חבר הכנסת לשעבר ומייסד מפלגת ש"ס, ניסים זאב, הצטרף הבוקר למקהלה ההומופובית שהקימו הרבנים מאזוז ועמאר בימים האחרונים. כזכור, שני הרבנים התבטאו נגד מינויו של אמיר אוחנה ליו"ר הכנסת בצורה הומופובית: מאזוז אמר כי אוחנה "נגוע במחלה", ואילו עמאר, הרב הראשי הקודם, כינה את תמיכת הסיעות החרדיות במינוי "בושה".
נתניהו גינה את הדברים וגם אוחנה התייחס לראשונה בטוויטר וכתב "מוטב שאכשל מאה פעמים באהבת ישראל חינם מאשר פעם אחת בשנאת ישראל חינם", אך למרות זאת יש מי שמסרב להשאיר את הדרמה הזאת מאחור ומתעקש להוסיף שמן למדורה.
"הרב שלמה עמאר בלשון הכי ברורה והכי נקייה אומר 'זה תיעוב', וזה תיעוב חד משמעית", אמר הבוקר זאב בתוכנית הרדיו של ענת דוידוב וניסים משעל ב-103FM. "כחלק מההסכמים הקואליציוניים, גם היהדות החרדית וגם הדתית היו צריכים לומר לראש הממשלה 'עם כל הכבוד, אוחנה יכול לכהן בכל תפקיד אבל לא בתפקיד יו"ר הכנסת'. באיזו מדינה בעולם יש יו"ר הומו? חייבים למחות את הדרך הזו. יש פה תיעוב מדרך. הייתי מציע ליו"ר הכנסת שילך ויקים בית נאמן בישראל ויאמר 'אני מהרגע הזה הולך לחיות חיי נישואין כדת משה וישראל'. זה הכל".
את אורח החיים ודעותיו של חבר הכנסת לשעבר לא נצליח לשנות, וגם אין לנו עניין בכך, אבל לא היינו יכולים להתעלם מהשאלה של זאב, המהדהדת משעות הבוקר: "באיזו מדינה בעולם יש יו"ר הומו?". זאב אולי גדול בתורה, אבל אנחנו לא בטוחים עד כמה הוא בקיא בהלכות גוגל או ויקיפדיה, לכן החלטנו לבצע במקומו את החיפוש ולחזור עם תשובות.
ראש המדינה ההומו הראשון בהיסטוריה: פאולו רונדלי
זה קרה ממש לא מזמן, באוקטובר 2022. סן מרינו השביעה את רונדלי לאחד משני המושלים של המדינה הקטנטנה, השוכנת בתוך איטליה. בסן מרינו, המושלים נבחרים אחת לחצי שנה וזה התפקיד הבכיר ביותר ברפובליקה.
"אני כנראה אהיה ראש המדינה הראשון בעולם מקהילת הלהט"ב, שכן עד כה היו אלה רק שרים וראשי ממשלה",כתב רונדלי בעמוד הפייסבוק שלו לפני ההשבעה - והוא צודק לחלוטין. נכון, לא מדובר ביו"ר, אבל היינו בטוחים שהמייסד של מפלגת ש"ס ישמח לשמוע שעוד יש לנו לאן להתקדם - והוא לא יהיה זה שיעצור אותנו.
ראשי וראשות ממשלה
פר כריסטיאן פוס
בשנת 2002 נפל דבר בפוליטיקה העולמית ובפעם הראשונה בהיסטוריה כיהן הומו מחוץ לארון כראש ממשלה, גם אם זה היה רק לרגע קצר. פר כריסטיאן פוס הוא פוליטיקאי נורבגי, חבר המפלגה השמרנית, שנבחר לראשונה לפרלמנט בשנת 1981.
בשנת 2001 הוקמה ממשלתו השנייה של קייאל מנייה בונדויק, ראש ממשלת נורבגיה לשעבר, ופוס מונה לכהן כשר האוצר. ב-25 בינואר 2002 מצא עצמו פוס יושב על כיסא ראש הממשלה, זאת לאחר שגם בונדויק וגם שר החוץ היו שניהם מחוץ למדינה. בנורבגיה, שר החוץ מתפקד גם כמחליף ראש הממשלה, אך במידה והוא לא יכול לבצע את תפקידו, ממונה במקומו לתפקיד שר האוצר.
פוס זכה לתשומת לב עולמית אחרי שנבחר לכהן כשר אוצר, משום שהיה השר ההומו הראשון מחוץ לארון בממשלה הנורבגית שחי עם בן זוגו - יאן אריק קנרבאק. הוא קיבל גל נוסף של תשומת לב אחרי שהפך למנהיג הלאומי הראשון בעולם מחוץ לארון, גם אם זה היה רק במקרה.
יוהנה סיגורדרדוטיר
שבע שנים אחרי ההישג החביב של פוס, נשברה באיסלנד תקרת זכוכית כפולה - יוהנה סיגורדרדוטיר, פוליטיקאית אהובה ומוערכת, נבחרה לכהן כראשת הממשלה. בכך, היא הפכה להיות האישה הראשונה שעומדת בראשות ממשלת איסלנד, וגם הלסבית הראשונה מחוץ לארון שנבחרת לתפקיד בעולם כולו.
והדרך לשם הייתה ארוכה. בשנת 1978 היא נבחרה לפרלמנט האיסלנדי, מטעם המפלגה הסוציאל-דמוקרטית כנציגה של אזור רייקיאוויק. שנה לאחר מכן שימשה כסגנית יו"ר הפרלמנט, וב-1984 נבחרה לתפקיד סגנית יו"ר המפלגה. בהמשך היא כיהנה כשרה לענייני חברה ורווחה במשך ארבע קדנציות, אבל אחרי שהפסידה ב-1994 במרוץ לראשות המפלגה, היא פרשה והקימה מפלגה חדשה - "התעוררות לאומית". אחרי שהפסידה אז אמרה "הזמן שלי עוד יגיע", ביטוי שהפך שגור בשפה האיסלנדית.
עד שנת 2003 יוהנה הייתה חברת פרלמנט פעילה מהאופוזיציה, אז נבחרה פעם נוספת לתפקיד סגנית יו"ר הפרלמנט. ב-2007 המפלגה שלה הצטרפה לקואליציה, ושנתיים לאחר מכן התפטר ראש הממשלה גייר הארדה על רקע המשבר הכלכלי באיסלנד. יוהנה נבחרה להחליף אותו עד הבחירות ב-2009, אז היא מונתה באופן רשמי לראשת הממשלה הנבחרת.
אליו די רופו
ראש ממשלת בלגיה לשעבר לא היה רק ההומו הראשון מחוץ לאחרון שנבחר לכהן כראש ממשלה, הוא גם היה האיש שהציל את המדינה מפירוק. די רופו הצטרף למפלגה הסוציאליסטית בזמן לימודי התואר השני בכימיה, ומאז 1982 כיהן כחבר מועצת העיר מונס.
מאז ועד תחילת שנות ה-2000 כיהן די רופו בשלל תפקידים פוליטיים. הוא היה ראש ממשלת ולוניה, חבר הבית התחתון, חבר בפרלמנט האירופי, סנטור, שר החינוך והתקשורת בקהילת דוברי הצרפתית, שר התחבורה, שר הכלכלה והתקשורת, אחראי על החברות הממשלתיות וגם סגן ראש ממשלת בלגיה.
ב-1999 די רופו כיהן כיושב ראש המפלגה הסוציאליסטית, תפקיד בו החזיק למעלה מעשור. בשנת 2010 נכנסה בלגיה למשבר הפוליטי הגדול ביותר בתולדותיה - במשך 541 ימים מאז הבחירות התנהלה המדינה בלי ממשלה, בשל מחלוקת עמוקה בין האוכלוסייה דוברת הפלמית לאוכלוסיה דוברת הצרפתית. שנה וחצי של משבר הסתיימו לאחר שדי רופו הצליח להרכיב קואליציה שהורכבה משש מפלגות. הממשלה שהקים כללה נציגים של המפלגה הסוציאליסטית, הליברלים והשמרנים.
קסאבייה בטל
המנהיג הגאה השלישי שנבחר להנהיג מדינה הוא קסאבייה בטל, שמכהן בתפקיד ראש ממשלת לוקסמבורג מאז שנת 2013 ועד ימינו אנו. בטל בן ה-49 החל את הקריירה הפוליטית שלו ב-1999, אז נבחר למועצת העיר לוקסמבורג, וכעבור 12 שנה, ב-2011, הוא החל לכהן כראש העיר.
שנתיים לאחר מכן הוא נבחר להוביל את המפלגה הדמוקרטית, ובבחירות שלאחר מכן הפכה המפלגה בראשותו לאחד משלושת המפלגות הגדולות בפרלמנט. הדוכס הגדול של לוקסמבורג, אנרי, הטיל עליו אז את מלאכת הרכבת הממשלה. בטל מינה את אטיין שניידר, ראש מפלגת הפועלים הסוציאליסטית והומו בעצמו לתפקיד סגן ראש הממשלה, ושנה לאחר מכן לוקסמבורג אישרה בחוק נישואים גאים. שנה לאחר מכן, נישא ראש ממשלת לוקסמבורג בטל לבן זוגו, האדריכל גוטייה דטנה.
ליאו אריקר ורדקר
הרופא האירי ורדקר, ראש הממשלה הנוכחי של אירלנד (טישך), נבחר בפעם הראשונה לתפקיד בשנת 2017, אז הפך בגיל 38 להומו הראשון מחוץ לארון בתפקיד וגם לראש הממשלה הצעיר ביותר באירלנד. הוא כיהן בתפקיד עד שנת 2020, אז מונה לתפקיד סגן ראש הממשלה, אך הוא שב לתפקיד הבכיר לפני כשבועיים - ב-17 בדצמבר 2022.
ורדקר יצא מהארון בשנת 2015, ביום הולדתו ה-36, במהלך ראיון לתחנת רדיו אירית על משאל העם בנושא נישואים גאים. "זה לא משהו שמגדיר אותי", הוא אמר אז. "אני לא פוליטיקאי הודי-למחצה, או פוליטיקאי רופא, או פוליטיקאי הומו. זה פשוט חלק ממי שאני, זה לא מגדיר אותי, אני מניח שזה חלק מהאישיות שלי".
הוא הצטרף למפלגת "פינה גייל" ב-2004 ונבחר בפעם הראשונה ל"דאל אירן" (הבית התחתון) ב-2007. מאז ועד שנבחר לראשות הממשלה הוא כיהן כשר התחבורה, התיירות והספורט, שר הבריאות והשר להגנה חברתית.
אנה ברנאביץ'
את רשימת ראשי וראשות הממשלה הגאים סוגרת ראשת הממשלה הסרבית, אשר מכהנת בתפקיד מאז יוני 2017. ברנאביץ' היא אמנם לסבית מחוץ לארון, אך בקרב רבים מחברי וחברות הקהילה הגאה המקומית היא נחשבת לעלה תאנה, כלי שרת בידי השלטון השמרני.
לפני שנבחרה לתפקיד ראשת הממשלה, ברנאביץ' כיהנה כשרת המנהל הציבורי והשלטון המקומי בממשלתו של אלכסנדר ווצ'יץ'. כשהאחרון נבחר לנשיאות, הוא המליץ עליה כיורשת שלו, והיא נבחרה באספה הלאומית עם רוב של 157 קולות מתוך 250. ברנאביץ' היא האישה הראשונה בתפקיד וגם ראש הממשלה הראשון בארצות הבלקן שהעזה לנכוח במצעד הגאווה בבירת המדינה, בלגרד, בשנת 2017.
מצב זכויות הלהט"ב בסרביה אינו מזהיר ומדובר במדינה שרוב אוכלוסייתה שמרנית ודתית. הדבר לא הפריע לברנאביץ' להפוך בשנת 2019 לאם שותפה לבנה של זוגתה, ד"ר מיליצה גורג'יץ'. ראשת הממשלה הסרבית לא נמצאת בתפקיד פשוט והיא חוטפת ביקורת מכל צידי המפה הפוליטית - וזה כבר מזכיר לנו מישהו שאנחנו מכירים.
ניסים זאב, חשבת שנגמר?
היריעה קצרה מכדי לפרט את כל בעלי התפקידים הפוליטיים הרשמיים והבכירים בכל ממשלות העולם, אבל הם רבים ורבות מכל קצוות המפה הפוליטית - מימין ומשמאל, שמרנים וליברלים, דתיים וחילוניים, בארון או מחוצה לו. הם חברי פרלמנט, ראשי מפלגות, שרים, ראשי עיריות, מושלים ועוד ועוד ועוד - באמריקה, באירופה, באוסטרליה, באפריקה ובאסיה. אם זה לא היה ברור עד עכשיו, רצוי מאוד להפנים - הומואים, לסביות, ביסקסואלים וטרנסג'נדרים הם לא תופעה חולפת או טרנד. היינו כאן בעבר, אנחנו נמצאים כאן היום ונהיה כאן גם בעתיד.