מי מאיתנו לא נכנס לפחות פעם ביום, אם לא יותר, לתוך ויקיפדיה, כדי לברר פרטים, לקבל מידע ולהרחיב את האופקים? בשנתיים האחרונות גדלה כמות הערכים בנושאים להט"ביים בוויקיפדיה העברית, ואפילו הוקם פורטל להט"ב כחול-לבן. מאחורי הפרויקט הזה עומדים מספר אנשים, שמקדישים זמן רב כדי לתרגם, לנסח ולהכניס ערכים חדשים בעברית.
"הצטרפתי לוויקיפדיה בהתחלה כדי לכתוב ולתרגם ערכים בנושא תרבות פופולרית", סיפר דוד אברהם, אחד ממקימי פורטל הלהט"ב. "הרגשתי שאין מספיק מידע אמין ומעמיק בתחומים שמעניינים אותי, והיה לי חשוב שזה יהיה זמין בעברית. מהמקום הזה בא גם הרצון לקדם את תחום הלהט"ב".
מה שבעצם "שאב" את אברהם לנושא הלהט"בי היה פניה מחברה לסבית, שהסבה את תשומת לבו לכך שלא קיים בעברית הערך "לסבית". "בזמנו, כשמחפשים "לסביות" בעברית בגוגל, הדבר הראשון שעלה זה אתרי פורנו", אומר אברהם. "זאת כאשר, למעשה, הנטייה המינית היא לא רק עניין לחדר המיטות".
וכך אברהם הקים, יחד עם דני וקס, אמיר גוריון ואנשים נוספים, את פורטל הלהט"ב העברי, במטרה להעלות את המודעוּת לנושא, מעבר לאופן שבו הוא משתקף בתקשורת.
"עשינו את זה גם כחלק מחיזוק של קהילת הלהט"ב הישראלית וגם כחלק מהמאבק בהומופוביה", הוא אומר. "כמו שכולנו יודעים, השינוי מתחיל בחינוך. ועל מנת לתרום לחינוך, אנחנו צריכים שיהיה מידע זמין, אמין, עשיר, מקיף ומגובה במקורות על כל הנושאים הקשורים לקהילה ובכלל. זה משהו שהרגשנו שאין בעברית".
"הומואיות" אינה רק נטייה מינית
עם הקמת הפורטל, הגדירו החברים את ערכי הליבה שחסרים להם. "חילקנו את זה, כמובן, לפי תחומים, והתחלנו לתרגם", אומר אברהם.
"רוב החומר הוא תרגום, החל מסדרת ערכים בנושא זכויות להט"ב בעולם ועד ערכים על אנשי מפתח בהיסטוריה הלהט"בית, פסקי דין בולטים, אירועים מכוננים ונכסים תרבותיים. היה חשוב לנו ממש להביא כמה שיותר מידע וכמה שיותר מגוון, וכמובן לגבות אותו במקורות מתאימים. הכל בהתאם לרמה המקובלת בוויקיפדיה".
וזה לא שהקמת הפורטל לא נתקלה בקשיים. "אנשים חשבו שפורטל להט"ב צריך להיות תת-נושא בתוך פורטל שעוסק במיניות באופן כללי", אומר אברהם. "הטענה העיקרית הייתה: 'בואו נקים פורטל מין, ואת כל הנושא של 'הומואיות' נכניס תחת הנושא הזה'.
"זאת בדיוק הגישה שהומוסקסואליות מתחילה ונגמרת בחדר המיטות, וזה מה שרצינו לנטרל. אני חושב שעכשיו, שנתיים אחרי שהפורטל הוקם, היצע הערכים בתחום עדיין לא מספק, אבל סביר מספיק כדי שנוכל להגיד שעשינו עבודה טובה".
"גם בקהילה הוויקיפדית יש מי שמתנגד לקידום הנושא"
ועל העבודה הטובה תעיד העובדה כי חלק מהערכים בפורטל קיבלו מוויקיפדיה את הכבוד וההכרה של הגדרת "ערכים מומלצים" – כאלה שמופיעים בדף הבית של האתר, כאשר נכנסים אליו. אולם, באופן בלתי נמנע, גם הפרויקט האנציקלופדי הגאה, נתקל בעוינות מצד קהלים מסוימים, בהם חרדים ושמרנים.
"אני לא רוצה לשים אצבע על אוכלוסייה מסוימת", אומר אברהם. "כמו בחברה הישראלית בכללותה, גם בקהילה הוויקיפדית יש מי שמתנגד לקידום התחומים הללו. זה בא, בין היתר, כמו בוויקיפדיה, בהדרה. כמו למשל: דרישה שלא לציין נטייה מינית של ידוען באיזשהו ערך אודותיו ולטעון ש'מדובר בפרט רכילותי'. היום זה כמובן לא קיים, כי ברור שנטייה מינית היא חלק ממכלול שמעצב את הזהות הביוגרפית".
"רוב מוחלט של הכותבים הם גברים סטרייטים אשכנזים"
כשהוא נשאל מדוע בכלל להשקיע כל כך הרבה זמן ומרץ על עבודה שאין שכר בצדה, מסביר אברהם כי יש בכך שלושה אלמנטים: תחביב הכתיבה, תרומה לקהילה והשתייכות לקהילה הוויקיפדית – ויש דבר כזה, מסתבר. "יש אנשים, קשה להאמין, שנהנים מכתיבה, תרגום וניסוח", הוא אומר. "בזמן שאתה כותב, אתה נחשף למלא מלא דברים. אתה לא יכול להיחשף לערך בוויקיפדיה, בלי להיחשף להמון דברים שונים", הוא אומר.
"בנוסף, יש את אלמנט התרומה לקהילה. אתה מרגיש שאתה כותב משהו שנשאר, שאנשים נעזרים בו אחר כך. אני מעריץ של פרויקט המידע החופשי, וזה משהו שאני נהנה לתרום לו בלב שלם. אני מאמין שככל שיהיה יותר מידע, יהיה טוב יותר".
באשר לנושא ההשתייכות לקהילה הוויקיפדית, מסביר אברהם את התחושה הטובה שבהיותו כתב. "על כל מגרעותיה והפוליטיקות הפנימיות שלה, קהילת הכותבים היא קהילה נהדרת של אנשים, כיף להשתייך אליה, יש לה חיי קהילה גם מחוץ לעולם הקיברנטי. יש מפגשים קבועים של כותבים וגם יש כנסים".
אולם, אברהם מעיד כי מה שחסר מאוד לקהילה הוויקיפדית, בכלל ולפורטל הלהט"ב, בפרט, זה כותבות, והוא מבקש לקרוא באמצעותנו לנשים ולכל מי שמעוניין להצטרף לעשייה. "רוב מוחלט של הכותבים בוויקיפדיה בעברית הם גברים סטרייטים אשכנזים", הוא אומר. "זה ממש משתקף בתמהיל הערכים בעברית. אולי זו הסיבה שלא היה את הערך לסביות, מי יודע".
אברהם מוסיף, כי חבל שרק גברים הומואים מובילים את הפרויקט הזה כי הוא נוגע לכל קהילת הלהט"ב. "חשוב שיהיה ייצוג של כל העשייה הזאת לכל החלקים בקהילה. ויקיפדיה באופן כללי תשמח לעוד כותבים, ואנחנו בעיקר נשמח לאנשים שמתעניינים בתחום הלהט"ב".