איתי ויואב פנקס ארד, יחד עם עמותת "אבות גאים" וסוכנות "תמוז", הגישו בשנת 2010 עתירה לבית המשפט העליון לתיקון האפליה בחוק הפונדקאות. המאבק, שנמשך קרוב ל-12 שנים, הגיע היום (א') לסיומו, אחרי שבית המשפט קבע כי ההגדרות הקבועות בחוק, אשר מדירות גברים יחידים ובני זוג מאותו המין להסדר פונדקאות בישראל, תבוטלנה בתוך שישה חודשים.
בשנה שעברה בג"ץ כבר קבע כי יש לאפשר פונדקאות לבני זוג מאותו המין והורה למדינה לתקן את החוק, אך הזמן חלף החוק לא תוקן. בשבוע שעבר מסרה המדינה תגובה, אליה צורפה גם עמדתו של שר הבריאות, ניצן הורוביץ, שטען כי הסיכוי לתקן את החוק בכנסת הנוכחית אפסי והוסיף כי "עמדתנו היא שבית המשפט יתן פסק דין בנושא".
"ניצחנו! ועכשיו זה סופי", מסרו העותרים לאחר מתן פסק הדין הסופי. "זהו צעד גדול לעבר שוויון, לא רק ללהט"ב בישראל, אלא שוויון בישראל בכלל. הפסיקה חשובה לכולנו כי כל אפליה שרירותית היא חרפה למדינה. הפסיקה אומרת את הדבר שאזרחי ישראל הבינו כבר מזמן: משפחה להט"בית, כמו גם משפחה חד הורית של אם או אב ועוד מודלים - כולן משפחות. לאף אחד אין זכות להפלות הורים ולמנוע מהם גישה למשהו, רק בגלל שהם לא 'איש ואשתו'".
עוד הוסיפו העותרים כי מקומם של חוקים פרימיטיביים כאלה הם בספרי ההיסטוריה ולא בספר החוקים של שנת 2021. "בג"ץ נהג לאורך השנים באיפוק מפליג כלפי המדינה, שמאז 2010 ועד היום סירבה לעשות את הדבר הפשוט, המוסרי והצודק: להכיר באפליה הבוטה בחוק ולתקן אותה", אמרו. "עוד ועוד הזדמנויות, ארכה אחרי ארכה שבג"ץ נתן למדינה, הובילו למריחות ולאינסוף מילים ריקות שנרצה כולנו לשכוח ולא הוסיפו למדינה כבוד. 12 שנים אחרי שיצאנו לדרך – בזכות פסק הדין הזה, יוכלו להיוולד אלפי ילדים, בחיק משפחותיהם האוהבות, כאן בישראל. כמה מתבקש, כמה טבעי".
"למעלה מעשור חלף מאז פנינו לבית המשפט בכדי למגר את האפליה הקשה בחוק הפונדקאות, ועד לסעד הסופי שניתן היום", אמר עו"ד חגי קלעי שייצג את העותרים. "המסר החשוב והברור של בית המשפט העליון משנה שעברה, כי אפליה על בסיס נטייה מינית חמורה ואסורה, תורגם לפסים מעשיים, והוביל להפסקת האפליה בפועל. מובן, כי ישנם אלפים, אשר עבורם פסק הדין ניתן באיחור, ואשר נדרשו להשקיע משאבים רבים בהליכי פונדקאות בחו"ל, או שנמנעה מהם היכולת להפוך להורים כלל ועיקר. טוב יהיה, אם ההליך הנוכחי יביא להפנמה של נורמות שוויון, בכלל, ועל רקע נטיה מינית וזהות מגדר בפרט, גם בהקשרים רחבים יותר, של הכרה שוויונית במשפחות להט"ביות על כל סוגיהן, הכרה לה המדינה כיום מתנגדת".
גם ארגון "חברותא - הומואים דתיים" בירכו על החלטת בג"ץ. "הפסיקה שמה סוף לאפליה כנגד הרצון של אנשים רבים כל כך וכנגד עקרון יהודי כל כך בסיסי - הקמת משפחה ובית. בע"ה רבים מקהילתנו יתקרבו עוד לקיום מצוות 'פרו ורבו'", נמסר.