הצעה דחופה לסדר היום של ח"כ קסניה סבטלובה (המחנה הציוני) ויעל גרמן (יש עתיד), בנושא "הסדרת מסגרת אזרחית זוגית בישראל", אושרה היום בנשיאות הכנסת. פירוש הדבר הוא שביום רביעי הקרוב יועלה לדיון במליאת הכנסת נושא הנישואים האזרחיים בישראל, וחברי הכנסת והשר הממונה יאלצו להתמודד עם העובדה כי בישראל חיים מעל מיליון אזרחים שלא יכולים להינשא במדינתם, ובכללם עולים מברה"מ לשעבר ולהט"בים.
"בשבוע שעבר החליט בית המשפט העליון האמריקאי, ברוב של 5 מול 4, שיש חובה להכיר בכל מדינות ארצות הברית של אמריקה בנישואין גם של בני זוג מאותו המין", נכתב בהצעה שהגישו סבטלובה וגרמן, "מדינת ישראל היא הדמוקרטיה היחידה המקיימת רק נישואין דתיים, של 11 עדות דתיות, ומכירה בנישואין אזרחיים, גם של בני אותו המין- אם אלו נערכו בחוץ לארץ. הדבר פוגע בזכויות יסוד של אזרחי המדינה, גורם לאפליה קשה של מעל מיליון ישראלים וישראליות שאינם יכולים או אינם רוצים לבוא בנישואין דתיים. אנו בשנת 2015 והגיע הזמן שהנושא יעלה לדיון ציבורי רציני ומעמיק ושהכנסת תשקף את רצון רוב הציבור בישראל בעד נישואין לשני בוגרים המעוניינים בכך, כאן, בארץ אליה מחויבים בחובות, ובה ראוי שיינתנו כל הזכויות, ויפה שעה אחת קודם. כינון נישואין אזרחיים, לרבות לבני ובנות אותו המין, לצד נישואין במסלול דתי, לחפצים בכך".
ההצעה לסדר היום של סבטלובה וגרמן הוגשה לאחר שבשבוע שעבר הוגשה הצעה דומה, שהייתה חתומה ע"י ח"כ קסניה סבטלובה (המחנה הציוני), יעל גרמן (יש עתיד), דב חנין (הרשימה המשותפת) מיכל רוזין (מרצ), אך לא אושרה על ידי נשיאות הכנסת. ההצעה השבוע עברה בעקבות לחצים שהפעילו השותפים להגשתה על ראשי סיעות הקואליציה.
"אני חושבת שבפוליטיקה עלינו לנסות ולחבר ולקשר, בין היתר, בין מאבקים של אוכלוסיות רבות", אמרה ח"כ סבטלובה, "המקרה הזה הוא מקרה קלאסי שבו נפגעים ומופלים רבים, כפי שכתבתי בהצעה לסדר, בין היתר נשים, עולים מברה"מ לשעבר, עולי אתיופיה, לסביות, הומואים, טרנסג'נדרים וביסקסואלים וגם אנשים שמסיבותיהם הפרטיות אינם מעוניינים להתחתן באופן דתי- וזו אמורה להיות זכותם המלאה. כמו שהמדינה מצפה שכולם ימלאו חובותיהם אליה- כך גם ראוי שכולם יוכלו לממש את זכויותיהם בה, ולא לנדוד לפראג או קנדה וכו' כדי למסד את האהבה. הרי מדינת ישראל מכירה בנישואין אזרחיים, לרבות בנישואין חד מיניים, אז אינני מבינה למה אנשים צריכים לטוס לחוץ לארץ בשביל זה".
״רק לפני שבוע ארה״ב חגגה את אישור הנישואים בין בני זוג מאותו מין", אמרה ח"כ גרמן, "במדינה שאין בה חוקה יש צורך בחוק ברית הזוגיות שיבטיח לכל זוג שיוכל להתחתן בכל דרך שיבחר. אני מצפה מהממשלה ומהקואליציה לתמוך בחוק ברית הזוגיות האזרחית״.
בנוסף הוגשה הצעת חוק ברית הזוגיות של יש עתיד, וכן הצעת החוק של המחנה הציוני. "ביוזמה משותפת עם ח"כ ציפי לבני הגשנו גם את חוק ברית הזוגיות", הסבירה ח"כ סבטלובה, "ואמנם הרבה סקפטיים אך יש גם ערך להעלאת הנושא לסדר היום הציבורי, בייחוד נוכח העובדה שמדינת ישראל נשארת הרחק מאחור בנושא החשוב הזה וזכויות יסוד נפגעות. הנושא הזה, מעסיק אותי מאוד ואמשיך לתת כתף למאבק לשוויון זכויות לכל האוכלוסיות, לרבות אוכלוסיית הלהט"ב. זהו עניין של זכויות אדם ואזרח ממדרגה ראשונה".
"משיך במאבק עד לשוויון המעוגן בחקיקה"
בשבוע שעבר פרסמנו כי האגודה למען הלהט"ב הגישה מכתב לראשי הכנסת, ובו דרישה לקדם חקיקה בנושא נישואים גאים בישראל. למרות ההתקדמות בעצם העלאת הסוגיה לסדר היום, אין בכך די, והדרך להסדרת החקיקה הנושא עוד ארוכה.
"האגודה למען הלהט״ב מברכת על התגובה המהירה ועל העלאת נושא חשוב ומרכזי כמו זה לסדר היום המדיני ולדיונים בכותלי הכנסת. עם זאת, דרך ארוכה עוד לפנינו, ואנו נמשיך להיאבק עד לקבלת שוויון מלא גם במסגרת הנורמטיבית ובחקיקה".
גם אתם תומכים בנישואים גאים? הוסיפו את סיכת ה"כנסת הגאה" לפרופיל הפייסבוק שלכם, והראו לכולם את תמיכתכם - לחצו כאן.