האם לתכנים הומוסקסואליים אין מקום באור עקיבא? תלמידים מחוג ההעשרה לקולנוע בקריית החינוך עתידים בעיר טוענים, כי סרט הגמר שלהם צונזר.
לקראת סוף הסרט, הושתק המשפט האחרון החושף, כי כל העלילה עוסקת למעשה בנערה לסבית, זאת תוך יצירת מצג שווא כאילו מדובר בתקלה. "שנה שלמה עבדנו על פרויקט הגמר ובמחי יד צדקני הופעלה צנזורה כנגד הסרט שלנו", אמרו התלמידים. "מסתבר שבית הספר אשר מחנך לדמוקרטיה, לריבוי דעות וחופש אמנתי לא מקיים ערכים אלה בעצמו".
את הסרט יצרו תלמידים בכיתה ט' שלומדים בחטיבת הביניים בקריית החינוך, במסגרת פרויקט ההעשרה יובלים. הסרט, "סיפור כיסוי", מבוסס על סיפור שפרסמה נערה בתחרות הסיפורים של מעריב לנוער.
"הסיפור נגע בכולנו, הוא היה יוצא דופן", סיפרו כמה מהתלמידים שיצרו את הסרט. "שלוש שנים שאנחנו יוצרים סרטים, בדרך כלל בנושאי אהבה. עשינו גם סרט אחד על עישון. הפעם ניסינו לצאת מהקופסה ולעשות סרט על נושא חשוב שעובר על בני נוער רבים. חשבנו להעלות את המודעות של הקהל לנושא".
לדברי התלמידים, מהרגע הראשון קיבלו את תמיכת כל המורים העוסקים במלאכה. אולם, במהלך הטקס שמעה במקרה אחת התלמידות את אחד המורים נותן הוראה לסאונד-מן להשתיק את הסאונד בסוף של הסרט, שבו הנערה מתוודה שהיא בכלל אוהבת בנות.
"לא האמנו שהם יעשו את זה בצורה כל כך בוטה"
כשביקשה התלמידה הסברים, נאמר לה כי מדובר בהחלטה שהגיעה מלמעלה, מהנהלת בית הספר, עיריית אור עקיבא ופרויקט יובלים, והם כלל לא אמורים היו לדעת עליה. "פשוט סתמו לנו את הפה, כל מה שעבדנו עליו כל השנה הלך פארש. יש תלמידים שעדיין בפרויקט הזה. מה יקרה אם הם ירצו לעשות משהו קצת שונה, קצת מחוץ לקופסה?"
"היינו בשוק, לא ידענו מה לעשות", סיפרו התלמידים. "דקה אחרי זה התחיל הטקס, כך שלא היה לנו יותר מדי מה לעשות. לא האמנו שהם יעשו את זה בצורה כל כך בוטה. הם בעצם השתיקו לגמרי את הסוף, כך שנהרס כל הפאנץ' ליין, שמבינים בו על מה הסרט.
"שמענו התלחששויות בקהל ששאלו אפילו: 'מה זה? על מה הסרט?' ואז שמענו מהשורה הראשונה, ששם ישבו המנהלים ואנשי העירייה: 'אוי תקלה, מה לעשות'. הם לא ידעו שאנחנו יודעים, למרות שלא אמורים היינו לשמוע על זה".
מנחת הטקס, הנמנית על יוצרי הסרט, החליטה לספר לקהל את האמת, ואמרה: "הסרט שראיתם עכשיו הופסק בסופו. אבל זאת לא הייתה תקלה, זה היה בגלל צנזור. הנערה בסופו של דבר היא לסבית, והיא מספרת שהיא אוהבת בנות". הקהל, לדברי התלמידים, הגיב במחיאות כפיים ובאהדה כלפי התלמידים.
"יש אנשים שמעדיפים שהבן שלהם יהיה נרקומן מאשר שיהיה הומו"
כמה ימים לאחר מכן זומנו יוצרי הסרט לשיחה עם מנהלת קריית החינוך, אתי לרדו.
"אנחנו לא יודעים מה הייתה המטרה שלה, אבל אנחנו באנו במטרה שלא להתלהם ולא לריב", סיפרו התלמידים.
"היו לנו שתי מטרות: לקבל התנצלות סמלית על העוול שנעשה לנו ולקבל איזשהו פיצוי, כמו הקרנה מחודשת של הסרט". אולם, לדברי התלמידים, לא רק שהתנצלות כזאת לא התקבלה, אלא שהמנהלת הגיבה בתרעומת ודרשה מהתלמידים להתנצל.
"היא אמרה, שאנחנו היינו לא בסדר ששלחנו את התלמידה לעלות לבמה, משום שיש בקהל אנשים מאוד מסורתיים, וצריך 'להתחשב' בהם ובצרכים שלהם", אומרים התלמידים. לפיהם, המנהלת הוסיפה, כי "יש אנשים שמעדיפים שהבן שלהם יהיה נרקומן מאשר שיהיה הומו". יחד עם זאת, הדגישה המנהלת שהיא הייתה בעד התלמידים, אבל לא יכלה לעשות עם זה כלום.
התלמידים דוחים מכל וכל את הטענות על "התחשבות" באוכלוסיה זו או אחרת. "מה עם ההומואים והלסביות בארון שבטוח היו חלק מהם בקהל? איפה הרגשות שלהם? כל אדם מסורתי הוא בהכרח הומופוב? הסרט לא מציג אפילו בנות שמחזיקות ידיים או מתנשקות, שגם זה לגיטימי. אבל אפילו משפט אחד לא מתקבל?".
"אם זאת ההתייחסות שלהם להומואים ולסביות, מה יקרה אם תלמיד הומו יחליט שהוא רוצה להתייעץ או לדבר עם מישהו במערכת החינוכית? גם אותו ישתיקו? גם לו יגידו שזה לא בסדר? איזה מסר חינוכי הם מעבירים? שהומופוביה היא בסדר כאשר היא באה במסווה של 'רגשות מסורתיים'? אין הומואים מסורתיים ודתיים?".
בפרויקט יובלים הפנו את mako גאווה לקבלת תגובה ממנהלת קריית החינוך.
מנהלת קריית חינוך עתידים, אתי לרדו, סירבה להגיב לדברים.
טרם התקבלה תגובת עיריית אור עקיבא לדברים.