הוועד למלחמה באיידס יוצא בקמפיין חדש לקראת היום הבינלאומי למלחמה במחלה, ומבקש להילחם באחת מתופעות הלוואי הקשות של נשאי HIV: הסטיגמה.
נשאים רבים נאצלים להתמודד לא רק עם הנגיף, אלא גם ובעיקר עם יחס החברה. לא סוד כי החברה אינה תורמת להתמודדות של נשאים וחולים. בין אם מדובר בחברים לעבודה, במשפחה או בסביבה רחוקה יותר, פעמים רבות התגובה המיידית היא פחד ורתיעה.
חלק גדול מאותו פחד קשור בסטיגמה ביחס לנגיף, שאינו מעוגן במציאות. כך, למשל רבים חוששים להידבק מנשיקה וממגע עם נשא HIV, על אף שאין כל סיכויי הדבקה באופן הזה. אחרים פשוט משייכים מייד נשאים כאנשים מפוקפקים, המנהלים אורח חיים לא אחראי, כשבמציאות חלק גדול מהנשאים נדבקים בנגיף במהלך קשר זוגיאו כתוצאה מרגע פזיז אחד, בו הורידו קונדום.
בורות: 80% לא היו שותים מאותה כוס ששתה ממנה נשא
"הסטיגמה כלפי אנשים החיים עם HIV אינה פוגעת רק בחיוביים. היום ידוע שהרוב המוחלט של ההדבקות החדשות נגרם על ידי אלו שלא יודעים על נשאותם", אומר יונתן קרני, מנכ"ל הוועד למלחמה באיידס. "הסיבה לכך שאנשים ממשיכים לטמון את הראש בחול ונמנעים מבדיקות היא בגלל אותה סטיגמה שמופנית כלפי כל מי שמתגלה כחיובי".
כדי להראות עד כמה הפער בין ידע להתנהגות הוא עדיין גדול, מספיק להסתכל על הנתונים שהתקבלו מסקר חדש שערך הוועד למלחמה באיידס בשיתוף מכון המחקר מותגים. "על אף שמחצית מהישראלים יודעים שלא נדבקים כתוצאה משתייה בכוס משותפת, למעלה מ-80% לא היו שותים מאותה כוס אחרי ששתה ממנה נשא. בניסיון להפיג את הבורות והפחד ולשנות את המצב, יצרנו קמפיין שמדגיש את האחריות האישית של כל אחד מאיתנו, על הדרך שבה החברה מתמודדת עם המחלה ותופסת את האנשים שחיים עמה".
"אני מתרגשת מהקמפיין החדש וגאה בצעד האמיץ של כל אלו שנתנו השנה פנים ל-HIV", אומרת עו"ס מירי ברברו אלקיים, אחראית על השירותים הפסיכו-סוציאליים בוועד. "הקהילה החיובית בארץ עוברת שינויים רבים ומדובר בהתפתחות חשובה שנותנת תקווה ליצירה של חברה פתוחה וסובלנית יותר".
רמי גרשוני, שמשתתף בקמפיין, מספר כי היה לחוץ לקראת הצילומים של הקמפיין, אבל לא כל כך בגלל החשיפה, אלא בגלל הפחד מהמלצמה. "לחשיפה אני כבר די רגיל בפורומים מסוימים, ככה שלא הזיז לי שהסתבר שמישהו מההפקה היה 2 שכבות מתחתי בתיכון בהרצליה ואמר שאחותו היתה דלוקה עלי, אבל חששתי מעט מהעמידה על הסט, מהפחד שאצא עילג או שאראה מצחיק או שסתם אשכח את המילים".
בכל אופן, מרגע התחלת העבודה גרשוני מספר כי היה תענוג. "ההפקה היו ממש חמודים ובאיזי. היה מאד כיף להרגיש סלב לשעתיים, טוב סלבצ'יק. פעם ראשונה שאיפרו אותי והלבישו אותי והציעו לי כוס מים כל חצי שעה. התרגשתי פחות ממה שפחדתי לפני זה - והיתה חוויה מאד כיפית - שאחריה הייתי כל היום ב"היי".
"הרגשתי שעשיתי משהו חשוב באמת", אומר גרשוני, "ושזרקתי איזה אבן לאיזה באר ואין לי מושג איזה גלים היא עוד הולכת לעשות. קצת מפחיד - הרבה מרגש".
>> לחיות עם HIV. רמי גרשוני בטור אישי
>> 20 שנה למותו של פרדי מרקורי: סיפור האהבה הגדול נחשף