כמו בכל שנה, גם השנה נשב כולנו לחגוג את ליל הסדר. הרחובות יהיו ריקים והבתים מלאים, ומכל החלונות המוארים יישמע רעש שקשוקי הכלים ושירי החג. וכמו בכל שנה, גם השנה תקיים האגודה למען הלהט"ב בשיתוף המרכז הגאה את סדר הפסח המסורתי, על מנת לאפשר את חוויית החג ותחושת השייכות גם לאלו שאין להם היכן לחגוג.

"אני חושבת שאף אחד מאתנו לא צריך להרגיש לבד בשום יום בשנה, ובטח לא בערב החג", אומרת חן אריאלי, יו"רית משותפת של האגודה למען הלהט"ב, "וזה מדהים לדעת שיש מקום שאפשר פשוט לבוא אליו, להיות חלק ולהרגיש שייך בלי שאף אחד שואל אותך שאלות".

ארוחת ערב החג תתקיים השנה במסגרת ציון 20 שנה לארוחות החג של האגודה, מסורת משפחתית שגדלה והתרחבה עם השנים. המסורת החלה כארוחות בבתים פרטיים, אליהן הגיעו אנשים שלאו דווקא מכירים אחד את השני. הביקוש הלך וגדל ואחרי כמה שנים עברו הארוחות לבית האגודה ובהמשך למרכז הגאה. בשנת 2015 ישתתפו בארוחת ערב חג הפסח קרוב ל-200 איש.

בר טל, מתנדב ופעיל באגודה, עוד זוכר איך התחילה המסורת לפני עשרים שנה. "הארוחה הראשונה בה השתתפתי התקיימה בבית האגודה בנחמני. ישבו כ-70 איש סביב שולחנות בתוך משרדי האגודה, וכ-20 איש נוספים בשולחנות שעמדו בחצר עבור המעשנים".

מה התחושה שאתה הכי זוכר מהחוויה הזו?

"אני זוכר את זה באופן אישי כחוויה מרתקת. כי אתה פוגש אנשים מהקהילה שלא בהכרח היית פוגש ביום יום. אני הגעתי עם בן הזוג שלי והופתענו מהאנשים שהיו שם. בן זוגי ישב ואכל ואני ישבתי בחוץ ופטפטתי עם כל מיני אנשים. מפרופסור מבוגר לצרפתית ועד לבחור צעיר מהשטחים.   בשנים שאחרי הגיעו גם תיירים לליל הסדר, והיה שולחן מיוחד לאלו שאינם דוברים עברית. עם השנים היה גם שולחן משמעותי של טרנסיות שהיו שרות ועושות שמח. יש אנשים שמגיעים עם משפחות - זוגות צעירים שמגיעים עם הילדים וגם חברי קהילה שמגיעים עם ההורים שלהם. יש אנשים שמגיעים לארוחת החג של האגודה כי אין להם היכן לחגוג, אבל גם יש הרבה שיש להם היכן לחגוג אבל עדיין לא בא להם על ארוחת החג עם המשפחה והם מעדיפים חוויה אחרת".

מה לדעתך הייחוד של הארוחות האלה?

"בדרך כלל בליל הסדר אתה פוגש משפחה, חברים ואנשים שהם פחות או יותר קרובים לחיים שלך ולעולם שלך. גם במהלך החיים אתה פוגש את אותם האנשים בהפגנות בכיכר, בבתי הקפה ובמכון כושר, ולא יוצא לך הרבה לפגוש אנשים מהרבדים השונים של הקהילה, והאירוע הזה הוא הזדמנות מצוינת לכך".

מסורת הנמשכת בזכות חברי הקהילה ותומכיה

המסורת המלווה את הקהילה לאורך 20 שנה שינתה את פניה עם השנים, אך תמיד שמרה על האופי המיוחד המאפשר לכל אחד להרגיש שייך.

"בכל ארוחה יש התרגשות באוויר ותחושה מדהימה שאף אחד לא לבד", אומרת אריאלי, "מתאספים בגן יחד עם עשרות מתנדבות ומתנדבים, כולם יושבים תחת כיפת השמים סביב שולחנות שערוכים יפה. אנחנו עורכים את הסדר בעברית ובאנגלית מפני שיש תיירים שמגיעים לארוחת החג כחלק מהחוויה של הביקור בישראל והרבה תורמים שמבקשים להיות אורחים בארוחה.

"האירועים האלו מדגישים באופן מהותי את התפקיד שלנו באגודה, לא סתם נבחרה הכותרת 'את אף פעם לא לבד'. מתוך הזהות הזו, שאף אחד לא מכיר אחת את השנייה, נוצרת תחושה חזקה של ביחד ושכולם שווים זה לזה. לפעמים מגיעים לארוחות האלה גם אנשים שהם לא בהכרח להט"בים, וכל אחת מתקבלת. אם מישהו מתקרב אלינו מתוך הגן אנחנו מפנים לו כיסא".

יכולים להגיע גם אנשים עם המשפחות שלהם?

"כולם מוזמנים להגיע ואכן מגיעים הרבה אנשים עם בני המשפחה על כל צורותיה השונות. אני חושבת שאנחנו כלהט"בים צריכים לפרק את המונח שנקרא משפחה בין אם יש לנו משפחה גרעינית או לא, ולא להתייחס רק למונח שהמדינה מכירה בו כתא משפחתי. התא המשפחתי שלי התפרק מצורתו המסורתית כאשר אמא שלי נפטרה לפני כמה שנים, ולמרות שבמשפחה שלי הייתה קבלה, הרגשתי חוסר שייכות בתקופת החגים. וכשהצטרפתי לארוחת החג של האגודה הרגשתי משהו מאוד מרגש. אתה מרגיש חלק מזה שאתה אף פעם לא לבד, שיש משפחה גדולה יותר ושיש לך מקום בכל מקום. וזה למרות שהמשפחה שלי קיבלה אותי, אז אני רק יכולה לתאר לעצמי מה זה עושה לאלו שחווים חוסר קבלה במשפחה".

"אני מזמינה כל אחד ואחת לעבור את החוויה הזו", מסכמת אריאלי, "לכלל חברי וחברות הקהילה המעוניינים ומעוניינות לציין את חג החירות יחדיו כמשפחה אחת גדולה".

ההשתתפות ללא תשלום אך מחייבת רישום מראש בטופס אונליין, בטלפון 03-6205590 או בשליחת הודעה לכתובת המייל - office@glbt.org.il, בציון שם מלא, מספר טלפון נייד, וכתובת דוא"ל.

האירוע כולו מבוסס על תרומות ומאורגן על ידי מתנדבים ללא תשלום מצד האורחים. האגודה פונה בבקשה לחברי וחברות הקהילה כמו גם לידידי ולידידות הקהילה, להעלות תרומה ככל שידכם ורוחב לבם מאפשרים. לתרומה ניתן להתקשר למשרד האגודה 03-6205590, לתרום בכרטיס אשראי באתר האגודה או בעמוד הפרויקט באתר מימונה.

 

ארוחת ליל הסדר של האגודה בשיתוף המרכז הגאה | יום שישי 3.4 ב-19:30 | רחבת במרכז הגאה בגן מאיר