>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
רוב בני הנוער הלהט"בים שניסו להתאבד – באים ממשפחות דתיות. את הנתון המדאיג פרסם בשבוע שעבר האתר "כיפה", שחשף תוצאות של מחקר חדש שערכה הפסיכולוגית ד"ר חנה בר יוסף.
"ההומואים הדתיים היא קבוצה שלא מקבלת די התייחסות, והיא כר פורה להתאבדויות ששומעים עליהן בדיעבד", אומרת בר יוסף. "אחוז ההתאבדות בקרב הדתיים הוא הגבוה יותר, שכן הם נתקלים במצוקה קשה יותר מול המשפחות".
המחקר בחן 1,134 בני נוער, המהווים מדגם מייצג של בני הנוער בישראל. מהמחקר עולה כי קרוב ל-3.5% מבני הנוער בישראל חוו ניסיונות אובדניים. עוד מצביע המחקר על כך שמרבית בני הנוער אינם מגיעים לטיפול בחדרי מיון ובכך כלל אינם נכנסים לסטטיסטיקות הקיימות אותם מחזיק משרד הבריאות.
חרדי לשעבר: "אני ועוד ארבעה חבר'ה מהישיבה שלי ניסו להתאבד"
באתר "כיפה" הדגישו את הנתון המדאיג: כ-20% מההומואים והלסביות שנבדקו במחקר דיווחו כי ניסו להתאבד – שיעור הגבוה פי 112 משיעור ההתאבדות בבני נוער המדווח בקרב האוכלוסייה הכללית. עוד חושף המחקר כי רובם של בני הנוער הלהט"בים שניסו להתאבד באים ממשפחות דתיות.
"אני בכלל לא מתפלא שאלו הן התוצאות", סיפר ל-mako גאווה ג', תושב אשדוד שחזר בשאלה, ובעבר היה תלמיד בישיבה חרדית בירושלים. "כשהייתי בן 14 גם אני ניסיתי להתאבד, ואני מכיר אישית עוד ארבעה חבר'ה מהישיבה אצלנו שניסו להתאבד.
"תבין, כשאתה גדל במשפחה חרדית, בסביבה חרדית, אתה מסתכן בנידוי, בלהישאר לבד", אומר ג'. "במשפחה שלי, ברוך השם, קיבלו אותי גם כהומו וגם כחילוני. אבל בקרב השכנים של ההורים שלי לא חסרים פנאטים".
"תחושת הבדידות של נער דתי עלולה ליצור מצוקה גדולה הרבה יותר"
אבנר דפני, מנכ"ל איגי – ארגון הנוער הגאה, אומר ל-mako גאווה כי תופעת האובדנות על רקע נטייה מינית או זהות מגדרית הוא אחד הנושאים המורכבים ביותר לאיתור והתמודדות.
"בני הנוער מראים לעתים סימני מצוקה", אומר דפני. "אנחנו באיגי מפעילים מערכות איתור דרך האינטרנט או שיחות ארוכות לתוך הלילה במטרה להרגיע ולאתר בן משפחה או חברה טובה שתעזור לנער לעבור את השעות הקשות אשר לרוב הם זמניות.
"הבעיה מחריפה כאשר הנער מגיע מרקע דתי, ותחושת הבדידות או חוסר התמיכה עלולה ליצור מצוקה גדולה הרבה יותר".
דפני הוסיף: "הקבוצות הדתיות באיגי פועלות למתן תמיכה חברתית לבני הנוער המגיעים מרקע אורתודוכסי, ומתמודדים עם קשיים ייחודיים במפגש שבין מסורת לזהות מינית שונה. הם מיועדות למי שחי בעולם הדתי – חרדים, דתיים ומסורתיים וכן למי שמרגיש קשור לעולם הזה, כמו דתל"שים".
>> הומואים דתיים מספרים על החוויה הקשה: "הפסיכולוג אמר לי שאני לא הומו"