ביפן עדיין סוערות הרוחות מטקס החתונה הלא שגרתי שנערך בשבוע שעבר בדיסנילנד טוקיו בין הבלוגרית היפנית קויוקי היגאשי בת ה-28 לזוגתה. התמונות יוצאות הדופן של הטקס בסגנון נוצרי-דתי, בנוכחות מיקי ומיני מאוס, שודרו בכל העולם. החתונה הגאה הראשונה בהיסטוריה של דיסנילנד טוקיו סוקרה בהרחבה ביפן, בעיקר בשל הקמפיין המוצלח של קויוקי היגאשי – פעילה מוכרת לזכויות הקהילה הגאה, ושחקנית תאטרון מוכרת. היגאשי סאן וזוגתה הירוקו העלו את הנושא לסדר היום בעזרת בלוג, תחנת טלוויזיה אינטרנטית וקהילת רשת בינלאומית תומכת שתפסה את תשומת הלב גם בחו"ל.
מדיסנילנד טוקיו ביקשו בהתחלה מאחת מבנות הזוג ללבוש טוקסידו כדי ששאר באי המקום, לטענתם לא "ירגישו שלא בנוח". אבל תוך זמן קצר באה ההתנצלות והפעילים הכריזו כי מיקי מאוס תומך בנישואים חד-מיניים. דיסנילנד הוא גם אחד האתרים הנחשבים ביותר לחתונה ביפן - וכך קידמה דיסני, שלא במתכוון, את האג'נדה של הקהילה והיגאשי הפכה למקור השראה ליום אחד – תמונות החתונה זכו לאלפי איזכורים וקריאות עידוד ברשתות החברתיות וגם, כמובן, לכמה גינויים.
>> "העולם הלילה" עם יעקב אילון, הערב אחרי בית ספר למוזיקה
מה המצב החוקי ביפן?
יפן אינה מכירה בנישואים חד-מיניים עדיין, וגם החתונה הזו היא סמלית בלבד. ההטבות הרבות לזוגות נשואים אינן ניתנות לזוגות חד-מיניים. מ-2009 ניתן אור ירוק לזוגות חד-מיניים הרוצים להתחתן מחוץ ליפן – מה שהוליד תקוות כי יפן תהיה המדינה הראשונה במזרח אסיה שתכיר בנישואים-חד מיניים שנערכו בחו"ל – כמו בישראל, אגב. אבל נכון להיום ההכרה הזו, לפחות באופן חוקי, עוד לא ניתנה וארגונים גאים ביפן נלחמים בכדי לשנות את המצב.
ובכל זאת, גילינו שהמדיה החדשה והרשתות החברתיות יכולות לחולל שינוי אפילו בחברה היפנית השמרנית. התקשורת המסורתית ביפן בדרך כלל לא נותנת במה לגילויים פומביים של אהבה חד-מינית. גם הכבוד המסורתי לחלל הפרטי ביפן מוביל לכך שלרוב אף אחד לא שואל - וגם אף אחד לא מספר. הרבה מן האורחים לא הגיעו לחתונה וגם הורי הזוג בחרו שלא לבוא. אבל המאבק הזה צבר תאוצה ברשתות החברתיות ובחו"ל עד שלבסוף גם לכלי התקשורת המסורתיים לא הייתה ברירה. הזוג המאושר הביע תקווה שזו תהיה רק יריית הפתיחה - שיותר זוגות יחשפו ברשת ובכך אולי יובילו לשינוי חברתי - ואפילו חוקי.
מה המצב בשאר העולם
רק אחת עשרה מדינות בעולם מכירות כיום, בלי סייגים, בנישואים חד מיניים: איסלנד, ארגנטינה, בלגיה, דנמרק, דרום אפריקה, הולנד, נורבגיה, ספרד, פורטוגל, קנדה ושבדיה. בארה"ב: איווה, וושינגטון, וושינגטון הבירה, ורמונט, מיין, מסצ'וסטס, מרילנד, ניו המפשייר, ניו יורק, קונטיקט.
יש מדינות שמכירות בנישואים אבל לא מאפשרות בתחומן, יש מדינות שמעניקות מעמד חוקי דומה לנישואים (הוואי, אורגון, נבאדה) ויש מדינות שלא מכירות כלל (טקסס, פלורידה, איידהו). בקליפורניה הנישואים היו מוכרים, אבל בבחירות 2008 עברה "הצעה 8" שביטלה אותם. אוסטרליה מכירה בנישואים כאלה רק אם אחד מבני הזוג עבר או עברה ניתוח לשינוי מין.
ישראל כמובן לא מאפשרת נישואים כאלה, אבל זוגות חד מיניים המתחתנים בחו"ל, יכולים לרשום בתעודת הזהות את הסטטוס "נשוי", והם מוכרים כידועים בציבור. ח"כ ניצן הורוביץ' נכשל בנסיונותיו להעביר הצעת חוק לנישואים אזרחיים, במסגרתו גם שני זוג מאותו מין יוכלו להינשא באופן חוקי בישראל, אך במרצ מקווים שכניסתה הצפויה של "יש עתיד" לממשלה כחברה בכירה, תעזור להם לקדם את החוק בכנסת הנוכחית.
במדינות אחרות ישנם חוקים בתהליכים שונים: אורוגוואי, אנדורה, בריטניה (אנגליה, וויילס), גרמניה, טיוואן, לוקסמבורג, ניו זילנד, נפאל, פינלנד וקולומביה. בצרפת אושרה רק לפני חודש באסיפה הלאומית הצעת החוק "נישואים לכולם" המאפשרת לזוגות חד מיניים להינשא ולאמץ ילדים, במעמד שווה לזוגות הטרוסקסואליים. ההצבעה עברה למרות התנגדויות רבות של הימין הפוליטי, ובזכות השליטה של מפלגתו הסוציאליסטית של הנשיא פרנסואה הולנד, והיא טעונה את אישור הסנאט – אך גם שם היא צפויה לזכות לרוב.
בבריטניה אושרו בחודש שעבר נישואים חד מיניים, אבל רק באנגליה ובוויילס. ההצעה עברה דווקא תחת שלטון המפלגה השמרנית, אך ראש הממשלה קמרון אמר כי הוא לא תומך בה "למרות היותי שמרן, אלא בגלל היותי שמרן" וטען שמדובר ב"צעד חשוב קדימה".
גםהערב, בתכנית "העולם הלילה" נעסוק בנושא הנישואים החד מיניים ואתם מוזמנים להביע את דעתכם. מה אתם חושבים על נישואין חד מיניים – האם צריך לאשר בארץ או לא? ספרו לנו בתגובות ונתייחס לתשובתיכם הלילה בתכנית.