ברחבי העולם וגם בישראל מציינים השבוע את שבוע המודעות הטרנסג'נדרי, במהלכו מתקיימים אירועים, כנסים ופעילויות חינוך שמטרתן הגברת המודעות בקרב הציבור הרחב לקהילה ואתגריה, כדוגמת "כנס הטרנס" שנערך בסוף השבוע האחרון בתל אביב.
סקר ראשון שנערך על ידי חברת "גיאוקרטוגרפיה" ביוזמת המכון הישראלי למגדר, האגודה למען הלהט"ב ופרויקט גילה להעצמה טרנסית, בחן את עמדות הציבור הישראל כלפי הקהילה הטרנסית ותוצאותיו חושפים שורה של ממצאים עגומים שדורשים שינוי בחברה הישראלית.
מרבית הציבור הישראלי (80 אחוזים) מעיד כי יהיה קשה עד בלתי אפשרי לקבל את הידיעה שהילד או הילד על הקשת הטרנסית. כמחצית מהציבור סבורים כי קיימים אך ורק שני מגדרים הנקבעים על ידי הביולוגיה בעת הלידה.
אחד מכל שישה ישראלים מכיר איש או אישה טרנס, אם כי נשים נוטות להכיר יותר טרנסג'נדרים באופן אישי בהשוואה לגברים. כאשר מדובר בשוק התעסוקה, תמונת המצב אופטימית יותר וניכרת פתיחות גבוה משמעותית, כאשר 67 אחוזים מהנשאלים העידו כי לא תהיה להם בעיה כלל לעבוד עם איש או אישה טרנס.
בעקבות פרסום הנתונים, יזמו חברת הכנסת גבי לסקי (מרצ) וח"כ נעמה לזימי (העבודה) דיון מיוחד בכנסת, שיתקיים ביום שלישי הקרוב, ויבחן את הצרכים והמענים הקיימים לקהילה הטרנסג'נדרית בישראל. אל הדיון הוזמנו נציגי משרדי הממשלה השונים, יחד עם נציגי ארגוני הקהילה הטרנסית, נציגי הקהילה הגאה וכלל הגורמים הרלוונטיים.
"אין תחום בחיים שטרנסים וטרנסיות אינן מודרות או מופלות בו. הן סובלות משנאה ואלימות, מקושי חברתי ונידוי משפחתי, שמשאירים אותן הרחק מאחור גם מבחינה תעסוקתית", מסרה לזימי לקראת הדיון. "הן חשופות לפגיעות, עוני ואפליה וחסרות הגנה וביטחון בסיסי שלא פעם כרוך בכניסה למעגל הזנות, בניצול מיני ובניסיונות התאבדות. רשויות המדינה מערימות קשיים ולא מכירות בעומק הצורך להרחיב מענים עבור הקהילה הפגיעה הזו. כחברה עלינו לאפשר לכל אדם לחיות את חייו על פי בחירתו באופן נגיש ומותאם מצד אחד ובטוח, מכיל ושוויוני מאידך".
ח"כ גבי לסקי מסרה כי תדרוש בדיון ליישם את מסקנות דו"ח הוועדה של הצוות הבין-משרדי לקידום האוכלוסייה הטרנסית, בראשותה של דינה זילבר. "יישום מסקנות הדוח נדרש על מנת לקיים שינוי עומק בכלל המשרדים הממשלתיים לטובת הגברת המודעות ופישוט ההליכים, כדי לחזק את רשתות התמיכה והביטחון הסוציאלי לחברי הקהילה הטרנסית", מסרה לסקי. "לדיון זימנתי נציגים מכל המשרדים הרלוונטיים ואני בטוחה שאמצא שותפים במשרדים לקידום הקהילה ויישום מסקנות הדוח".
"הקהילה הטרנסית היא הקהילה המודרת ביותר בקהילה הגאה והסקר הזה רק מוכיח את ההדרה החברתית והסללה של נשים טרנסיות ערביות יהודיות ומזרחיות לעולם הזנות", אמרה למאקו לינור אברג'ל, מנכ"לית "טרנסיות ישראל". "מדינת ישראל שמתהדרת בחוקים 'מוסריים' על חשבון גבן של נשים טרנסיות בזנות מביאות אותן לפת לחם. ההסללה של נשים טרנסיות למעגל הזנות היא האמירה הקשה ביותר שהמדינה שמה לעצמה. חוסר מענים במשרדי הממשלה ובאכיפה המוגברת מביאה לאות קלון וכישלון בהתנהלות המדינה".
"הנתונים שאנו מציגים היום לציבור אינם מעודדים כלל", מסרה בר אוסקר, מנכ"לית פרויקט גילה להעצמה טרנסית. "אנו דורשים מהממשלה והשרים הרלוונטיים לזהות ולנטר פערים במערכות הממשלתיות הפוגעות בא.נשים על הקשת הטרנסית. האתגרים העומדים בפניהם של הקהילה הטרנסית אינם מתקבלים על הדעת בשנת 2021. בשנים האחרונות קידמנו הכשרת צוותים רפואיים אך הפערים העצומים קיימים בתחומים נוספים כמו תעסוקה. נרחיב את מערך ההכשרות שלנו למקומות עבודה במגזר הפרטי ולצוותים חינוכיים, כדי להמשיך ולשפר את מעמדה של הקהילה הטרנסג'נדרית בישראל".
"הנתונים האלה אמורים להדאיג את מקבלי ההחלטות במדינת ישראל והם מוכרחים לפעול ועכשיו", הבהיר רן שלהבי, מנכ"ל האגודה למען הלהט"ב בישראל. "הגיע הזמן לעצור את ההדרה, האפליה והשנאה איתן מתמודדים אנשים על הקשת הטרנסית".