הליך הפונדקאות הוא הליך יקר מאוד מיסודו, הכרוך בעלויות משתנות ובלתי צפויות שעלולות לייקר אותו אפילו יותר. זוגות רבים נאלצים ללוות כסף מההורים או מהבנק. אלו שידם אינה משגת, או שאין להם במי להיעזר, נאלצים לוותר על התהליך היקר ולדחות את חלום המשפחה בכמה שנים נוספות.
כנס הפונדקאות הבינלאומי שיפתח בסוף השבוע במרכז הגאה תל-אביב, יתמקד בנושא הכלכלי של הליך הפונדקאות ויציג מספר בשורות עבור הזוגות הגאים הישראלים המעוניינים להביא ילד לעולם בהליך פונדקאות.
בערב המקדים שנערך בחמישי, יתקיים רב שיח אודות המכשולים הקיימים היום להורות בפונדקאות ואפשרויות אחרות, הניסיונות להסיר או להקל על המכשולים דרך חקיקה ומאבק משפטי (כולל הבג״צ שהוגש בתחילת החודש), והצורך לבחון את הפתרונות המוצעים גם מהפרספקטיבה של צדק חברתי. בין המשתתפים יהיו עו״ד מיכל עדן, עו״ד חגי קלעי, יו״ר עמותת אבות גאים אודי לדרגור ואנשי ציבור נוספים.
"רב השיח מיועד להפנות את תשומת הלב שמעבר לצורך העקרוני בשוויון", אומרים מארגני הכנס, "המדיניות והחוקים לגבי פונדקאות בארץ ובחו״ל צריכים לקחת בחשבון שלהומואים הדרך להורות קשה ויקרה יותר מאשר כל קבוצת אוכלוסייה אחרת, ושחלק גדול מהעלויות הנלוות והקשיים הם תוצאה של בחירה פוליטית וביורוקרטית".
בכנס השנה יציגו מספר שיא של 22 ספקי שירות בתחום הפונדקאות ותוצג לראשונה שיטת השוואה שפותחה באופן ייחודי על ידי העמותה Men Having Babies, בניסיון להשוות בין שלל הסוכנויות השונות ולהבין מה צריך לשאול וכיצד ניתן לחסוך בעלויות. סדנאות מיוחדות יספקו טיפים לניהול וייעול התהליך בארה״ב, ישראל, נפאל ומקסיקו, ולראשונה גם תתקיים סדנא מיוחדת לסקירת דרכים לחסוך בעלויות בעזרת ביטוחי בריאות לפונדקאית ולתינוקות הנולדים בארה״ב, בעקבות רפורמת הבריאות של אובמה.
כלי חדש להשוואה בין הספקים השונים
אחד הקשיים הגדולים בבחירת ספקים ופתרונות לפונדקאות הוא לנסות להשוות בין ספקי השירות השונים. עד היום כל ספק עטף את המוצר בצורה אחרת מבחינה שיווקית, כך שלא הייתה אפשרות להשוות ביניהם.
בכנס הקרוב יציג ארגון Men Having Babies שירות חדש המציע ייעוץ לתמחור ותקצוב תהליכי פונדקאות, כאשר החידוש הוא היכולת לקיים השוואה בין ספקי השירות השונים. ארז גרוס, רואה חשבון ומשפטן, יציג את שירות הייעוץ החדש בכנס. "אחרי שנתקלנו במספר רב של הורים לעתיד שיצאו לדרך ובסופו של דבר ההוצאות הבלתי נצפות שלהם עלו משמעותית על המתוכנן, מה שהביא לייקור משמעותי בסך הכול של התהליך, עלה הרעיון להנגיש להורים לעתיד את העלות האמיתית הצפוי ", מסביר גרוס, "יצרנו כלי המאפשר השוואה של עשרות ספקי שירות כולל סוכנויות פונדקאות, מרפאות, סוכנויות תרומת ביצית ושירותים משפטיים, ומאפשר ניתוח כלכלי פרטני לפתרונות השונים לאותם הורים השוקלים לקיום הליך פונדקאות".
איך זה יעבוד?
"הלקוח שיגיע אלינו יציג את האלטרנטיבות ביניהן הוא מתלבט, ואנחנו נערוך את ההשוואה. השיווק הוא לא אקטיבי ואנחנו לא נמליץ לו על ספק שירות שהוא לא העלה כאופציה. מבין האלטרנטיבות שלו הוא יבין מה ההבדלים, מה מתאים לו יותר ומה פחות".
"אנחנו פועלים לאפשר שקיפות והצגת כלל העלויות. יש הרבה תשלומים שהלקוחות לא מודעים להם בשלבים הראשונים. למשל במקרה של תאומים, כולם יודעים שתשלום תוספת על תאומים הוא 5,000 דולר, אבל אף אחד לא מתייחס לעובדה שלידת תאומים מגבירה את הצורך בניתוח קיסרי, שעלותו 1,500 דולר נוספים, ואז גם חופשת הלידה ארוכה יותר ושצריך לשלם לפונדקאית על אובדן ימי עבודה.
"אנחנו מנצלים את הקילומטרז' הגדול של הרבה מאוד לקוחות שלMen Having Babies שדיווחו על העלויות האמיתיות בסוף התהליך, בשילוב עם הדיווחים של משרד הבריאות בנוגע לאחוזי ההצלחה של המרפאות והמחירים שמתקבלים מספקי השירות, כדי להפוך את המחיר לכמה שיותר שקוף".
"מעבר לזה צריך לקחת בחשבון מגוון שירותים שחלק מספקי השירות מצניעים, כמו למשל סוכנות המתנה את העבודה עמה בהתקשרות עם ספק ביטוחי הגובה 6,000 דולר. הסכום הזה לא נכלל בהצעה שמקבלים מהסוכנות, אבל אנחנו יודעים לעדכן את ההורה המתעניין בסוכנות הזו על קיומה של התוספת הזו".
יש הרבה נציגים בארץ המשמשים סוכנים של ספקי השירות וכאבא ואמא עבור הורים המיועדים. השירות שלכם בעצם משאיר את ההורים לעשות את העבודה לבד.
"הנציגים הללו מעניקים ערך מוסף שחשוב לחלק מהזוגות, אבל הם לא בלתי תלויים ובדרך כלל משווקים פתרון אחד. אנחנו מוצאים עבור הלקוח את הפתרון המתאים ביותר עבורו באופן בלתי תלוי".
כמה כסף זה יכול לחסוך להורים המיועדים?
"הפוטנציאל לחסכון הוא משמעותי. אם אנחנו מתייחסים לעלות הממוצעת בארה"ב, שהיא 120,000 דולר (כאשר הטווח הוא בין 80.000 ל-190.000 דולר) הפוטנציאל לחסכון עומד על 35-30%".
התוכנית לסיוע הכלכלי להורות גאה
התוכנית לסיוע להורות גאה (The Gay Parenting Assistance Program) הוקמה על-ידי ארגון Men Having Babies ופועלת בישראל בשיתוף עם עמותת ״אבות גאים״, שהנגישה את התכנית לציבור הישראלי.
התכנית מספקת להורים הומואים וטרנסג׳נדרים פוטנציאליים שימצאו זכאים (בכפוף לתנאי התוכנית), סיוע באמצעות מענקים וגישה להנחות ושירותים בחינם מכארבעים ספקי שירות מובילים בתחום הפונדקאות - מרפאות, סוכנויות פונדקאות ועורכי-דין בארץ ובחו״ל (מרבית מהמציגים בכנס השנה משתתפים בתוכנית הסיוע).
"התכנית מורכבת משני שלבי סיוע", מסביר מיקי אוזן, האחראי על תכנית הסיוע הכלכלי מטעם עמותת אבות גאים, "השלב הראשון מספק עזרה להורים פוטנציאלים אשר יעמדו בקריטריונים, ומעניק זכאות להנחות משמעותיות מול מספר לא מבוטל של ספקי שירותים בארץ ובארה"ב, כולל סוכנויות פונדקאות, מרפאות ועו"ד. ניתן להגיש מועמדות לשלב הראשון בכל זמן ולאורך כל השנה, באמצעות מילוי טופס בקשה באתר MHB.
מי שעמד בתנאי השלב הראשון ובקריטריונים הבסיסיים של השלב השני, מוזמן לשלב השני המתקיים פעם בשנה, במסגרתו מתבצעת בחינה מעמיקה של כל מגישי הבקשה, הכוללת בדיקה פיננסית של המועמדים ומוכנות המגישים לתהליך. ועדה בוחרת מספר זוגות או הורים יחידנים להם נבנית תכנית המתבססת ברובה על שירותים שספקים מעניקים בחינם, ויכולה להביא לחסכון של עד 70-60% מעלויות התהליך".
מאז תחילת התכנית נהנו 46 איש, זוגות ובודדים, 10 מתוכם במסגרת השלב השני, מסיוע במימון הליך הפונדקאות בשווי כולל של חצי מיליון דולר. כאשר בשנת 2014 קיבלו 18 זוגות ויחידים הנחות במסגרת השלב הראשון ו-5 קיבלו סיוע משמעותי יותר במסגרת השלב השני. אחת ממקבלות הסיוע השנה היא טרנסג'נדרית שהקפיאה מנות זרע לפני שעברה את תהליך השינוי, ועכשיו מבקשת לעשות תהליך פונדקאות כדי להביא ילדים.
זוג נוסף שכבר נהנה מהסיוע הם רועי וזאק, ששמעו לראשונה על תכנית הסיוע בכנס של עמותת אבות גאים.
"בפעם הראשונה שלנו בכנס לא כל כך ידענו מה לעשות ועם מי לדבר", מספר רועי, "נכנסנו לעולם שלם של דברים שאנחנו לא מכירים, ומה שהציעו עמותת אבות גאים ו- Men Having Babies היה בגדר חלום מבחינתנו, כי זה אפשר לנו לגשת לתהליך בארה"ב".
למה לא שקלתם הליך במזרח, כמו זוגות רבים שרוצים לחסוך בעלויות?
"היה לנו חשוב לעשות תהליך דווקא בארה"ב, בעיקר בשל הדילמות המוסריות המעסיקות אותנו, והיה לנו חשוב שנוכל לעשות זאת בצורה השוויונית והאתית ביותר, ובמקום בו נדע שהפונדקאית היא שוות ערך אלינו, והיא בוחרת בנו כמו שאנחנו בוחרים בה, ועושה את זה לא רק ממניעים כלכליים.
היה לנו את מחצית הסכום עבור תהליך בארה"ב, ובזכות MHB יכולנו להתחיל את התהליך ולא להמשיך ולחסוך עוד שנים רבות".
כמה זמן לקח מהרגע שהגשתם בקשה ועד שיכולתם ליהנות מהסיוע?
"התהליך עצמו היה די מובנה ומאוד מהיר. הסבירו לנו מהם השלבים ומה צריך לעשות בכל שלב. בשלב הראשון היינו צריכים לחשוף בפניהם את מצבנו הכלכלי, ובהמשך כלל המיון הערכה מעמיקה יותר הכוללת מפגש עם עובדת סוציאלית וכו', כדי להחליט מי יקבל את הסיוע המלא שלהם".
"ההרגשה הייתה כמו לזכות בלוטו", מסכם רועי, "הם אפשרו לנו משהו שהוא משנה חיים. ואפשרו לנו להקים את המשפחה שלנו כמו שאנחנו רוצים. אני היום עדיין סטודנט ובן זוגי עובד בעבודה וחצי, והיינו צריכים עוד 10-5 שנים עד שהיינו מגיעים לסכום, וזה שינוי אדיר בשבילנו. דבר נוסף שהרווחנו הוא העובדה שהארגון מלווה אותנו בתהליך".
הכנס הבינלאומי לפונדקאות בישראל | 14-12.2.2015 | המרכז הגאה ת"א | לפרטים והרשמה הכנסו לאתר הכנס