הקריטריונים לזכאות לחיסון אבעבועות הקוף עוד לא הורחבו, אבל אם בליבכם הייתה תקווה שבקרוב תוכלו לקבל את כרטיס היציאה שלכם מהמגפה הנוכחית – כדאי שתחשבו שוב. אומנם ההחלטות עדיין לא התקבלו, אבל נדמה כי גם בהרחבת הזכאות הבאה, אנשים רבים שמעליהם מרחפת סכנת ההידבקות לא יוכלו לקבל את החיסון, שהפך להיות מצרך מבוקש בימים אלה, ולא רק בישראל.
על פי גורמים המעורים בפרטים, דיונים הנוגעים להרחבת הזכאות מתקיימים בכל יום, אבל החלטות עדיין אין, אף שבמלאי יש חיסונים ולא כל הזכאים רצים להתחסן. אף על פי שעדיין אין החלטה רשמית והדברים עוד עשויים להשתנות, נדמה כי הצעד הבא יהיה להסיר את מגבלת הגיל ולאפשר גם לאנשים החיים עם HIV או אנשים הנוטלים פרפ והם בני 40 או יותר לקבל את החיסון. בנוסף, ככל הנראה יוכלו גם אלו הנוטלים פרפ שאותו הם רוכשים מחו"ל ולא בישראל להתחסן. בשני המקרים, כך נדמה, יהיו אלה אנשים שחלו במחלת מין בחצי השנה האחרונה, ואלו שהתמזל מזלם לא לחטוף אחת, יאלצו, ובכן, לה*דיין בסבלנות (או להימנע מכך לחלוטין).
כידוע, לישראל הגיעו עד היום 5,600 חיסונים לאבעבועות הקוף, ו-4,400 חיסונים נוספים עתידים להגיע במהלך השבועות הקרובים. עד יום שבת, 6.8, אותרו בישראל 166 מקרים של הנגיף, אם כי בקרב הרופאים שעובדים בשטח קיימת תחושה שאנשים רבים המפתחים תסמינים לא מגיעים להיבדק. ההערכה היא כי יש מקרים רבים נוספים שלא דווחו, ככל הנראה בשל הבושה והסטיגמה הסובבות את המחלה. חודשיים וחצי עברו מאז אותר המקרה הראשון, אבל שום אור אין בקצה של שום מנהרה. אז אולי אפשר להכריז שמשרד הבריאות ובראשו שר החבר בקהילה הגאה, לא עשה מספיק בהסברה ומניעת התפשטות המחלה.
נכון, המצב לא טוב יותר בחו"ל, אבל לפחות יש מערכת בריאות אחת שמספקת תוצאות טובות יותר מזו הישראלית. זו לא האמריקאית, שם ניו יורק הפכה למוקד ההדבקה המרכזי של ארצות הברית, ובסן פרנסיסקו מדווחים על גברים רבים שמגיעים לתפוס מקום בתורי הענק כבר בשעה 2 בלילה, אך נשלחים במהרה הביתה כי מלאי החיסונים אזל. זו גם לא מערכות הבריאות הספרדית, הגרמנית או הבריטית, שם הכאוס הוא שמכתיב את טון, אלא דווקא זו האוסטרלית – שכבר רכשה 450 אלף חיסונים, ו-22 אלף מהם עומדים לנחות בשטחה עוד השבוע.
אז איך קרה שדווקא מערכת הבריאות האוסטרלית, המרוחקת כל כך ממוקד ההתפרצות באירופה, שמה את ידה על כל כך הרבה חיסונים בזמן כל כך קצר? ובכן, בראש ובראשונה היא לא הייתה שאננה וכבר ב-20 במאי, באותו היום שבו התגלה המקרה הראשון של אבעבועות הקוף ביבשת, החלה הממשלה לנהל משא ומתן אינטנסיבי על רכישת אספקת חיסונים למדינה עד סוף שנת 2023, כך סיפר שר הבריאות האוסטרלי מארק באטלר.
אוסטרליה מדווחת כי עד 4.8 אותרו 58 מקרים בלבד של אבעבועות הקוף בתחומיה, בממוצע פחות ממקרה אחד ליום. לשם השוואה, בדיוק באותו היום שבו התגלה המקרה הראשון באוסטרליה, התגלה גם המקרה הראשון בישראל, אבל מספר הנדבקים המדווחים אצלנו גדול כמעט פי שלושה. את קצב ההתפשטות האיטי הזה אפשר לייחס למרחק ממוקד ההתפרצות, להסברה נבונה של משרד הבריאות, ואולי, רק אולי, גם למשמעת ואחריות ציבורית של האוסטרלים.
#Breaking: Prime Minister Anthony Albanese and Health Minister Mark Butler have confirmed Australia has secured 450,000 doses of the monkeypox vaccine by Bavarian Nordic.
— 10 News First (@10NewsFirst) August 4, 2022
The first delivery of about 22,000 doses will arrive in the country later this week. #auspol #monkeypox pic.twitter.com/pGIlSPyNBW
כך הביסה אוסטרליה את כולם בנוקאאוט. האיחוד האירופי הספיק לרכוש עד כה 163 אלף חיסונים, צרפת רכשה 250 אלף חיסונים ובריטניה משתרכת מאחור עם 100 אלף חיסונים בלבד, כולן, בלי יוצא מן הכלל, עם מספר מקרים גבוה בהרבה מאוסטרליה. ומה בדבר מערכת הבריאות הישראלית? זו רכשה בסך הכל רק 10,000 חיסונים, המחולקים לאט-לאט בעיר אחת בישראל – תל אביב. לעומת כל אלה, באטלר הודיע כי 100 אלף מנות חיסון יחולקו לאוסטרלים עד סוף השנה, ו-350 אלף מנות נוספות יהיו זמינות לציבור במהלך 2023. מה שנקרא – הכינותי מראש.
משרד הבריאות האוסטרלי לא עצר שם והכריז ב-28 ביולי על אבעבועות הקוף בתור "תקרית של מחלה מדבקת בעלת חשיבות לאומית", ימים בודדים בלבד אחרי שארגון הבריאות העולמי הכריז על מצב חירום בין-לאומי. שר הבריאות עצמו פנה לפני מספר ימים לציבור האוסטרלי בפניו ובקולו כדי לבשר על רכש החיסונים, וגם כדי להרגיע.
כאן בישראל, מנגד, למרות אזהרות חוזרות ונשנות, נדמה כי לשר העומד בראש מערכת הבריאות נדרש מעט זמן להתעורר. בתחילה, כך סיפרו לנו בשיחות פרטיות, היו אמורים לנחות בישראל 2,000 חיסונים, ורק זעקות מצוקה של מומחים בנושא הובילו בסופו של דבר את השר שישן על האף להרים טלפון ולנסות להשיג יותר. את השר, אגב, שמענו מתבטא בנושא בפעם האחרונה רק ב-27 ביולי, לפני שבועיים, וגם אז לא בקולו, אלא רק בטוויטר, כשצייץ שבישראל נחתו כמה אלפי חיסונים – מעט מדי, מאוחר מדי. עכשיו, נותר לנו רק לקוות שמישהו שם למעלה יתחיל להשתמש במרפקים שלו – לטובת בריאות הציבור הישראלי כולו.
מערכת mako פנתה למשרד הבריאות לקבלת תגובה וזו תתפרסם לכשתתקבל.