העלון השבועי של "עולם קטן" מופץ בחינם בכ-80,000 עותקים ב-5,500 בתי כנסת ברחבי הארץ, ולכ-560 מוסדות חינוך תיכוניים ועל תיכוניים. בסוף השבוע האחרון פורסמה בעלון הפופולרי כתבה מעוררת תרעומת על "טיפולי" המרה תחת הכותרת "יצאת גבר". לקריאת הכתבה המלאה לחצו כאן.
>> "כן, אפשר להיות גם שחקן וגם מחוץ לארון"
>> לא רק ברלין: גרמניה הגאה יותר פרועה ממה שחשבתם
"את הסיפורים שתקראו כאן, על אף עצמתם, לא תמצאו בשום מקום אחר; לכן בעצם אנחנו נאלצים לפרסם אותם בעיתון בית כנסת", נכתב בכותרת המשנה של הכתבה, הראשונה מתוך שתיים בסדרה. הכתבה מתיימרת להציג ארבעה סיפורים של "גיבורים אלמונים שסבלו מנטיות הפוכות, חלקם באופן קיצוני, והצליחו לעבור תהליך של שינוי", ומבטיחה ש"כמעט כל נער או גבר המתמודד יכול לעשות שינוי אם רק ילך עם זה עד הסוף".
אחד המרואיינים בכתבה, בן שלושים ואב לשני ילדים, משתף: "המטפל אמר לי שעדיין לא הגיע הזמן להיפגש עם בנות, ורק אחרי חצי שנה נתן לי אור ירוק. היו קשיים בפגישות. בהתחלה לא נמשכתי בכלל, אבל עם הבחורה השישית קרה משהו נפלא כבר מהפגישה הראשונה". הוא טוען שהיום כבר אין לו משיכה לגברים "וזה אפילו מגעיל אותי במידת מה", ומוסיף: "אני לא יודע מי מנהל את הקמפיין הזה, אבל אני רואה את אתר 'מאקו' וכל מיני ארגונים שעם המון פוליטיקה הורסים לאנשים את החיים ומספרים להם שזה מולד ואין מה לעשות עם זה".
ובכן, אנחנו בערוץ הגאווה של אתר mako גאים להוביל את ה"קמפיין" הזה, ומזועזעים שבשנת 2017 כתבות מסוג אלו עדיין מקבלות במה בגופי תקשורת (זניחים ככל שיהיו). מזועזעים, אבל כבר לא מופתעים לצערנו.
ראשות השדולה הגאה בכנסת, חברות הכנסת יעל גרמן, מרב מיכאלי, מיכל רוזין ושרן השכל הגיבו לפרסום, ואמרו כי "מי שזקוקים לטיפולי המרה הם אלה שסבורים עדיין שנטיה מינית קווירית היא דבר שצריך תיקון. טיפולי המרה הם דיכוי חמור ודורסני המופעל באופן אישי על בני אדם שכל חטאם הוא שאינם הטרוסאסואלים. מחריד שבישראל של 2017 עדיין אפשר לקיים טיפולים כאלה, ולפרסם כתבה שתומכת באופן מובהק כל כך בתהליך הזה. 'טיפולי המרה' נעשים ללא כל ביסוס מדעי - כך גורסת גם עמדת מועצת הפסיכולוגים שפורסמה בשנת 2014 בנושא, ואומצה על ידי משרד הבריאות ולפיה התהליך נוגד את האתיקה הטיפולית ואינו ראוי. למעשה, ממחקרים שנערכו בנושא בעשורים האחרונים עולה כי ברב הגדול של המקרים מדווחים ה'מטופלים' על תחושת בושה מתמשכת שנגרמת עקב התהליך ונגרם להם נזק נפשי חמור. מן הראוי שגם בחברה הדתית יתחילו להפנים שממש כשם שיש אנשים בעלי צבע שיער ג'ינג'י או אנשים המרכיבים משקפיים, כך יש גם הומוסקסואלים. נטייה מינית שונה אינה עושה את האדם לא נורמלי - בכל העולם מכירים בכך ואוסרים על טיפולי המרה. העברת האדם מסכת ייסורים על מנת לשנות את עצמו צריכה להיות מחוץ לחוק גם בישראל, כמו במדינות שונות באירופה, באמריקה ובאוסטרליה".
הצעת החוק של ח"כ יעל גרמן לאיסור טיפולי המרה בקטין תעלה על שולחן ועדת השרים לחקיקה בעוד שבועיים. בתקופתה של גרמן במשרד הבריאות אימץ המשרד עמדת מועצת הפסיכולוגים, שקבעה כי "הדבר מהווה עוד הוכחה כי נטייה מינית מטבעה איננה דבר שניתן או שצריך לשנות אותו. נטייה מינית היא חלק מזהותו של אדם ואינה נדרשת לטיפול או להמרה".
מנציגי הקהילה הדתית הגאה מבת קול, חברותא, כרצונו ושב"ל, נמסר: "אנו עומדים יחד אל מול האמירות, והניסיונות הקשים הללו להציג את אורח חיינו כמנוגד לדרך התורה. עמדתנו תואמת את החלטת משרד הבריאות כי 'טיפולי' המרה מהווים פגיעה מסוכנת בא/נשים צעירים וזהו עניין של דיני נפשות. אין אנו רואים כל פסול באורח חיינו ואנו מאמינים כי נבראנו בצלמו, וכל ניסיון לדחוק אותנו, להדיר אותנו ולהציגנו כרעה חולה מוביל א/נשים למצוקות גדולות, וגורם להם להאמין כי חטאו בעצם היותם בני אנוש ובעצם אהבתם לאדם אחר. אנו מוצאים כי סיפורי ההצלחה האלו מוטלים בספק, מאחר שיש בארגוננו נשים וגברים רבים שהולכו שולל על ידי רבנים ואנשי רוח שגרמו להם להאמין כי זה בר שינוי".
"אנו רואים בחומרה הצגת 'טיפולי' המרה כלגיטימים ואף מוצלחים", הם מדגישים, "למרות שהם אינם חוקיים במדינות מתוקנות כארצות הברית ובעזרת השם בקרוב יהיו בלתי חוקיים גם בארץ. ישנם גורמי תקשורת שחושבים שפרסום סיפורי 'הצלחה' כאלה משרת את רצון האל, כשלמעשה, 'טיפולים' אלו עלולים להביא לצלקות נפשיות במקרה הקל וסכנת נפשות במקרה החמור יותר. אנו מציעים שלל הזדמנויות להדברות ולקידום סובלנות, הכלה וקבלה ואנו מזמינים את כותבי הכתבה, המוציאים לאור וגם האנשים המוגדרים כסיפורי 'הצלחה' בכתבה להסתייע באחד הערוצים הרבים שאנו עמלים לתפעל לטובת מטרה זו".