>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
"חברה טובה שלי התחתנה עם בת הזוג שלה וביקשה לקיים קידוש בבית הכנסת בו הן מתפללות. לאחר שנתקלו בסירוב, החליטו לערוך את האירוע בגן-ציבורי סמוך. למחרת, כל משתתפי האירוע קיבלו הודעה במייל שנאסר עליהם לשוב ולהתפלל בבית הכנסת. זה היה זמן קצר לפני ראש השנה. בעקבות פניה ליובל אגרט, הוקם בית הכנסת במרכז העירוני הגאה ונמצא לנו מקום להתפלל בו", כך סיפר גידי גרונברג מ"המניין הגאה" לחברי כנסת מכל סיעות הבית שלקחו חלק בסיור מיוחד במרכז העירוני הגאה.
מפגש עם ארגוני הקהילה
הסיור, אותו יזם והוביל איתי פנקס, יו"ר הנהלת המרכז ומי שעומד מאחורי הקמתו בעת שכיהן כחבר מועצת העיר, התקיים לקראת יום הבנ"ה - היום הבינלאומי למאבק בהומופוביה שיצוין ברחבי העולם ב-17 במאי, ובמטרה לקרב בין חברי וחברות הכנסת לבין הקהילה הגאה והנושאים העומדים על סדר יומה. השתתפו בו חברות הכנסת מרב מיכאלי, סתיו שפיר, תמר זנדברג, קארין אלהרר ומיכל רוזין וחבר הכנסת יצחק הרצוג.
בזה אחר זה דיברו נציגי הארגונים הגדולים בקהילה והציגו את תחומי פעילותם ואת המטרות שהם מציבים ומבקשים כי הכנסת תתגייס לסייע בהן. יובל אגרט מנכ"ל המרכז העירוני הגאה סקר את הפעילויות השונות המתקיימות בו, ד"ר גל וגנר-קולסקו, יוזם ומנהל המרפאה הגאה של קופ"ח "כללית" הסביר כי מטופלים רבים אינם חשים בנוח להגיע לבדיקות רפואיות והתמקד במיוחד ביחס המפלה ממנו סובלות נשים טרנסג'נדריות מצד רופאי משפחה שמסרבים לסייע להן, אנה טליסמן עו"ס קהילתית הפעילה גם בקרב דוברות רוסית ריגשה את חברות הכנסת כשהציגה את נושא ההעצמה הנשית בקרב הקהילה הלהט"בית. היא אף הוזמנה לקחת חלק בדיון מיוחד בכנסת.
עניין רב גילו חברות הכנסת בפעילותה של תנועת חושן אותה ייצגה המנכ"לית אירית צביאלי-אפרת ובפעילותה של תהל"ה אשר יוצגה על ידי נעמי הוניק. חברות הכנסת ביקשו לדעת האם ישנן קבוצות תמיכה גם לסבים וסבתות ולאחים ואחיות וכן עד כמה פעילות הארגון נפוצה בפריפריה.
עוד שוחחו עם חברי הכנסת מנכ"ל איגי - ארגון נוער גאה היוצא אבנר דפני ויו"ר האגודה שי דויטש אשר התמקד ביכולת ההשפעה הפוליטית של הקהילה וכוונותיה לפעול בשיתוף פעולה עם חברי כנסת ושרים.
ח"כ הביעו נכונות לפעול
"אנו עדים לזמנים מרגשים שבהם מדינה אחר מדינה מאשרות נישואים גאים ומסיימות את האפליה, אבל יום הבנ"ה נועד להפנות מבט למי שהגאווה הזו פסחה עליהם", אמר פנקס. "במרכז הדיווח ע"ש ניר כץ שהוקם על-ידי אגודת הלהט"ב מתקבלות עשרות ומאות פניות כתוצאה מפגיעה באנשים על רקע נטייתם המינית, תקיפות, בריונות, אלימות מילולית ופיזית, השפלה ואפליה. זה קורה במערכת החינוך, על-ידי מורים, מנהלים ותלמידים, זה קורה במרחבים ציבוריים, זה מגיע מצד בעלי עסקים, נותני שירותים ובעלי דירות".
פנקס הדגיש במיוחד את קהילת הטרנסג'נדרים, הנדחקת לשוליים וסובלת מהתנכלויות וקרא ליזום פרויקטים לעידוד תעסוקה, הגשמה עצמית ומיצוי יכולת ההשתכרות בקרב הקהילה וכן למצוא מענה נקודתי בשירותי הרווחה. הוא נתן כדוגמה את העובדה שנשים טרנסיות שמאבדות את בתיהן, נאלצות להשתכן במקלטים לגברים.
קשה היה להתעלם מתגובותיהם החיוביות של חברי הכנסת. ח"כ יצחק הרצוג אמר בתום הדיון: "בפעם הראשונה שיזמתי כשר הרווחה הקלות למשפחות גאות חטפתי שטיפה מכל הכיוונים. עם הזמן המתקפות נרגעו ואנחנו שומעים כל הזמן על אישור נישואים ברחבי העולם אבל זו רק ההתחלה. זה לא מספיק".
ח"כ מרב מיכאלי ביקשה להמשיך ולעסוק בחלק מהנושאים שהוצגו בפניה והתייחסה גם להתנגדותה לחוק הפיצוי לנפגעי הבר-נוער כחוק נקודתי. "החברה חייבת לעשות שינוי. אם המדינה מכירה בפשעי שנאה היא צריכה להכיר בשנאה מכל הסוגים. אנחנו חברה שצריכה לתת לכל אדם להיות מי שהוא ומה שהוא".
ח"כ מיכל רוזין הבטיחה כי תקדם הקמת מרפאות גאות נוספות ברחבי הארץ. "עדיין קיימת אפליה מוסדית מובנית נגד קהילת הלהט"ב בתחומי החינוך הרווחה והבריאות, בעיקר כלפי קבוצות ייחודיות בקהילה. סוגיות שונות עדיין לא מדוברות ועקב כך לא מטופלות ועלינו לפעול לשינוי במודעות בחקיקה וביישום".
פנקס אמר לאחר הסיור, כי ברור שרוב חברי הכנסת הנוכחית רואים בקהילה הלה"טבית חלק בלתי נפרד מהחברה הישראלית וישמחו לסייע בנושאים רבים, "אבל באותה מידה ברור לנו שעלינו לפעול כחזית אחידה ולקדם מטרות פוליטיות וחברתיות, כדי ליצור לחץ על הקואליציה להעביר חוקים, להגדיל משמעותית את התקצוב ולטפל בסוגיות בעייתיות, באפליה, באלימות ואפילו בהומופוביה דוגמת זו של השוטר שאמר למתלונן על אונס 'תשתה איתו וודקה'. הסיור אפשר לחברות וחברי הכנסת להכיר קצת יותר מקרוב את נציגי הארגונים בקהילה ואני מאמין שכתוצאה ממנו יוכלו לגבש הצעות חוק ודיונים בכנסת שיסייעו להציב את הנושאים על סדר היום".