בשבועות האחרונים בעקבות הפרסומים על פגיעות מיניות לכאורה מצד דמויות בולטות בקהילה הגאה, התעורר שיח חשוב ונדמה שקשר השתיקה סביב הניצול והתקיפות המיניות בקהילה נשבר. היום (שישי), הרקדן והשחקן אוריאל יקותיאל, מנכ"ל "הבית הפתוח" אלון שחר והעיתונאית מיכל פעילן התארחו אצל "גלית ואילנית" לפאנל "Me Too" ודנו על הנושא שהרעיד את הקהילה.
"אני אומר פה משהו אולי קצת קיצוני, אבל אני בטוח שלהרבה מאוד אנשים מהקהילה הגאה ולהרבה מאוד גברים בעולם המצפון לא לחלוטין נקי". כך אמר אוריאל לחברי הפאנל והוסיף, "אני עושה גם בדק בית לעצמי – איפה אני הגזמתי בעבר שלי? ואני יודע שזה קרה. במיוחד כשהייתי כל כך עמוק בעולם של המסיבות ושל חיי הלילה".
אוריאל חושף בתוכנית תופעה רחבה יותר ומטרידה על עולם חיי הלילה ומשתף בגילוי: "יש הרבה מאוד אנשים שבפעם הראשונה שהם הגיעו למסיבה בתל אביב הם היו בני עשרים, וב-10 דקות שהם עברו מהכניסה במועדון עד היציאה הם הרגישו שחיללו אותם 150 פעם". עכשיו, הוא חושב שזה הזמן לעצור ולשנות את הנורמה, "בלי קשר למקרים כמו של גל ואיתי, המקרה הזה של מועדנים זה הזמן שלנו לעבור תהליך ולהגיד – מה שהיה עד היום עד 2021 - עשינו, אבל עכשיו העולם השתנה". אלון הוסיף לדבריו: "כל מי ששותק ושתק זה לא יעבור עוד".
הסיבות לכך מצויות בין היתר דווקא בפתיחות שיש בקהילה: "יש יותר חופשיות בקהילה הגאה, בין היתר כי מדובר שני גברים ולרוב הגברים יש יחס יותר חופשי כלפי מין". כך אמר אוריאל והוסיף על גורם נוסף שמקבל אצלו הרבה משמעות כמקור לבעיה: "אנחנו לא יכולים לפתור הכל כמטה קסם, הבעיה פה היא לא בקהילה הגאה, הבעיה פה היא במעמדם של הגברים והכמות כוח שהם מחזיקים ואת זה צריכים לפתור".
מאז המקרה, אוריאל מספר כי הוא מוצף בשיחות והודעות שהוא מקבל ברשתות החברתיות מחברים והוא משתף: "זה משהו שלא חוויתי בחיים. זה חיובי מאוד שאנחנו מוציאים את כל הרפש ואנחנו צריכים לעשות ניקוי אורוות מאוד רציני ונעשה אותו. אני לא מחכה שאנשים מקהילות אחרות יגידו לי האם הקהילה שלי היא מספיק טבוה או בטוחה". אבל לצד הדברים האלה הוא גם מופתע מחברי הקהילה. "הדבר היחידי שאיכזב אותי זה לראות כמה אנשים מתוך הקהילה שלי – בשקט מוחלט. אני פה אחרי שבוע וחצי שכל מפיק של כל תכנית אירוח במדינת ישראל התקשר אליי ואל כל האנשים מהקהילה שלי שמוכרים ואנשים מפחדים לדבר".
השיח על הטרדות מיניות בקהילה לא קיבל במה עד היום, ומיכל מסבירה: "היה חשש בקהילה לדבר ולפתוח, וגם אנחנו בתקשורת לא נכנסו לזה. זאת הייתה קהילה שמבחינתינו לא קשורה לכל ענייין ההטרדות המיניות, ובימים האחרונים בעקבות הסיפור של גל אוחובסקי יוצא לי לדבר עם אנשים מתוך הקהילה. בסוף מה שהכי חשוב לשדר הוא שזה קורה בכל הרבדים ובכל הקהילות". בהמשך הסבירה כי התלונות על הטרדות היו שם תמיד, אבל רק עכשיו היא מבינה את חומרת המצב ואת המימדים שיש להתייחס לבעיה.
אלון, חווה את הזעזוע הזה גם בהיבט אחר כמנכ"ל הצריך לתת תשובות להורים מודאגים שפונים אליו. "השבועיים האחרונים היו קשים בצורה בלתי רגילה, ולא כי לא ידענו שיש הטרדות מיניות, אלא כי זה צף פתאום על פני השטח. זה מציף את כולנו, זה מציף את כל חברי וחברות הקהילות. מגיעות אלינו יותר פניות עכשיו לקו הקשב של האגודה למען הלהט"ב".
הסיפור של גל אוחובסקי ואיתי פנקס ארד הוא זה שפתח את תיבת הפנדורה שעד עכשיו נותרה נעולה עמוק. אוריאל, מתייחס גם לעניין הזה ואומר: "זה שאני יושב כאן עכשיו זה בזכות גל ואיתי, אי אפשר זה לקחת את זה. התרומה שהם נתנו לקהילה הגאה במדינת ישראל היא מאוד גדולה. פגיעות מיניות קורות - ולא רק אצל אנשים רעים".
קו הסיוע לנפגעי הטרדה מינית – 1202
קו הסיוע לנפגעות הטרדה מינית – 1203
קו הקשב להורים – 09-8855822
קו הסיוע והקשב של האגודה למען הלהט"ב - 2982*