>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
עשרות חברי קהילה, ידידים, תומכים ובני משפחה השתתפו בעצרת המרכזית לציון 4 שנים לרצח בברנוער, שהתקיימה במוצ"ש במרכז הגאה בגן מאיר, בשיתוף האגודה למען הלהט"ב.
העצרת נפתחה בדקת דומייה לזכר הקורבנות, ולאחריה נאמו פוליטיקאים, חברי קהילה ונציגים שונים. שרת הבריאות, יעל גרמן, שפועלת לקידום החוק שקורא לתמוך כלכלית בנפגעי הברנוער, עלתה לבמה וזכתה למחיאות כפיים אוהדות. "אם מתוך האובדן הזה, החברה הישראלית תתפכח ונלמד לאן מגיעה שנאת חינם, ושאנחנו לוקחים את הנקודה הזאת כצומת דרכים שמביאה לשינוי דרמטי, דיינו", אמרה השרה, וקראה גם להפוך את העצרת ליום הלאומי למלחמה בהומופוביה.
ציפי לבני: "מתחייבת לפעול למען שוויון זכויות"
חבר הכנסת ניצן הורוביץ שיתף את הנוכחים בסודות מאחורי הקלעים. "אני יכול לספר לכם שיש המון גורמים המחפשים בלהט איך להתנער מהרצח ולא להגדירו כפשע שנאה. בקרוב האמת תצא לאור. אנחנו מדברים כאן על צדק בסיסי. כשאנחנו מתאחדים, יש לנו כוח. כשאנחנו יחד אף אחד לא יכול עלינו. אף אחד".
ציפי לבני, שרת המשפטים ותומכת נלהבת של הקהילה, לא יכלה להגיע לעצרת עקב דיון חשוב עם ראש הממשלה, שגם הוא לא מצא לנכון לאשר הגעה, ומסרה בהודעה כתובה: "זה לא מספיק לצטט את מגילת העצמאות שקבעה כבר לפני 60 שנים, כי ישראל תהיה מושתתת על יסודות החירות. אני, כשרת המשפטים, מתחייבת להמשיך לפעול למען שוויון זכויות לקהילה. למענכם, למען ניר וליז, ולמען מי שנותרו בו צלקות".
ראש עיריית תל אביב יפו, רון חולדאי, הזכיר לנוכחים איך כל שינוי היסטורי מתחיל: "כלל המאבקים בהיסטוריה של האנושית גבו קרבנות. אני בטוח שבעוד 20 שנה כשנגיע לשוויון זכויות ולחופש, האירוע בברנוער יהיה אחד האירועים בדרך להישג. תל אביב תמשיך ותהיה מעוז ודגל של דמוקרטיה, סובלנות ופתיחות לתרבות וחשיבה, ובית לכל מיעוט. כל אדם יוכל להרגיש בתוכה כבביתו".
"חבריי הלהט"בים , הישארו מי שאתם"
בחלקה הראשון של העצרת התאחדו ארגוני הנוער של השומר הצעיר, הנוער העובד והלומד וארגון הנוער הגאה (איגי) לטקס מרגש: "למרות הצלקת הגדולה שהאירוע השאיר, אנו, בני הנוער הלהט"בים ותומכינו, נמשיך להיות חזקים ונאמנים לעצמינו ולברנוער", אמרה חניכה בתנועת השומר הצעיר.
החניכים הקריאו מכתבים שכתבו בני משפחתם של הקורבנות, דיברו גם על התחדשות מערבולת הרגשות לאחר תפיסת הרוצחים וההתעסקות המחודשת במניעי הרצח.
חניך באיגי סיפר: "הייתי בן 12 כשאירע הרצח, וכבר ידעתי שאני נמשך לבנים. הורים יקרים, חבקו את הילדים שלכם חזק חזק ואל תעזבו אף פעם. ואתם, חבריי הלהט"בים, תישארו מי שאתם. תישארו גאים. תוכיחו לרוצח שהוא השיג את הפעולה ההפוכה ושהוא רק גרם לנו להיות גאים וחזקים יותר."
שי דויטש, יו"ר האגודה התייחס לפעילות הענפה שעושה הארגון מאז הרצח. "קהילת הלהט"ב לעולם תחולק לימים שלפני ואחרי הרצח. הפצע הזה העצים אותנו. השכלנו לקחת אחריות על הקהילה שלנו. נלחמנו ונמשיך להילחם כדי להבטיח שלא יקרה פשע שנאה כזה בעתיד, ולהבטיח עתיד טוב יותר לנערים שיוצאים אט אט מהארון. ב-2012 הקמנו את מרכז הדיווח ע"ש ניר כ"ץ. צריך לפעול לפתוח את כל מוסדות החינוך בפני חושן, ארגון ההסברה של האגודה".
חבר מועצת עיריית תל אביב, יניב ויצמן, אמר כי האירוע הזה הוא חלק מההיסטוריה הקהילתית. "נתכנס ונזכור אותו למרות שיש קולות שאומרים שלא צריך עצרת כי נתפס הרוצח".
אפרת רותם, יו"ר חושן, ארגון ההסברה של הקהילה, התייחסה לעובדה שהרצח בוצע כרצון לנקום בשאול גנון, שנחשד בניצול מיני של בן משפחה של הרוצח: "כך זה מוצג בתקשורת: יש נער שנוצל מינית על ידי פעיל בברנוער ויש את המשפחה שיצאה לנקום במתעלל, והנקמה קצת יצאה משליטה. בנוסף מספרים לנו שטוב לנו, שאין על מה להיאבק, שהאויבים שלנו הם אנחנו, המוחצנים, המיניים. והשתיקה המתמשכת בקהילה נובעת מרצון להציג קהילה נחמדה ולא מינית. זהו הקונפליקט החדש שאנו שרויים בו".
"חשוב לעמוד חזקים ואיתנים"
מנהל הברנוער, שרון רם, אמר כי אנחנו רחוקים מאוד מהמקום בו אנו יכולים לנוח. "חשוב מאוד שנעמוד חזקים ואיתנים. הברנוער נמצא שם כל השנה וללא הפסקה".
את האירוע הפיק עומרי בן ברק, ובין הנואמים ריגש את הקהל אוהד חיטמן, ששר את השיר שנכתב בידי יואב גינאי ביום הרצח, וקינח בשיר נוסף, אשר מילותיו קיבלו משמעות מעוררת תקווה בליבותיהם של משתתפי העצרת: "לאהבה יש פנים רבות. כל עוד הקולות שבי אומרים לי להמשיך להאמין שקיימת אהבה גם בשבילי, מודה אני...".
בנוסף לעצרת הרשמית במוצ"ש, במהלך סוף השבוע הועלתה במרכז הגאה מספר פעמים ובחינם ההצגה "נשארה רק המועקה" של שחקני תיאטרון תהל ובבימויו של ארי רמז, ששחזרה בעיני הצופים במגוון דרכים את אשר אירע באותו לילה נורא, ועסקה גם בעיוות הדין שנעשה למניע לרצח בעקבות הגילויים על האנשים הקשורים בפרשה.