>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
בשנת 2002 הקימו יניב וייצמן וגל אוחובסקי ארגון קטן בחדר קטן לתמיכה בבני נוער גאים. בזמנו, אף אחד לא שיער בדעתו שעשר שנים אחר-כך איגי ארגון הנוער הגאה יהפוך לארגון הלהט"ב הגדול בישראל עם פעילויות ב-22 ערים ויישובים ברחבי הארץ: מקריית שמונה עד באר שבע.
גם כמות המתנדבים הפעילים שמנתה בתחילת הדרך כ 10 אנשים, גדלה ומונה כיום כ-200 מתנדבות ומתנדבים, ביניהם גם פסיכולוגים ועובדים סוציאליים המעניקים שירותי ליווי מקצועיים. המתנדבים מפעילים מעל 1,500 בני נוער וצעירים המשתתפים מדי שנה בפעילויות הארגון.
"בהתחלה זה היה משהו מאד מחתרתי"
ארגון הנוער הגאה חוגג היום עשור לקיומו. הזדמנות נפלאה לדבר עם שלוש מהדמויות העיקריות שהביאו את הפרוייקט החברתי החשוב וההכרחי הזה למקום בו הוא נמצא היום: גל אוחובסקי, יניב ויצמן ואבנר דפני.
יניב ויצמן, יו"ר איגי, נזכר בהתחלת הדרך. "לפני עשר שנים זה היה משהו מאוד מחתרתי. הקהילה הייתה במקום אחר וכל הדיון הציבורי סביב נוער והיציאה מהארון היה אחר. לא היו מודלים לחיקוי, הפריפריה הייתה מאוד חלשה וזו בדיוק הסיבה שהארגון הזה הוקם. באותה תקופה הייתה גם רוח חלוצית בקהילה והייתה אפשרות לגייס תורמים ומתנדבים".
ויצמן מתייחס לשינוי שחל בקהילה עם השנים. "היום הקהילה במקום אחר. כיום עולה השאלה מה זאת בכלל הקהילה – מה הקהילה נותנת לי, האם באמת יש צורך בכל ארגוני הקהילה, אולי אנחנו נמצאים במקום כזה טוב שבכלל לא צריך את כל הארגונים, קצת שוכחים איפה הכל התחיל. זה אחד מהאתגרים שלנו כיום – לשמור על הגחלת ועל ההבנה שבשטח המציאות היא קצת אחרת".
לדעת ויצמן ההישג המשמעותי ביותר של הארגון הוא הירידה בגיל היציאה מהארון כיום והעובדה שכמעט בכל בית ספר יש בני נוער שיוצאים מהארון והם הסוכנים האמיתיים של המסר שלנו. "זה קורה בכל הארץ, גם מחוץ לתל אביב ואני זוקף את זה לזכות בני הנוער".
"מזל שלא היה שר חיוך של ש"ס בעשר השנים האחרונות"
גל אוחובסקי, נשיא הארגון, משחזר גם הוא את התהליך שעברה הקהילה והארגון שהקים. "לפני עשר שנים ניגש אלי יניב וייצמן והעלה את הרעיון. אני הבטחתי לצלצל לכל מי שאני מכיר ולהשיג תרומות. השגתי 80 אלף שקלים תוך שבוע ואז סידרנו כתבה גדולה בעיתון סוף השבוע ומאז זה גדל והתפתח".
אוחובסקי מספר, כי באופן כללי, השנים הראשונות היו קשות. "שרת החינוך הראשונה שהכירה בארגון הייתה יולי תמיר ומשם נסללה הדרך לתקציב ממשלתי. למזלנו, מאז, לא היה שר חינוך מש"ס. עשר שנים לאחר מכן, זה ארגון רציני, מאורגן כאילו היה קיים מאז ומעולם. העשור האחרון התאפיין בהקמתו של הארגון ובהבאתו למה שהוא כיום".
אוחובסקי חושב שההישג המשמעותי ביותר הוא הארגון עצמו. "זהו ארגון חזק וגדול, שמספק באופן יחסי שירות טוב. מה שמעניין בתהליך הוא להמציא בכל פעם מחדש את מה שהנוער צריך".
ואכן, בעשר שנות קיומו, תרם ארגון הנוער הגאה לשינוי משמעותי בחייהם של צעירים להט"ב בישראל. מנכ"ל הארגון, אבנר דפני, מפרט: "היום צעירים מכל הארץ יכולים לקחת חלק בפעילויות, לפעול לשינוי חברתי במסגרות השונות, להשתתף בפעילויות המועדון הנוער ובקבוצות החברתיות ולמצוא באיגי אוזן קשבת ומקום לשאול שאלות. כיום כבר ניתן למצוא את בוגרי איגי פעילים בארגונים רבים, מעורבים בפוליטיקה, תקשורת, עסקים ואף מובילים בחיי הלילה של הקהילה הגאה".
על פי דפני, "הדגש בשנה הקרובה ייושם על שני פרוייקטים חדשים: האחד, האפשרות להתנדב לשנת שירות בארגון והשני, תוכנית 'ניר' בשיתוף בתי הספר ברחבי הארץ במטרה ליצור שיח סביב נושאים במגדר ומיניות והקשר שלהם לקהילת הלהט"ב ולכלל האוכלוסייה".
אמש (ה') התקיים בהרצליה אירוע חגיגי לציון עשור לפעילות הארגון בהשתתפות מאות בני נוער וצעירים מכל הארץ בהנחייתו של אביעד קיסוס. לרגל ארוע העשור, נוצר קליפ ברכות מרגש בהשתתפות עברי לידר, הראל סקעת, אורנה בנאי ועוד. את הערב חתמה הופעה של לירון לב.
אז מה הם רוצים לראות בעשור הבא? "אם היום אנחנו ב22 ערים אז שנהיה ב44 ערים ויישובים, שכל בן נוער בכל מקום בארץ יוכל למצוא מענה", אומר ויצמן. אוחובסקי מוסיף: "שהשכבות המבוססות יתגייסו לתמיכה בקהילה. שיבוא מישהו עשיר מספיק וייתן תרומה. כיום, למרות ההתקדמות של הארגון, אנו עושים רק שמינית ממה שהיינו רוצים לעשות", ודפני מסכם: "שארגון הנוער יובל וינוהל על ידי אנשים שצמחו מתוך הארגון ויהפכו אותו מארגון למען בני נוער לארגון של בני הנוער".