>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?
"התשובה של השב"ס פשוט מקוממת. איך אפשר להגיד שאני וזוהר לא עומדים בקריטריונים, כאשר יש לנו מסמך רשמי של ידועים בציבור? איך ייתכן שיגאל עמיר יכול להתייחד עם אשתו והומואים לא?". את הדברים הללו אומר בן זוגו של זוהר חנקישייב, האסיר מכלא השרון ששירות בתי הסוהר מסרב לאפשר לו להתייחד עם בן זוגו. הבוקר (ד') הגיש חנקישייב עתירה לבית המשפט של מחוז מרכז בלוד, בה הוא טוען לאפליה בוטה.
בן הזוג מתרעם על התגובה שנתן השב"ס ל-mako גאווה, בעיקר בנושא הטענות על הטרדה מינית מצד סוהרים. "הם אומרים שהטענות אינן מוכרות להם, וזה ממש לא נכון", הוא אומר. "הטענות מוכרות להם היטב – זוהר התלונן יותר מפעם אחת על הסוהרים, והם פשוט מטייחים.
"אבל הכי מקומם זה שהם אומרים: 'מוטב שהטענות יופנו בצורה מסודרת, והן ייבדקו ויטופלו במישור המשמעתי'. במישור המשמעתי?! הטרדה מינית היא עבירה פלילית, מה פתאום במישור המשמעתי?".
נזרק מביתו בשל נטייתו המיני – ובן הזוג הוא כל עולמו
את העתירה הגיש בשמו של חנקישייב עו"ד משה שוחטמן מהמחלקה המשפטית של האגודה למען הלהט"ב. חנקישייב מרצה עונש מאסר בן 18 חודשים בגין עבירות של תקיפה, גניבה והפרעה לשוטר במילוי תפקידו.
"אמנם אין זכויותיו של בן החורין כזכויותיו של אסיר אשר זכויות וחירויות רבות הופקעו ממנו עם מאסרו. ואולם, האם תיתכן נטילת זכות כה יסודית באופן שרירותי ובלתי ענייני? זו מרכזה של עתירה זו" – כך לשון העתירה.
סיפור חייו של חנקישייב אינו קל. הוא נזרק מביתו בגיל צעיר, על רקע נטיותיו המיניות, והתגורר במשך תקופה בבית דרור – בית מחסה לנוער להט"בי. הוא השתתף גם בפעילויות של איגי – ארגון הנוער הגאה. למרות זאת הידרדר אל עולם הפשע, וזהו מאסרו הרביעי.
בן זוגו של חנקישייב (שמו המלא שמור במערכת, כיוון שהוא בארון) הוא כל עולמו. אין לו איש מלבדו, והיחיד שמבקר אותו בכלא. השניים חתומים על תצהיר ידועים בציבור המאושר על ידי עורך דין, והם הקימו בית משותף בפרדס כץ – השכונה החילונית של בני ברק.
"מטבע הדברים, מערכת היחסים בין השניים מורכבת מאוד", נכתב בעתירה, "מחד, העותר מצוי בין כותלי הכלא ולא יכול לקיים משק בית משותף עם בן זוגו. ומאידך, בן הזוג חי בארון, ומשפחתו לא יודעת דבר על הקשר בין השניים ועל נטייתו המינית. בן הזוג חושש לשלומו אם ייוודע למשפחתו ולסביבתו אודות נטייתו המינית ואודות הקשר בינו ובין העותר".
"בכל ביקור עובר בן הזוג חיפוש משפיל מתחת לבגדיו – ללא כל סיבה"
בהתחלה סירב השב"ס לאפשר לבן הזוג לקיים "ביקור פתוח", כפי שמגדירות התקנות. לטענתו של חנקישייב, מנהל האגף אמר לו בעל פה: "הומואים אינם מקבלים ביקור פתוח". בעקבות עתירה של חנקישייב לבית המשפט, גם אז באמצעות האגודה, הסכים השב"ס לאפשר לבן הזוג לבקרו.
"גם העותר וגם בן זוגו, כאשר הוא מגיע לבקרו, סובלים מיחס מפלה ומשפיל בשל היותם הומואים", נטען בעתירה. "העותר מלין על הצקות והטרדות מיניות, הן מצד אסירים והן מצד סוהרים ואנשי שב"ס, כחלק משגרת חייו בבית הכלא. בן הזוג מלין על כך שבכל ביקור עורכים עליו חיפוש משפיל הכולל חיפוש מתחת לבגדיו, בלי כל סיבה ובלי שהדבר נעשה כלפי מבקרים אחרים.
בעתירה נטען כי גם חנקישייב וגם בן זוגו סובלים מיחס מפלה ומשפיל בשל היותם הומואים. העותר מלין על הצקות והטרדות מיניות, הן מצד אסירים והן מצד סוהרים ואנשי שב"ס, כחלק משגרת חייו בבית הכלא. בן הזוג מלין על כך שבכל ביקור עורכים עליו חיפוש משפיל הכולל חיפוש מתחת לבגדיו, בלי כל סיבה ובלי שהדבר נעשה כלפי מבקרים אחרים".
טענה: לאחד האסירים הותר להתייחד עם בת זוג שהכיר לפני 3 חודשים בכלא
חנקישייב טוען כי מנהל הכלא אמר לו חד-משמעית: "במשמרת שלי הומואים לא יתייחדו!". בעתירה נטען כי על עמדתו הרשמית של השב"ס למדו חנקישייב ועו"ד שוחטמן מכלי התקשורת. השב"ס טען כי חנקישייב אינו עומד בקריטריונים.
"הזכאות להתייחדות מותנית, בין היתר, באחד מן השלושה: נישואי הזוג, הוכחה להיותם ידועים בציבור או קיום ביקורים לתקופה של שנתיים בין כותלי הכלא. לכשתסתיים תקופת הזמן להוכחת הקשר ביניהם או לחילופין יוצגו המסמכים הנדרשים לאישור קשר זה, תיבחן הבקשה בשנית".
כיוון שהשניים ידועים בציבור, חנקישייב דווקא עומד באחד משלושת הקריטריונים. בנוסף, הוא טוען בעתירה לאפליה בוטה, כיוון שלאסירים אחרים דווקא מאפשר השב"ס להתייחד, למרות שמבקרים אותם במשך פחות משנתיים בבית הכלא.
בעתירה הציג חנקישייב רשימה של ארבעה אסירים שלטענתו של חנקישייב מתאפשר להם להתייחד למרות ביקורים של פחות משנתיים – שניים מהם הכירו את בת זוגם בכלא. אחד מאלה שהכירו את בת זוגם בתוך הכלא נמצאים, לטענתו של חנקישייב, רק שלושה חודשים ביחד, ולאחר חודשיים בלבד של ביקורים הותר לו להתייחד.
"אטימות לב, במקרה הטוב – הפליה חמורה, במקרה הרע"
"העותר זועק לעזרת בית המשפט – ובצדק", כך לשון העתירה. "הוא רואה את יתר האסירים מממשים את זכותם להתייחד עם בנות זוגם, אך רק הוא מופלה לרעה. הוא רואה כיצד אסירים אחרים מכירים בנות זוג במהלך תקופת ריצוי העונש בין כותלי בית הסוהר, ובפרק זמן קצר הם כבר זכאים להתייחד עמן.
"רק העותר, לא יכול להתייחד עם בחיר ליבו, אותו הכיר עוד טרם כניסתו לכלא, והוא, כאמור, מבקר אותו באדיקות, לא מפספס אף ביקור (זולת ביקור אחד משום ששהה בחו"ל), ואף נאבק על מנת שיתאפשר לו להיפגש עם בן זוגו בביקור פתוח.
"המדובר בבני זוג בעל קשר רציני ביותר, 'זוג יונים', אשר האהבה ביניהם פורחת. בדיוק לרצינות קשר שכזה התכוון הנציב בהרחבת זכות ההתייחדות. מדובר בבני זוג התומכים אחד בשני ברגעי משבר (ומסלול החיים הוביל את שניהם לרגעי משבר רבים). האחד הוא כל עולמו של השני. הדבר היחיד המפריד בינם ובין האפשרות להתייחדות היא החלטה שרירותית של המשיב".
בעתירה נטען כי לחנקישייב אין כל צל של ספק כי אם הוא היה הטרוסקסואל ובת זוגו היתה אישה הוא בוודאי היה מקבל את כל הזכויות המגיעות לו לרבות מפגשי התייחדות. לסיכום נטען בעתירה: "התנהלות המשיב, הן בעתירה זו והן בעתירה הקודמת (לקיום ביקורים פתוחים, ד.ז) מלמדת על אטימות לב, במקרה הטוב והפליה חמורה, במקרה הרע".
שב"ס בתגובה לקונית: "תגובתנו תוגש לבית המשפט"
בשב"ס בחרו שלא להגיב לטענות שהעלה בן זוגו של חנקישייב בנושא ההטרדה המינית שבן זוגו, לטענתו, עובר עלי סוהרים. בנוגע לעתירה עצמה העביר שב"ס תגובה לקונית: "תגובת שב״ס לעתירה תוגש, כמקובל, לבית המשפט".