפת קהילת הלהט"ב תחת המשטר הנאצי ונחזק את הזיכרון הלהט"בי בהקשר של יום השואה. כמובן שיהיה גם מקום לשאלות של הקהל על הנושא, שלצערנו לא מוכר מאוד בישראל".
אתה חושב כי פשעי המשטר הנאצי נגד קהילת הלהט"ב לא מקבלים מקום ראוי בישראל?
"כשברקע שישה מיליון נרצחים ואנשים החיים בינינו ששרדו את הדבר הנורא הזה, ברור שמה שמדובר בישראל יותר זה הנושא היהודי, מבלי להאשים אף אחד. אני יכול להבין למה הפשעים נגד להט"בים קיבלו סדר עדיפות משני בישראל, אבל בחברה בה אנחנו חיים היום, בה הנושא הלהט"בי מדובר יותר מאי פעם, אני רואה בו רלוונטיות גדולה מתמיד. בטח בימים בהם יושבים בכנסת ישראל נבחרי ציבור שלא רואים בקהילה הזו לגיטימית. הישראלים צריכים לדעת שהיו עוד קהלים שנרדפו למוות, ביניהם גם להט"ב, קבוצה שחיה בתוך החברה הישראלית".
מה אנחנו לא יודעים על רדיפת המשטר הנאצי את קהילת הלהט"ב?
"לפני עליית היטלר לשלטון, הייתה גרמניה, באופן יחסי לתקופה, מקום ליברלי לגייז, בעיקר בברלין. הם חיו בפתיחות, היו להם מועדוני גייז וזה היה נחשב לדבר מקובל. לכן, רוב התפיסות של להט"בים הגיעו אחרי הלשנות של שכנים. היום בני נוער לא יודעים להגיד מה זה הטלאי הוורוד, הם מכירים רק את הטלאי הצהוב. יש בורות, חייבים לספר, לזכור ולגלגל את זה הלאה".
*הערב יתקיימו שלושה סלונים פתוחים של הקהילה הגאה לציבור הרחב:
"זיכרון בסלון" אצל יובל כספין, הערב (7.4) בשעה 20:00.
לפרטים והרשמה
"גאווה במושבה" אצל ליאור מוגמי, הערב (7.4) בשעה 21:00
לפרטים והרשמה
סלון דיגיטלי פתוח לקהל הרחב, הערב (7.4) בשעה 20:30
להרשמה לאירוע