>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
יום לאחר שהותקפה על ידי פעילי החוג הגאה במפלגת העבודה, מוכיחה שרת הבריאות כי דבריה באשר להצעת החוק המקיפה של חבר סיעתה, עפר שלח, אינה הבטחה מן השפה אל החוץ. ח"כ שלח הגיש אתמול (ג') את הצעת החוק המקיפה לאיסור על אפלייה על רקע נטייה מינית או זהות מגדרית. בלשכתה של גרמן הגיבו בחריפות למתקפה עליה וכן לביקורת של ח"כ מרב מיכאלי וטענו "לתרגיל פוליטי לא ראוי" וגריפת כותרות על גבה של השרה.
"השרה גרמן פועלת שנים רבות לקידום זכויות הקהילה", מסרה ל-mako גאווה יועצת התקשורת של השרה, פנינה שלו. "ההחלטה השבוע לא להצביע בעד החוק של ח"כ מיכאלי נבעה מכך שזוהי הצעת חוק מצמצמת ביחס לקהילה. זאת כאשר ברקע עמדה הצעת חוק רחבה יותר של ח"כ עפר שלח מסיעת יש עתיד, המקדמת באופן גורף בהרבה את זכויות הקהילה הלה"טבית לשיוויון.
"גריפת הכותרות על גבה של השרה גרמן והצגתה כמישהי שפועלת נגד הקהילה הן מעשה שלא ייעשה ותרגיל פוליטי לא ראוי. זאת בוודאי לאור פעילותה הרבה של השרה, אפילו בימים אלה, למען קהילת הלהט"ב: לרבות הצעת החוק לפיצוי נפגעי בר נוער והרחבת הזכאות לפונדקאות להומוסקסואלים – שני חוקים, שבאופן תמוה דווקא ח"כ מיכאלי מסרבת לתמוך בהם".
מיכאלי: "אתמוך בכל חוק לטובת הקהילה – בלי קשר למי שיזמה או יזם אותו"
ח"כ מרב מיכאלי מסרה בתגובה לדברים: "משמח מאד שיש עתיד מקדמת חוק חשוב, אבל לא ברור למה זה צריך לבוא על חשבון יוזמות אחרות וחשובות למען הקהילה הגאה. הצעת החוק של עפר שלח מבורכת, אבל היא לא באה במקום הצעת החוק שלי. לכן, דחייתה אמש היתה פגיעה בקהילה.
"מעבר לכך, זה לא נכון שאני מסרבת לתמוך בהרחבת הפונדקאות להומוסקסואלים. אני מתנגדת לפונדקאות כשיטה, אבל ככל שיש כזאת, אני תומכת בשוויון לכולן ולכולם".
מיכאלי הוסיפה: "לגבי נפגעות ונפגעי הברנוער, אני פועלת להכרה ופיצוי שלהן במסגרת פיצוי נפגעות נפגעי עבירה בכלל, שכן חברות וחברי הקהילה אינן היחידות והיחידים שנפגעות ונפגעים קשות מפשעי שנאה. בנוסף, אם אכן יעלה חוק הברנוער, ודאי שאתמוך בו, כפי שתמכתי ואתמוך בכל חוק לטובת הקהילה – בלי קשר למי שיזמה או יזם אותו".
"כלי פרשני לבתי המשפט והצהרה חינוכית בנוגע לשוויון בחברה"
הצעת החוק של שלח דומה מאוד להצעות דומות שהגיש בעבר ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ) בשתי הקדנציות הקודמות. ההצעה היא למעשה תיקון לחוק הפרשנות, לפיה בכל מקום שבו קיים בספר החוקים איסור על אפלייה, יתווספו המילים: "לרבות אפליה על רקע נטיה מינית או זהות מגדרית, בשים לב למטרות החיקוק".
בכך יעוגן האיסור על אפליית להט"בים באופן אוטומטי בכל החוקים העוסקים באיסור על אפליה, לרבות אפליה במקום העבודה, כפי שעסקה הצעת החוק של מיכאלי. כמו כן, ההצעה תעגן גם את האיסור על אפליה של תלמידים להט"בים במערכת החינוך, בהתאם לחוק זכויות התלמיד.
על הצעת החוק חתומים יחד עם שלח חברי הכנסת מסיעת יש עתיד: בועז טופורובסקי, עליזה לביא, פנינה תמנו-שטה; מסיעת התנועה: אלעזר שטרן, מאיר שטרית ודוד צור; מסיעת הליכוד-ישראל ביתנו: ראובן ריבלין, רוברט אילטוב, אורלי לוי אבקסיס ומירי רגב.
"חוק זה יהווה כלי פרשני לבתי משפט בכל סוגיה הקשורה להפליה ואף הצהרה חינוכית בנוגע לשוויון הזכויות בחברה הישראלית", נכתב בדברי ההסבר להצעת החוק.
עפר שלח: "אני בטוח שבחוק יתמכו רוב חברי הכנסת"
שלח, העומד יחד עם הורוביץ בראש השדולה נגד הומופוביה וטרנספוביה בכנסת, כתב אמש בעמוד הפייסבוק שלו: "היום הגשתי הצעת חוק לתיקון חוק הפרשנות. היא קצרה, אבל בעיניי תופסת הרבה. נאמר בה בפשטות שפרשנות לכל חקיקה או תקנה האוסרת על אפליה, יתווסף כי נאסרת אפליה על רקע נטייה מינית או זהות מגדרית.
"זהו, כי לא צריך יותר מזה. לא צריך צבר של חוקים, כל אחד מהם נכון כשלעצמו, האוסרים על אפליה על הרקע הזה בעיסוק או תחום מסוים. צריך שיהיה ברור וקבוע בחוק שנטייה מינית וזהות מגדרית הן עניינו הפרטי של כל אדם. ומי שזה אינו ברור לו, מי שממשיך להחזיק בדעות קדומות ופועל לפיהן, יהיה בפשטות אדם המפר את החוק וצפוי לעונש".
שלח הוסיף: "הצטרפו אלי חברי כנסת מכל סיעות הקואליציה: דתיים וחילונים, נשים וגברים. אני בטוח שכאשר שהחוק יגיע להצבעה, מיד אחרי פגרת הכנסת, יתמוך בו רוב של חברי הכנסת, והחרפה של אפליה שכזו תהפוך לעבירה פלילית. עדיין יישאר צורך בחינוך, בנורמות, בהשמעת קול בציבור. אבל מה שצריך לאסור בחוק ייאסר – וזהו".
באגודה למען הלהט"ב בירכו על הצעת החוק של שלח. "הצעת החוק תבהיר באופן גורף שאין להפלות אף אדם על רקע היותו להט"ב", מסר דובר האגודה, גיל קול. "אנו מקווים ומצפים לתמיכה גורפת של חברי מפלגות הקואליציה והאופוזיציה בהצעת חוק זו".