>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
בתום שבועיים קשים במיוחד והתקפות מצד שרי הבית היהודי וישראל ביתנו, מגיעות קצת חדשות טובות לקהילה הגאה: שרת הבריאות יעל גרמן (יש עתיד), הודיעה היום (ד') על מהפכה בכל הקשור להליך הפונדקאות בישראל. מעתה גם זוגות גאים וחד הוריים יוכלו לעבור תהליך פונדקאות בארץ.
המשמעות: במקום לטוס למדינות מסביב לעולם בהליך מסורבל, יקר וקשה במיוחד, יוכלו זוגות ויחידנים לעבור את ההליך בישראל, באמצעות אם פונדקאית ישראלית – כפי שיכולים עד היום זוגות סטרייטים נשואים.
גם גבר בלי רחם רשאי לילד
החוק החדש שמציעה גרמן מאמץ את השינוי שהוצע בוועדת מור יוסף, לאפשר לנשים וגברים לא נשואים או לאלו החיים בזוגיות חד מינית לעבור תהליך פונדקאות בישראל, והכל לפי אותם קריטריונים של גיל ובעיה רפואית המצדיקים את הפונדקאות. יחד עם זאת, ההמלצה של ועדת מור יוסף לאפשר להומואים פונדקאות אלטרואיסטית בלבד הוסרה ובהצעה הנוכחית תתאפשר פונדקאות ליחידנים ולזוגות באופן שווה, מבלי להתייחס לזהות המינית של מבקשי הפונדקאות.
נדגיש כי אישור הצעתה של גרמן הנו הליך לא פשוט שעשוי לארוך זמן רב, כפי שהבהירה השרה עצמה במהלך מסיבת העיתונאים. "אני חייבת לציין שאנחנו בתחילת הדרך, יש לנו דרך ארוכה מאד לעשות אבל עברנו דרך נכבדה מאז שהתחלנו", אמרה גרמן. "אנחנו נכנסים היום למהפכה שתשנה בצורה דרמטית את חייהם של אותם אנשים שעד היום לא יכלו לממש את הזכות ששמורה לכל אדם. גבר או אישה זוג נשוי או בודד להיות אם ואב, להחזיק בזרועותיהם תינוק ולחזות בגידולו".
השרה גרמן ציינה מספר נקודות חשובות להן נותן החוק מענה: שוויון מוחלט בין הטרוסקסואלים להומוסקסואלים מבחינת הזכאות לשירותי פונדקאות, פיקוח על מחירי הפונדקאות, שמירה על זכויות הפונדקאית וטיפול בפונדקאות חו"ל.
"לא קיבלתי את ההמלצה שצריך להפריד בין זוגות נשואים לאחרים", אמרה השרה. "זה שלגבר אין רחם לא אומר שהוא לא יוכל לממש את הכמיהה שלו לילד". בעניין פונדקאות חו"ל, הפתרון היחיד כיום המוצע להומואים, אמרה השרה: "לזוגות הבוחרים בפונדקאות חו"ל במדינות בהן מתבצע ההליך בצורה מסודרת, יעזור המשרד ככל יכולתו על מנת לקצר את התהליך".
"העיתוי של ההודעה מעלה שאלות"
עם פרסום הדברים, הגיבו נציגי הקהילה הגאה באופטימיות זהירה. מהאגודה למען הלהט"ב נמסר ש"אנו מברכים ומודים לשרת הבריאות יעל גרמן על החלטתה לאפשר פונדקאות בישראל גם לחד-מיניים ולא רק להטרוסקסואלים. אנו מעריכים את העובדה שהמלצותינו במהלך הדיונים על החוק התקבלו, ביניהן ביטול הדרישה לפונדקאות אלטרואיסטית וכן ליווי לפונדקאית ופיקוח על המחירים. מדובר בציון דרך משמעותי בזכות לשוויון בפני החוק לקהילת הלהט"ב בתחום ההורות והזוגיות.
"נציין שהעיתוי של ההודעה מעלה שאלות עקב ההתנהלות של מפלגת הבית היהודי והטלת הווטו מצדה על החלטות הקואליציה והממשלה בתחום. אנו מעריכים ומקווים שיש בכך כדי לרמז על נכונות מצד חברי הקואליציה שלא להיכנע לתכתיבי אותם גורמים המקדמים כפייה דתית, גם במחיר שינויים בהרכב הקואליציה".
אודי לדרגור, יו"ר עמותת אבות גאים, העובדת מול משרד הבריאות בגיבוש הצעת החוק, מסר: "אנחנו מברכים את השרה גרמן על הצעד הצודק בפתיחת השרות להעזר בפונדקאות לכל מי שזקוק לכך. אנו צריכים ללמוד את פרטי החוק כדי לוודא שכל הצרכים שלנו נענו בו. העמותה עובדת מול משרד הבריאות בכל הקשור לחוק אבל גם להנגשת פונדקאות חו"ל, שתמשיך עוד שנים רבות עד שהיצע הפונדקאיות בארץ יספיק. כבר היום מחצית מהזוגות הזכאים בארץ בוחרים במסלול חו"ל בגלל הבעיות הרבות והבירוקרטיה. אנו מקווים שהגמשת הקריטריונים תביא לעליה בהיצע ובסופו של דבר למענה על הביקוש ההולך וגובר מצד אוכלוסיות שונות.
לדרגור הוסיף, כי "חשוב לזכור שעם כל הרצון הטוב והתמיכה האמיתית של גרמן בקהילה, צפויה עוד דרך ארוכה עד שהוא יאושר בכנסת. אנו עדים לצערי בשבועות האחרונים למגמה קשה של הומופוביה מצד הבית היהודי וישראל ביתנו שרק בשבועים האחרונים הפילו 3 הצעות חוק שנועדו לקדם אותנו בדרך לשוויון. אני מקווה ששאר חברי הקואליציה יעשו כל שביכולתן בחיזוק סיעות האופוזיציה כדי להעביר הצעות צודקות אלו והפיכת ישראל למקום שיוויוני וצודק לחיות בו".
מינה יולזרי ועדה אטיאס, מקימות המרכז להורות באמצעות פונדקאות טוענות כי מדובר בהחלטה אמיצה ופורצת דרך. "אני שמחה שהולך להיות פה שינוי ומקווה שההצעה תצליח לעבור ולא תסיים את ימיה כמו שאר ההצעות של יש עתיד מהשבועות האחרונים", מסרה עדה אטיאס ל-mako גאווה. "במידה ויאושר יש צורך לתת את הדעת כיצד לא יוצרים שתי בעיות חדשות שעלולות להיווצר בעקבות שינוי החוק ועליית הביקוש לפונדקאיות: זמן המתנה ארוך ועליית מחירים שתהפוך את הפונדקאות בישראל לפונדקאות לעשירים. הענין הוא יותר מורכב צריך לחשוב איך גם מאשרים אבל גם משנים את הקריטריונים הקיימים על מנת למנוע בעיות בעתיד".
יובל ולירן אלטמן כדורי, שביצעו את התהליך פעמיים בחו"ל והוציאו מעל 100 אלף דולר על שני ניסיונות שלא צלחו, שמחים על ההחלטה, שהגיעה בדיוק ביום בו הם מציינים 9 חודשים לתחילת המאבק הפרטי שלהם: "אנחנו מאושרים ושמחים כמו כולם וכמובן שיש לנו גם את החלק האישי כמי שהיו בפרונט. זו שמחה זהירה, מצד אחד אנחנו מאד שמחים ומצד שני יודעים ומבינים שממחר בבוקר אנחנו והקהילה כולה יוצאת למאבק אמיתי על מנת לוודא שהצעת החוק הזו תעבור את הכנסת ותהפוך לחוק קיים.
"זה המקום והזמן לקרוא לכל החברים שלי ולכולם, דווקא עכשיו, דווקא בגלל שהצעת החוק הזו הולכת להיות מונחת זה הזמן לתת את כל הלחץ וכל הכוח, להפעיל את כל התותחים הכבדים עכשיו כדי לוודא שזה יקרה, כי אם זה באמת יקרה סלולה דרכנו לשאר ההישגים ואז נוכל להסתכל קדימה בחיוב. כמובן חשוב לנו לברך גם את יעל, כי בלי פרטנר הזה אני לא חושב שזה היה קורה במהירות שזה קרה".
"הורים לא יסתפקו בילד אחד"
דורון ממט מגד, מייסד והבעלים של חברת "תמוז", החברה המובילה בארץ לפונדקאות לזוגות חד מיניים, מסר: "אם ההודעה הזו הייתה נמסרת לפני מספר שבועות, הייתי מתרגש הרבה יותר. לאור התנהלות הממשלתית בשבועות האחרונים, הייתי ממתין עם החגיגות עד אחרי שנקבל לידנו את הנוסח הסופי של החוק ונבין את משמעות האותיות הקטנות. הייתי ממתין לראות גם שאין גורמים בעלי זכות וטו, שלא יחליטו לפתע להטיל וטו על המהפכה. תמוז נערכה מבעוד מועד לפתיחת שערי הפונדקאות בישראל - יש לנו חטיבה פעילה המלווה תהליכי פונדקאות בישראל (כרגע לזוגות גברים ונשים).
"אם להתייחס למפורסם עד עתה, יש מספר דברים שצריך לשים אליהם לב – העובדה שהפונדקאות בארץ תוגבל להליך אחד משמעה שההורים (שבד"כ לא יסתפקו בילד אחד) יצטרכו לעבור הליך נוסף בחו"ל. בנוסף, הביקוש לפונדקאיות בארץ יגדל באופן משמעותי וסביר להניח שיווצר פה תור של חודשים רבים למציאת פונדקאית. הורים רבים יעדיפו לקצר את זמן ההמתנה ולפנות להליכים בחו"ל. אי לכך חשוב שהמדינה תייצר הליך ידידותי לאזרוח הילדים המגיעים מחו"ל והכרה מידית בשני ההורים.
"זוגות גברים חד מיניים צריכים תמיד להשתמש גם בתרומת ביציות ולכן חשוב שחוק תרומת הביציות יעודכן כך שיאפשר גם לגברים הורים מיועדים לקבל תרומת ביציות מישראל ו/או מחו"ל. צריך לוודא שהחוק יאפשר השתלה של שני עוברים לרחם הפונדקאית כאשר כל אחד מהעוברים נוצר מזרעו של אב מיועד אחד. זוגות חד מיניים רבים יבחרו באופציה הזו.
"רישום ההורות – חשוב שיישקף את המציאות אליה נולד הילד כפי שהיא – והרישום יהיה של שני האבות מלידתו של התינוק באמצעות צו הורות מידי. עקרון זה חשוב בעיקר על מנת שהחוק יגן על זכויות הילד ויכיר בחובותיהם של שני הוריו כלפיו מלידתו".