כשזה מגיע להשכלה גבוהה, נקודת הפתיחה של חברי וחברות הקהילה הטרנסג'נדרית בישראל קשה הרבה יותר. בנוסף לדרישות המוסדות האקדמיים, רבים ורבות מחברי הקהילה חיים לעיתים קרובות בלי תמיכת המשפחה, בלי אפשרויות תעסוקה בעקבות אפליה ועם הוצאות כספיות על הליך ההתאמה המגדרית.
נוסף על כך, מחקר של האוניברסיטה העברית כבר גילה כי החסם העיקרי בדרך להשכלה גבוהה עבור אוכלוסיה זו הוא בעיקר כלכלי, וזו הסיבה שבגללה עמותת "מעברים לקשת הטרנסית" מפעילה בשש השנים האחרונות פרויקט מלגות מיוחד עבור חברי וחברות הקהילה הטרנסג'נדרית בישראל.
מאז הוקם הפרויקט, כ-34 סטודנטים וסטודנטיות זכו לכ-50 מלגות לימודים שנתיות, על סך 100 אחוזים משכר הלימוד האוניברסיטאי. בתמורה למלגה, מקדישים המלגאים 100 שעות התנדבות שנתיות למען הקהילה הטרנסית.
בין חברי הקהילה הטרנסית שסיימו בהצלחה תואר בזכות המלגות אפשר למצוא את מייקל אלרוי (31) ודניאל ברוש (30), שסיפרו ל-mako כי לא היו יכולים לעשות זאת בלעדיהן. "היה לי קשה לממן שכר לימוד אם לא עבדתי במשרה מלאה", משתף אלרוי, שסיים בזכות המלגה תואר ראשון בתקשורת וניהול. "המלגה סייעה לי להתמקד בלימודים ולסיים את התואר בהצלחה. לא תמיד פשוט לקהילה הטרנסית להשתלב בתחום התעסוקה. מלגה כזו היא מקפצה ומעניקה מוטיבציה להשתלב בלימודים ובשוק העבודה".
ברוש, שחלם על תואר בקולנוע וטלוויזיה, גם הצליח להגשים את החלום בזכות המלגה. "אנשים בקהילה הטרנסית חווים קשיים כמו חוסר תמיכה מהמשפחה, בדידות וחוסר מוטיבציה. המשפחה שלי מאוד תומכת בתהליך שלי, אבל לצערי זה לא המצב לכולם", מספר ברוש. "הרי מה מסגרת לימודים נותנת? עתיד. ואת העתיד הרבה פעמים קשה לנו לתכנן. בזכות פרויקט המלגות אנחנו יודעים שגם אנחנו יכולים וראויים. הוא נותן לנו תקווה".
הנוכחות של חברי וחברות הקהילה הטרנסית במרחבים אקדמיים ומקצועיים הופכת אותם למרחבים מוגנים יותר ומחזקת לא רק את החברה, אלא גם את הכלכלה. השתלבות סטודנטים וסטודנטיות על הקשת הטרנסית באקדמיה תעודד שיח אקדמי ומחקר גאה, שיכולים לספק כלים קריטיים לקידום זכויות להט"ב בעתיד.
"לתמוך בסטודנטיות וסטודנטים על הקשת הטרנסית שמתקשים במימון שכר הלימוד זה לא לתמוך רק בהם, אלא גם לתמוך בעתיד של הקהילה כולה", אמר ל-mako אלישע אלכסנדר, מנכ"ל "מעברים לקשת הטרנסית", ויצא בקריאה לציבור הרחב להירתם ולתרום לפרויקט, שמשנה את חייהם של חברי וחברות הקהילה. "יהיו יותר רופאות, מטפלים ועורכות דין משלנו, שישברו תקרות זכוכית וירמו את הקהילה כולה למעלה. כדי שיהיו יותר מחקרים אקדמיים, מענים לצרכי הקהילה וחופש מגדרי לחברה כולה - נשים, גברים, סטרייטים ולהט"ב".
ניתן לתרום באתר "מעברים"
לפרטים נוספים ניתן ליצור קשר במייל: scholarships@maavarim.org