עצוב: בשנה החולפת הגיעו לידי מוקד הדיווח של האגודה למען הלהט"ב כ-2,696 מקרי שנאה ואלימות להט"בופוביים שהתרחשו בכל רחבי הארץ, כך עולה מדו"ח הלהט"בופוביה השנתי שפורסם הבוקר (שני). מהדו"ח עולה כי מקרה להט"בופובי מדווח בכל שלוש שעות, בניגוד לארבע שעות בשנת 2019. בסך הכל נרשמה עליה של 27 אחוזים בכמות מקרי השנאה שדווחו למרכז הדיווח של האגודה, על שם ניר כץ ז"ל, שנרצח בפשע השנאה בבר נוער ב-2011. 

בדו"ח נמצא כי תקופת הקורונה תחמה את הלהט"בופוביה לתחומי המרחב הביתי. 28 אחוזים מהפגיעות שדווחו אירעו בתוך המשפחה וכ-25 אחוזים התרחשו במרחב הקרוב לבית. במהלך השנה האחרונה, 315 צעירים וצעירות נאלצו לעזוב את ביתם, בשל התנכלות או התעללות ממושכת על רקע נטייתם המינית או זהותם המגדרית. מדובר בעלייה של 16 אחוזים לעומת שנת 2019.

48 אחוזים מכלל המדווחים והמדווחות היו נשים לסבית וביסקסואליות, 27 אחוזים היו גברים הומואים וביסקסואלים ו-25 אחוזים אנשים על הקשת הטרנסית. זו עלייה של 60 אחוזים בדיווחים של נשים (טרנסיות או סיסג'נדריות) לעומת 2019. רובם המוחץ של המדווחים, כ-58 אחוזים, היו בני 19-30. 22 אחוזים קטינים עד גיל 18 וכ-14 אחוזים בגירים מעל גיל 30. 

ומה באשר לאזורי הדיווחים? 43 אחוזים מסך כל המקרים שדווחו אירעו בגוש דן, 22 אחוזים באזור הצפון ו-10 אחוזים באזור ירושלים, השפלה ויהודה ושומרון. 10 אחוזים נוספים אירעו בבאר שבע ואזור הדרום וכ-7 אחוזים באזור השרון. זוהי עלייה משמעותית בדיווחים שמחוץ לאזור ת"א וגוש דן, כאשר בשנה שעברה הדיווחים מאזור זה עמדו על 60 אחוזים. השנה, אחוז הדיווחים באזור הצפון עלה פי שניים ובאזור השרון ביותר מפי שניים, לעומת הדיווח משנת 2019. 

באגודה למען הלהט"ב מציינים כי תקופת הסגרים הגבירה "סיר הלחץ" בו להט"בים נמצאים והביאה את הלהט"בופוביה לפתח הבית, עם גילויי עוינות מצד שכנים ובני משפחה. בנוסף, כ-7 אחוזים מכלל הדיווחים אירעו בסביבה החינוכית, בין אם מדובר בשיעורים בכיתה או בזום, זאת בשונה משנת 2019, שם רק 5 אחוזים אירעו במוסדות החינוך.

לפי נתוני מרכז הדיווח, 4 אחוזים מכלל הדיווחים בשנה החולפת היו על אירועי אפליה ולהט"בופוביה במקום העבודה, לעומת 3 אחוזים בשנת 2019. כך לדוגמא בחור הומו דיווח כי "האחמ"ש החליט תקופה ארוכה להפוך אותי ללעג ובדיחה מאחורי הגב שלי באופן מתמיד וקבוע על רקע הנטייה המינית שלי בלבד", סיפר. "זה מתלווה בעקיצות, חיקויים וגם התייחסות מפורשת למיניות שלי. זה נעשה מול עובדים ולקוחות. אני מובך ופגוע שאני לא יודע מה לעשות".

בדבר להט"בופוביה כלפי אנשים על הקשת הטרנסית, הסוגיות המרכזיות עליהן דיווחו הן התנכלויות במרחב הקרוב לבית (23.5%), בריונות ברשת (19%) וטרנספוביה, אפליה או מיצוי זכויות במערכת הבריאות (23.5%). אישה טרנסית שפנתה לאגודה ציינה כי "סוף סוף הצלחתי להשיג ראיון עבודה, כי עד עכשיו סורבתי לאור החזות הטרנסית שלי. כשהלכתי נשאלתי ע"י המראיין מה יש לי בין הרגליים. היו לי דמעות בעיניים".

הדו"ח מדגיש כי בניגוד לשנים קודמות, בהן סוגיית הלהט"ב בחברה הערבית היתה מושתקת, בשנה החולפת חל שינוי גדול ביחס החברה הערבית הכללית לנושא. השנה, כל הדיווחים שהגיעו לאגודה מהחברה הערבית, נסובו סביב אי קבלה ואלימות במשפחה הקרובה, אשר יצרה מצוקה נפשית וכלכלית. כמו כן, שיתוף הפעולה בין האגודה לטחינה אל-ארז' בהקמת קו קשב בערבית והחוק האוסר על טיפולי המרה שהופעל בגינו לחץ כבד בחברה הערבית, הביאו לתסיסה משמעותית בחברה הערבית בנושא.

בשנה החולפת, הגיעו 96 צעירים וצעירות להט"ב ערביים לבתי מחסה לאחר שסולקו מביתם על רקע זהותם, זאת בניגוד לשנת 2019 בה הגיעו לבתי מחסה 74 צעירים וצעירות ערביים. 30 אחוזים מהצעירים השוהים בבתי המחסה מגיעים מהחברה הערבית, אחוז הגבוה מהיחס החברה הערבית באוכלוסייה הכללית (20 אחוזים). באגודה מספרים כי המקרים שדווחו מהחברה הערבית קשים, כמו מקרה האלימות הקשה כלפי צמד נערים שנזרקו מהבית והוכו קשות על ידי עוברי אורח בנמל יפו. 

בהתאם לכך, האגודה הקימה בשיתוף "טחינה אל ארז" קו קשב בשפה הערבית ומענה פסיכוסוציאלי מותאם, תוך עידוד של גיבוש קהילה ערבית להט"בית חזקה ושיתוף פעולה עם משטרת ישראל לטיפול יעיל וישיר ללהט"ב מהחברה הערבית.

לאורך שנת 2020, הקהילה הדתית-להט"בית נאלצה להתמודד עם מגוון אירועים להט"בופובים שנועדו לקעקע אותה. התבטאויות רבנים נגד הקהילה לא פסקו לאורך כל השנה והציתו הסתה כנגד להט״ב, כך למשל "פורום הרבנים למען הציונות הדתית", איגוד של רבנים שמרנים בכירים, התכנס וקרא לפעול נגד משפחות להט"ביות ובעד "קדושת המשפחה היהודית". מייסד מפלגת 'נועם' פתח קרן לסבסוד "טיפולי" המרה, והחמ"ד (מינהל החינוך הדתי במשרד החינוך) הסיר תמיכה בהשתלמות למורים על הקניית כלים וידע על תלמידים להט"בים.

"השנאה המכוערת כלפי הקהילה הגאה הגיעה השנה לשיאים חדשים, כשהיא מקבלת לגיטימציה מהגורמים הבכירים במדינה", אמר מנכ"ל האגודה למען הלהט"ב, אוהד חזקי. "השנאה הורגת ופוצעת את הגוף והנפש של אלפי צעירים וצעירות, שבסך הכל מבקשים להיות מי שהם. השנאה הורסת את החיים של אלפי להט"ב, שמבקשים לחיות בביטחון ובכבוד. בזמן שממשלות ישראל הפקירו את הקהילה הגאה במתן זכויות בסיסיות ובשמירה על חיינו וביטחוננו, השנאה משתוללת, ועל נבחרי הציבור ממגוון הקשת הפוליטית לעצור אותה בהקדם. כקהילה חזקה, נמשיך להילחם בלהט"בופוביה עד למיגור מוחלט. אנחנו מבקשים מכל מי שחווה מקרה להט"בופובי לפנות אלינו, דיווח יכול להציל חיים".

 

נתוני הדו"ח מתייחסים לדיווחים שהתקבלו במהלך שנת 2020 במרכז הדיווח של האגודה ע"ש ניר כץ ז"ל ובארגוני הקהילה הגאה. 

לדיווח על כל מקרה להט"בופובי ניתן לפנות למרכז הדיווח ע"ש ניר כץ של האגודה למען הלהט"ב באתר האגודה. קו הקשב של האגודה, "יש עם מי לדבר" פועל בימים א'-ה' בשעות 19:30-22:30 בטלפון 03-6205591 או דרך אפליקציית וואטסאפ (whatsapp) במספר: 058-6205591