צרה או רחבה, ימין או שמאל, אחדות או רוטציה, אחרי מערכת הבחירות בה הייתה הקהילה הגאה מחוזרת ביותר, ילכו מחר אזרחי ישראל לקלפי להצביע עבור הנציגים שלהם לכנסת ה-20.
אחרי שראינו את הסרטונים, שמענו את ההבטחות, קראנו את המצעים, הרמנו במועדונים וקשקשנו באוויטה, ביום האחרון של מערכת הבחירות הקצרה והאינטנסיבית פנינו אל המפלגות שנלחמו על הקול הגאה עם שתי שאלות פשוטות לסיום – כאלה שמסכמת את כל החודשים הארוכים שעברו:
האם תדרשו שוויון לקהילה בקווי היסוד?
והאם תיכנסו לקואליציה שלא כוללת בקווי היסוד שלה שוויון לקהילה הגאה?
התשובות לפניכם:
המחנה הציוני:
המפלגה היחידה שהגיבה והבהירה באופן חד משמעי כי שוויון לקהילה הגאה יהיה נושא עליו לא תהיה מוכנה להתפשר היא המחנה הציוני, שענתה על שתי השאלות באופן ברור ונחרץ.
"בהחלט נדרוש. מניעת אפליה על רקע נטייה מינית וזהות מגדרית וקידום זכותו של ציבור הלהט"ב לשוויון, הם ביטוי חשוב לאופייה הדמוקרטי של מדינת ישראל ולטיפוחה של החברה הישראלית כחברה שוויונית.
לא נסכים להיכנס לקואליציה שלא כוללת בקווי היסוד שלה שוויון לקהילה הגאה. מתן ביטוי שלטוני לשוויון ומניעת האפליה, הינו חיוני לקידום ערכים של קבלה והכלה, במיוחד על רקע הפגיעה הנמשכת בבני נוער ומבוגרים להט"ב על רקע נטייתם המינית וזהותם המגדרית".
מרצ:
גם מפלגת מרצ, ידידתה הוותיקה ביותר של הקהילה הגאה, חזרה והדגישה כי תדאג שקווי היסוד של הממשלה יהיו כאלה שיקדמו שוויון זכויות לקהילה הגאה, אך כשניסינו לבדוק האם יכנסו לממשלה בלי שוויון לקהילה במפלגה סירבו להתחייב ולהגיב.
"מרצ תדאג שקווי היסוד של הממשלה יהיו כאלה שיקדמו שוויון זכויות לקהילה הגאה. ככל שמרצ תהיה גדולה יותר, כך נוכל להשפיע יותר על קווי היסוד של הממשלה ועל ההתנהלות השוטפת בה".
יש עתיד:
מפלגת יש עתיד, שניהלה את הקמפיין המושקע והגדול ביותר בקרב הקהילה, הבהירה כי התמיכה בזכויות הקהילה הגאה היא חלק מהגדרתה כמפלגה, והדגישה את מחויבותה למלחמה על זכויות אלו, כפי שעשתה בכנסת הקודמת. אך עדיין לא התחייבה בצורה חד משמעית כי תסרב לשבת בקואליציה שלא תכלול זכויות אלו בקווי היסוד שלה.
"התמיכה בקהילה הגאה, בזכויות שלה, בשוויון שלה בפני החוק, זה חלק ממה שמגדיר אותנו כבני אדם וכמפלגה. כל עוד הקהילה הגאה לא זוכה לזכויות מלאות, אנו עדיין לא חיים במדינה שבה אנו רוצים לחיות.אנו מחויבים בכל ליבנו למלחמה על זכויות הקהילה הגאה בישראל. התפקיד שלנו הוא ליצור חברה שהיא שוויונית, מוסרית, הוגנת וצודקת.לכל אדם יש את הזכות לאהוב מישהו, ולהקים אתו משפחה, ולהוליד איתו ילדים – בפונדקאות או בכל דרך אחרת – לקבל את כל הזכויות הקבועות בחוק באופן שוויוני ולהסתובב גאה במי שהוא, בלי לחוש מופלה ורדוף.
"בשנה האחרונה נלחמנו ואישרנו בממשלה את התיקון לחוק הפונדקאות, ביצענו מהפכה בתחום הניתוחים לשינוי מין, הבאנו להגדלה משמעותית בארגוני הנוער ובכללם בתקציב ארגון הנוער הגאה (איגי), התחלנו בחקיקת התיקון לחוק הפרשנות, משרד הרווחה מאפשר לראשונה לקהילה הגאה לקבל שירותי רווחה בכל מקום, דאגנו שיאושרו תקציבים לשירותים הפסיכו סוציאליים לטובת הקהילה. והכי חשוב, הנחנו את הצעת חוק ברית הזוגיות שתאפשר לכל שני בני אדם, לרבות בני זוג מאותו מין, לממש את אהבתם ולקבל את כל הזכויות המגיעות להם ואנחנו נלחם עליה".
הליכוד סירבו להתחייב ומסרו בתגובה: "המאבק בלהט"בופוביה ובאפליה על רקע נטייה המינית חקוק על חוקת הליכוד, המסמך המכונן של המפלגה וזה ציטוט:
'הליכוד הינו תנועה לאומית ליברלית, הדוגלת בקיבוץ גלויות, בשלמות המולדת, בחרות האדם ובצדק חברתי והיא חותרת להשגת מטרות אלה:
'קיום משטר ממלכתי-דמוקרטי במדינה: הבטחת עליונות החוק, זכויות האדם והאזרח, חופש המצפון, חרות הפרט, שוויון זכויות והזדמנות כל אזרחי המדינה ומניעת כל אפליה על רקע מין, נטייה מינית, גזע, עדה, דת ,מעמד או השקפה'.
מטבע הדברים ככל שהליכוד תרכיב את הממשלה הבאה היא תעמוד על עקרונותיה אלה, וככל שכוחה היחסי יהיה גדול יותר – תוכל לעשות זאת ביתר שאת. איננו מוכנים להבטיח הבטחות שווא חסרות כיסוי בדבר הרכב הקואליציה שתלוי בעיקרו – בבוחרים ובבוחרות".
אין ספק כי מערכת הבחירות שמסתיימת מחר היא ציון דרך בהיסטוריה של המאבק הלהט"בי בישראל. לראשונה התייחסו נציגי רוב המפלגות לכוחה הפוליטי של הקהילה וחיזרו אחרי הקול שלה. הנושאים הלהט"בים קבעו פעמים רבות את סדר יומה של מערכת הבחירות ומאבקים להט"בים השפיעו על המפלגות התומכות בשוויון זכויות לקהילה וגם על אלו שמתנגדות לו.
עכשיו הגיע תורנו לקחת את כל מה ששמענו וללכת לקלפי. בחירות נכונות.