הערב, במעמד שגריר צרפת בישראל, כריסטוף ביגו, זכו שני הארגונים הדתיים: ארגון 'חברותא'-ארגון ההומואים הדתיים וארגון 'בת קול'- ארגון הלסביות הדתיות בפרס 'זכויות האדם' לשנת 2011 של ממשלת צרפת.
בתחרות השנה השתתפו 157 ארגונים, בכלל זה עשרה ארגונים ישראלים, מ-47 מדינות ברחבי העולם. שני הנושאים של התחרות לשנת 2011 היו 'מאבק באלימות נגד נשים' ו-קידום זכויות של להט"בים.
"הזכייה נותנת תמיכה להמשיך ולפעול"
'בת קול' ו-'חברותא' התמודדו בהצלחה וזכו בפרס ביחד עם עוד אחד עשרה ארגונים ברחבי העולם. הזכייה בפרס הוענקה להם בגין הפרויקט המשותף שלהם בארגון 'שב"ל- שהכול ברא לכבודו' שנוסד בשנת 2007.
"הזכייה הזו נותנת לנו תמיכה וחיזוק להמשיך ולפעול בכדי להוביל שינוי ללסביות דתיות ולחברה הדתית", אמרה ברכה קורן, חברה בוועד המנהל של ארגון 'בת קול'.
"אנחנו רואות שינוי משמעותי שמתחולל בחברה הדתית ביחס ללהט"בים דתיים, ואין לנו ספק שהחברה הדתית מתחילה להתמודד עם ה'בעיה' של הלהט"בים דתיים. ברגע שהבעיה על השולחן אז אנחנו כבר בדרך לפתרון".
דניאל יונס, יו"ר חברותא, אמר כי להט"בים דתיים מתמודדים עם קשיים רבים. "הם חשים חרדה ופחד כשהם נמצאים בארון והם חשופים פעמים רבות לאיומים ונידוי בשעה שהם יוצאים מהארון. הפעילות של 'חברותא' ו'בת קול' היא פעילות הכרחית וחיונית. אנחנו בפירוש מצילים אנשים שהרגישו שאין להם מקום בעולם. הזכייה בפרס מהווה תמיכה רגשית וחברתית משמעותית לכולנו".
במהלך הטקס העניק השגריר הצרפתי את עיטור הכבוד לדניאל יונס, יושב ראש חברותא ולמיכל יחיאלי, חברה בוועד המנהל של ארגון בת קול. "המשמעות האמיתית של דמוקרטיה היא הדאגה לזכויות של המיעוטים", אמר ביגו, והוסיף, כי "ניתן להעריך את מידת הדמוקרטיה של המדינה על פי היחס שלה למיעוט הלהט"בי".
בין היתר, ציין ביגו כי במובנים מסוימים מדינת ישראל היא מדינה מתקדמת בהקשר של זכויות הלהט"בים, שכן היא מאפשרת אימוץ על ידי זוגות חד מיניים כמו גם הסכם זוגיות. עם זאת, הוא הדגיש, כי יש עוד דרך ארוכה עד לקבלה מלאה ומוחלטת של להט"בים בישראל כמו גם בצרפת.
מושיטים יד לצעירים דתיים לצאת מהארון
הפרס הוענק לשני הארגונים על פועלם המשותף בארגון שב"ל, שנוסד לפני כארבע שנים על ידי קבוצת חברים בבת קול ובחברותא, בראשם אביגיל שפרבר, צחי מוזמן ואחרים.
הארגון פועל בכדי לקדם הבנה וקבלה של להט"בים דתיים במערכת החינוך הדתית. ארגון שב"ל שולח מתנדבים, כולם בוגרי מערכת החינוך הדתית, לספר את סיפורם האישי בפני מורים, מחנכים, תלמידים ותלמידות במערכת החינוך הדתית.
"אנו יודעים שישנם צעירים אחרים העוברים את אותו תהליך שאנחנו עברנו, ומתמודדים עם אותם רגשות, תחושות ופחדים", נכתב באתר האינטרנט של הארגון שמושיט יד לעזרה. "זוהי התמודדות שאיננה קלה, ועל פי נתונים שונים לעתים מדובר בפיקוח נפש. אנו רואים לנגד עינינו קהילה דתית שבה יש מקום גם לבעלי זהות להט”בית, החיים בהשלמה עם זהות זו, מבלי להסתיר או להכחיש אותה".
הפעילות של מתנדבי שב"ל, מרביתם המכריע חברים בחברותא ובת קול היא פעילות סיזיפית וקשה שכן עליהם להיחשף לעתים לתגובות קשות הן בשלב השיווק של הפעילות והן במהלך הפעילות עצמה. הזכייה בפרס מהווה רוח גבית חשובה לעבודה קשה זו.
שפרה הוך, חברה בבת קול, תארה את הקושי עמן מתמודדות לסביות בקהילה הדתית.“לסביות דתיות מגיעות ממציאות לא פשוטה בה פעמים רבות החברה והמשפחה דוחה אותן. הן זקוקות להרבה כוחות נפש בכדי לעזור לעצמן ולנשים אחרות".
אייל ליברמן, יושב הראש הקודם של חברותא מסכם ואומר: “ עשינו כברת דרך ארוכה, התחלנו כקבוצה חברתית קטנה וסודית ואז הפכנו לקהילה יותר אקטיביסטית הפועלת גם כלפי חוץ. הנראות שלנו כלפי החברה הדתית משנה את הציבור הדתי ונותנת ללהט"בים הדתיים יותר תקווה".
>> ציפי לבני: קשה לצפות בסרטון של ג'ונה
>> חיות בסוד: סיפורן של הלסביות החרדיות