יו"ר הרשימה המשותפת, חבר הכנסת איימן עודה, נפגש אמש עם תושבי שכונת שפירא בתל אביב לשיחה פתוחה לקראת הבחירות המתקרבות. כ-100 צעירים יהודים וערבים, רובם תומכים נלהבים של של המפלגה, הגיעו לשמוע את עודה ולקבל ממנו תשובות ברורות בנושאים שונים לפני שיצאו אל הקלפי בשבוע הבא. אלא שהמפגש עם התומכים הפך לקראת סופו לויכוח סוער, במהלכו יצאו מספר מהנוכחים מהדיון כאקט של מחאה, בעקבות כך שעודה התקשה לספק אמירה ברורה בנושא קהילת הלהט"ב.
"כשאנחנו חזקים נתניהו לא יכול להרכיב ממשלה", אמר עודה לנוכחים בתחילת דבריו. "יועצי התקשורת אמרו לו לתקוף את הערבים, אז הוא אמר 'הערבים נוהרים', ואנחנו יצאנו להצביע. בפעם השנייה אמרו לו שלא לתקוף את הציבור אלא רק את ההנהגה, אז הוא ניסה לחבק את הציבור, השועל הזה, אבל תקף אותנו".
לאורך כל הערב, הדגיש יו"ר הרשימה המשותפת את הישגי המפלגה, כמו העלאת שיעור הנשים העובדות בציבור הערבי, ועל כך זכה למחיאות כפיים סוערות. אבל הפרגון והתמיכה הסתיימו ברגע שהגיע שלב השאלות, אז נשאל כבר בשאלה הראשונה על הקהילה הגאה. מוני, תושב השכונה, הומו ערבי שנשלח בעבר לטיפולי המרה על ידי משפחתו ושהה שנים רבות בהוסטלים לנוער להט"ב בסיכון, שאל בהתרגשות את עודה כיצד הוא מתכנן לסייע לקהילה הגאה.
"בתקופה האחרונה היה מלא רעש על סביב ההתבטאויות ההומופוביות של חבר הכנסת אחמד טיבי, שאמר כי לא יתן יד לקידום 'תופעת הלהט"ב'. האלימות נגד הקהילה עולה, במיוחד בחברה הערבית. בתור הומו ערבי, שרוצה לתמוך בחברה שלי וגם להגן על הביטחון שלי, אני חושש מהדברים האלה. האם אתם יכולים להבטיח לי ביטחון ושתקדמו את הזכויות שלי בתור להט"ב?".
הקהל שנכח במקום הריע למוני במחיאות כפיים, אבל למרות המומנטום של עודה לאמירה ברורה, הוא התקשה להתייחס באופן ישיר, פעם נוספת, לקהילה הגאה. "אני נגד אפליה נקודה. הצבענו נגד טיפולי המרה ואנחנו מותקפים על זה עד עצם היום הזה, גם מהקבוצה של מנסור עבאס, אבל יש לנו עמדה ערכית נגד אפליה. אני לא נבחרתי לכנסת כדי להתערב בחיים הפרטיים של אנשים. יחד עם זאת, אני מבקש שתבינו אותנו האזרחים הערביים, הנושא הזה רגיש מאוד. אתם יכולים לחשוב על הציבור היהודי בשנות השבעים, השמונים, התשעים, ואני מבקש מכם להיות דיאלקטיים, לקרוא את המציאות ולדעת איך לשנות את המציאות מתוך המציאות ולא מעליה. עכשיו אנחנו צריכים אחדות כדי להיאבק במאבקים קשים כמו אלימות ופשיעה. תנו לנו לבחור את הדרך המאחדת ונמצא נוסחה שמכבדת את בני האדם".
כבר במהלך דברים אלו הרוחות במקום התלהטו ורבים בקהל ענו לו בכעס: "ההצבעה נגד טיפולי המרה הייתה הדבר היחיד שעשית". סמירה סרייה, שחקנית ערביה-ישראלית, ביקשה ממנו בעברית ובערבית שיביע את דעתו כיו"ר המפלגה, המייצג ציבור ערבי רחב בישראל. "אתה מבקש סבלנות מהיהודים, אבל מה איתי? מה עם האחים והאחיות שלי שסובלים מאלימות?", קראה לעברו. "אני מכירה אותך באופן אישי ויודעת מי זה איימן עודה, אבל אתה עכשיו מייצג ואתה לא יכול לבחור לייצג משהו אחד מתי שנוח לך".
תשובותיו של עודה היו מגומגמות ועמומות והוא סירב לגנות או לצאת נגד דבריו של חבר הכנסת טיבי. בתגובה לכך, סמירה, מוני ומספר משתתפים נוספים עזבו את המקום במחאה. "אתה מתעלם מהשאלות שלנו", אמרה סרייה לפני שעזבה את המקום. לאחר מכן, עודה התייחס בקצרה לדבריה והמשיך לענות על שאלות הנוגעות לכיבוש.
"המאבק נגד הסכסוך והמאבק בעד הקהילה הגאה צריכים לבוא ביחד", אמרו משתתפים אחרים שעזבו את המקום. "אי אפשר שהוא יסרב להגיד אמירה ברורה שתומכת בקהילה הגאה רק כי הוא מפחד להפסיד קולות למפלגות אחרות. הוא מתנהג כמו עסקן פוליטי. בשביל זה יש כבר את נתניהו".
בסיום האירוע נשאל עודה באופן פרטי על ידי טרנסג'נדרית כיצד יטפל במצוקות הקהילה הטרנסית, אך גם אז הוא סירב להתייחס. "יש כל כך הרבה דברים שהוא יכול להגיד ולעשות כדי לתמוך בקהילה, אפילו בלי לדבר על טיבי", אמרו חלק מהנוכחים. "הוא צריך להגיד שהוא תומך בנו וכשזה יגיע לרגע האמת, כל חברי מפלגתו יצביעו במליאה ולא יעלמו או יתנגדו. הוא מדבר על שוויון אבל שוכח את האוכלוסייה הלהט"בית, ועל הדרך גם מתעלם מבעיית האלימות וההזנחה".
אחת מיועצות הקמפיין סיפרה שחלה התקדמות בקרב הקהל הערבי, אך רמזה כי עודה נמנע מאמירה ברורה בנושא כי הוא מפחד לאבד קולות. "אולי עוד עשר שנים יקום מנהיג ערבי שיוכל להביע תמיכה", סיפרה בשיחה פרטית אחרי האירוע. "אנחנו יודעים שאם הוא יעשה את זה נאבד המון קולות לרע"ם. גם ככה ירדנו מ-15 מנדטים לשמונה".