>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
לאחר שנתיים של פעילות שקטה, פרויקט גילה להעצמה טרנסית יוצא מהארון. בשבוע שעבר התכנסו יוזמי הפרויקט, פעילים, חברים ואורחים להשקה חגיגית של הפרויקט שנערכה במועדון השפגאט בתל אביב.
פרוייקט גילה נחשף לראשונה לציבור בתחילת 2013 עם שירות עו"ד לילה, שהציע שירותי עורך דין ודיור, ופתח את הדלת לא/נשים שרצו עזרה וא/נשים שרצו להציע עזרה. מהר מאד החל הפרויקט לצמוח וכיום הוא ההתארגנות הטרנסית הגדולה בישראל.
את כבר לא לבד
את הערב פתח עידו קטרי, מיוזמי הפרויקט, שסיפר קצת על ההיסטוריה של הפעילות. "פרויקט גילה החל בשנת 2011, מתוך הבנה שא/נשים טרנסג'נדרים יכולים לסייע לחבריהם בקהילה הרבה יותר טוב מגורמים אחרים. הרעיון היה ליצור מרחב בו יש מקום ליוזמות וצרכים של הקהילה, ויעזור לנו לקבוע את המקום שלנו ואת הזכויות שלנו".
לדברי קטרי, "הפרויקט פועל על מנת שכולנו נוכל לבחור את זהותנו המגדרית ולבטא אותה, בלי קשר למצבנו הכלכלי, הבריאותי, מוצאנו או דתנו ומבקש להגן על חברי וחברות הקהילה מהטרדות, אפליה ואלימות". בהמשך הערב הציג קטרי את האני מאמינה של הפרויקט. "אנו פועלות הן בסיוע אינדיבידואלי לחברי וחברות הקהילה, והן בקידום שינוי חברתי רחב במוסדות וברשויות, מתוך ההבנה שלמדינה תפקיד מרכזי בהסדרה של חוקי המגדר.
"הדבר החשוב בפרויקט גילה הוא שאם את פונה אלינו אז את כבר לא לבד", מוסיף קטרי, "יש מאחוריך קהילה וביחד אנחנו נחפש וגם נמצא פתרונות".
היסטוריה בהתהוות
ד"ר איריס רחמימוב, מרצה להיסטוריה מאוניברסיטת תל אביב, נתנה סקירה הסטורית על א/נשים שקראו תיגר על נורמות מגדריות לפני שנים רבות, בזמנים בהם היה קשה יותר לעשות זאת. ד"ר רחמימוב נתנה כדוגמא את סיפורו של ריד אריקסון, גבר טרנס שהשקיע את ההון המשפחתי שירש על מנת לתמוך בפרויקטים להט"בים וטרנסים בפרט, ומימן את הקליניקות הראשונות שעשו ניתוחים לשינוי מגדר בשנות השישים והשבעים. "אנו עדים במפגש הזה להיסטוריה בהתהוות. יש פה יעד ואנרגיות ואנחנו עושים פה משהו עבור עצמנו".
את דור המייסדים של הקהילה הטרנסית בישראל ייצגה גילה גולדשטיין, חלוצת הטרנסג'נדריות בארץ, שעל שמה נקרא הפרויקט. גולדשטיין, שנכחה כאורחת כבוד בערב ההשקה, חלקה עם המשתתפים את ההיסטוריה של הקהילה בארץ וכיצד זה הרגיש להיות טרנסית בשנים ההן, ואף הופיעה בנאמבר מהעבר.
בהמשך הערב הוצג פאנל המורכב ממובילות צוותי הפעולה השונים של פרויקט גילה, שהציגו את הצוותים ואת תחומי הפעילות.
פרויקט גילה מורכב ממספר צוותים, כאשר כל צוות אחראי לתחום פעילות מסוים, ביניהם: צוות הדיור, אותו מובילה לילך בן דוד, המסייע במתן פתרונות וסיוע לא/נשים בחיפוש ובמציאת דירה. "אנחנו מציעים מענה לטווח קצר הנשען על משאבי הקהילה ועוזרים במציאת פתרון זמני באמצעות מארחים ומארחות בבתיהם, לתקופות שונות וקצובות. כמו כן יש לנו מאגר של מלווים שמוכנים לעזור לחפש דירה באינטרנט או בליווי בהליך תימת החוזה".
הצוות המשפטי, אותו מוביל עידו קטרי, מסייע במתן ייעוץ וסיוע משפטי לא/נשים שזקוקים לו. "אנחנו מטפלים בכל סוגי הפניות, מפניות הקשורות לאפליה בארנונה, אפליה בעבודה ופיטורים שלא כדין, הפרת סודיות רפואית, דיור ציבורי וכדומה. אנחנו יכולים לסייע בעצה לפני חתימה על חוזה במקום העבודה או בדירה, בסיוע וליווי לסגירת חוב, בהגשת תלונה ופנייה למערכת המשפט ועוד". במהלך הערב חולקו זכותונים שהפיק הפרויקט, שמטרתם יידוע של חברי הקהילה בזכויות הבסיסיות המגיעות להן בתחומים שונים.
צוות תמיכה וחברה, שמטרתו לאתר צרכים בקהילה ולנסות לתת מענה לצרכים אלו מתוך הקהילה. הצוות, הכולל אנשים בעלי רקע בעבודה סוציאלית, עונה לפניות המצריכות ליווי, כמו לדוגמא מישהי שהיתה צריכה להגיע לביה"ח אך לא רצתה לגשת לבד ועד א/נשים שמחפשות לדעת היכן מתקיימות פעילויות של הקהילה. כמו כן הצוות מבקש לסייע לא/נשים טרנסים להתמודד אל מול המשוכות הביורוקרטיות במוסד לביטוח לאומי. סיוע במילוי הטפסים ומתן ייעוץ אודות זכאות.
צוות נוסף שפועל במסגרת הפרויקט הוא צוות אאוטריץ' שמגיע לאוכלוסיות שאין להן גישה לפייסבוק ולאתר, הצוות עובד בשטח ופונה לא/נשים בזנות, קטינים שיצאו מהבית ואוכלוסיות נוספות שצריכות את גילה אך לא יודעות על קיומה.
סקר לבדיקת רמת האפליה של טרנסג'נדרים
כמו כן הוצג סקר הנערך על ידי הפרויקט, שנועד לבדוק את רמת האפליה של א/נשים טרנסג'נדרים בתחום העבודה ומטרתו להעלות את המודעות לצימצום האפליה כנגד א/נשים עם זהות טרנסג'נדרית או שונות מגדרית. הסקר נערך במקביל לסקר של נציבות שיוויון הזדמנויות בעבודה של משרד הכלכלה, המתייחס לקהילה הלהט"בית כולה.
בסיום הפאנל ענו חברי וחברות הפאנל על שאלות של הקהל, ובהמשך התקיים החלק האומנותי של הערב שכלל הופעות דראג של חברות הקהילה, ובסיומן מסיבה שנמשכה אך תוך הלילה.
ערב ההשקה של פרויקט גילה היווה נקודת פתיחה לפעילות שתלך ותגדל עם הזמן. לשם כך זקוק הפרויקט לא/נשים נוספים שייקחו חלק בפעילויות השונות. מפגשים של הפרויקט נערכים אחת לחודש, וניתן להתעדכן עליהם בעמוד הפייסבוק או באתר הפרויקט.
"אנחנו מחפשות א/נשים שיכולים לארח א/נשים טרנסג'נדרים או שונים מגדרית לטווח קצר של לילה עד שבוע ימים, וכן א/נשים עם זמן פנוי שיוכלו לעזור לחפש דירות, ללכת לראות דירות, ללוות לביטוח לאומי ועוד".