מנתונים שעלו מסקר של "נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה במשרד הכלכלה" עולה כי 44% מחברי הקהילה הגאה מרוויחים פחות מהשכר הממוצע במשק. אמנם נתון זה מציג תמונה בעייתית על מצב הקהילה הגאה בשוק העבודה בישראל, אך מהסקר עלו גם נתונים שמציגים בשורה מעודדת: כ-82% מהנשאלים בסקר דיווחו שמקום עבודתם יודע על נטייתם המינית, ונתון זה אף גדל כאשר כ-93% מהנשאלים ציינו כי חשפו את נטייתם המינית מתוך רצונם האישי. שני נתונים אלו ממחישים את השינוי התפיסתי בשילוב עובדים מקרב הקהילה הגאה במשק הישראלי.
אחד מהסקטורים המובילים בשילוב הקהילה הגאה בשוק העבודה הינו ענף ההייטק בישראל. ארגון LGBTech, קהילת הנטוורקינג הגאה בהייטק הישראלי פועל בשנים האחרונות בשיתוף עם חברות הייטק מהמובילות בישראל, למען שילוב הקהילה הגאה בהייטק הישראלי.
שחר גרמבק מייסד ארגון LGBTech מסביר ש"אנשים המשולבים בתעסוקה מבלים שעות רבות במקום העבודה שלהם ושוק העבודה מהווה את אחת הזירות החברתיות והתרבותיות המרכזיות, וההשתלבות בו הכרחית להתבססות כלכלית ומקצועית". לטענתו, "מועסקים מקהילת הלהט"ב שמשתלבים בשוק העבודה, נדרשים פעמים רבות לקבל החלטה בדבר חשיפת הנטייה המינית או הזהות המגדרית שלהם בפני מנהלים, עמיתים לעבודה וגורמים מקצועיים נוספים שבאים אתם במגע יום יומי, מצד אחד הנטייה המינית וזהות המגדר מהווה חלק מהותי בזהות ובמאפייני האישיות של חברי הקהילה, ומצד שני לחשיפה כזו עלולות להיות השלכות שליליות על מצבם ומעמדם במקום העבודה".
"כ-7,500 עובדים מכוסים תחת האמנה וזו רק תחילת הדרך"
גרמבק מציין כי מנתונים שעלו מסקר שערך משרד הכלכלה ניתן לראות כי כ-32% מהנשאלים ענו כי חוו אפליה במקום עבודתם וכ-29% חוו אפליה באירועים של מקום העבודה. עוד עולה מהסקר כי 41% מהנשאלים דיווחו כי סבלו מהומור על חשבונם מצד עמיתים לעבודה וכ-23% סיפרו שסבלו מכך על ידי הממונה עליהם. לדברי גרמבק ארגון LGBTech הציב לעצמו למטרה את שילוב הקהילה הגאה בשוק העבודה. "במרץ 2017 השקנו יוזמה בשם Israel Diversity Standard) IDS), מטרת היוזמה היא לדאוג לסביבת עבודה נוחה, מקבלת ומעצימה עבור חברי הקהילה הגאה במקומות העבודה בישראל ואנו שמחים מאוד שלאחר שנה מוצלחת מאוד חתומים כיום על האמנה כ-15 חברות מהמובילות בשוק ההייטק הישראלי, בין החברות החתומות Natural Intelligence, Microsoft, Wework, IBM, Dell וכ-7,500 עובדים מכוסים תחת האמנה וזו רק תחילת הדרך".
גרמבק מוסיף כי מימוש יוזמה זו לא מונח רק בהצהרה עצמה אלא בצעדים אופרטיביים שכל חברה שמצטרפת לוקחת על עצמה כגון: מיגור האפליה תוך קידום ופתיחות הדעת, מתן הכשרות לכלל העובדים ווידוא טיפול לכל בעיה שעשויה לעלות תטופל ברגישות המתבקשת.
בחלק מחברות ההייטק המובילות במשק לא חיכו לאמנה זו ובשנים האחרונות פועלות רבות למען שילוב הקהילה הגאה. כך למשל חברת "נטורל אינטלג'ינס" (Natural Intelligence) מעניקה כ-50 אלף שקלים לכל עובד או עובדת שאינם יכולים ללדת ילדים ונאלצים לפנות להליך היקר של פונדקאות בחו"ל, מפני שאינם זכאים לבצע הליך פונדקאות בישראל. מעבר לכך החברה תורמת לעמותות שונות העוסקות בזכויות להט"בים, ונבחרות כל שנה בשיתוף עם עובדי החברה. סממן נוסף לפתיחות של החברה לקהילה הגאה הוא מפגשי "הגלאנץ' (בראנץ' גאה) המהווים מפגשי נטוורקינג לחברי הקהילה הלהט"בית בנטורל אינטלג'נס.
לאחרונה הפיקה החברה סרטון תדמית בשיתוף ארגון LGBTech על מנת לעודד ארגונים נוספים לחתום על אמנת IDS. בעקבות הפעילויות האלה נטע פלר סמנכ"לית משאבי האנוש של החברה, נכנסה לדירוג 50 המנהלים הפועלים לקידום זכויות הלהט"ב במקומות עבודה של ארגון OUTstanding ואף משתתפת בפאנלים שונים בנושא. פלר מעידה ש"כארגון, חשוב לנו לייצר סביבת עבודה שווה שנותנת אפשרויות זהות לכל עובד בחברה ללא קשר למגדר או להעדפות המיניות שלו. חשוב לנו שעובדים מתוך הקהילה ירגישו בנוח ולא יחששו שמשהו במעמדם החברתי או המקצועי ייפגע מכך. עובד שמרגשי שאינו יכול לחשוף את נטייתו המינית הוא עובד פחות מחובר לארגון והאפקטיביות שלו נפגעת".
גם בתאגידים בינלאומיים רבים בתחום הטכנולוגיה ניכרת המדיניות הארגונית של שוויון מלא לקהילה הלהט"בית, פייסבוק היא דוגמא לחברה שפועלת רבות למען חברי הקהילה, החברה הקימה קבוצה שאחראית על קשרי הקהילה ובכל סניף ברחבי העולם ישנו נציג/נציגים אשר אמונים על הקשר ועל הפעילויות השונות המאורגנות לעובדים מהקהילה הלהט"בית. הנציגים בכל אחד מהסניפים לא מונו לכך אלא התנדבו לתפקיד מתוך רצון לקדם את זכויות הקהילה. לאחרונה הוטסו כל הנציגים ברחבי העולם לארצות הברית ליומיים של סדנאות והכשרות בתחום הגיוון התעסוקתי.
מענקי לידה גם לזוגות חד מיניים, חופשות לידה לאבות
אלעד ברינדט שביט, סמנכ"ל לקוחות בפייסבוק ישראל מסביר כי האג'נדה המרכזית בחברה בכל הקשור לקהילה הלהט"בית היא קודם כל שוויון מלא. "אצלנו בפייסבוק ההטבות לעובדים זהות בין סטרייטים לבין חברי הקהילה הגאה", הוא מצהיר, "מענקי לידה מוענקים גם לזוגות חד מיניים, חופשות לידה לאבות (החברה מאפשרת חופשת לידה של 4 חודשים) וכדומה. דווקא הטבות אלו ממחישות בצורה הטובה ביותר את הפתיחות והשילוב של הקהילה הגאה בפייסבוק, חוסר ההתעסקות בזכאות של עובד כזה או אחר מייצר תחושה אמיתית של ביחד, ולי בתור עובד זה נותן תחושה אדירה במקום העבודה. זאת בנוסף לאירועים שוטפים שאני ביחד עם עוד שני עמיתי לעבודה שיחד אנו מייצגים את הקהילה בסניף המקומי עורכים. לדוגמא, בימי חמישי נערכת הרמת כוסית שבחדר תלויים דגלי הגאווה ויש קאפקייקס בצבעי הגאווה. בנוסף במצעד הגאווה הקרוב נצעד יחד כל חברי הסניף הישראלי".
חברת IBM נחשבת לאחת מחלוצות תחום הגיוון התעסוקתי בעולם, ובשנת 1984 הוסיפה החברה את עיקרון אי ההתחשבות בהעדפה המינית לרשימת איסורי האפליה שלה ובכך הייתה לחברה האמריקאית הראשונה שהתייחסה לנושא אי האפליה של קהילת הלהט"ב. החל מ- 1996, מעניקה החברה הטבות לזוגות חד-מיניים הזהות לאלה שלהן זוכות משפחות הטרוסקסואליות של עובדי החברה. בשנה שעברה הוציאה החברה חולצות ייעודיות למצעד הגאווה עם סמל החברה בצבעי דגל הגאווה וגם השנה יצעדו עובדי הסניף הישראלי יחד.
חן ששי, ראש התא הגאה ב-IBM ישראל מפרט: "IBM הקימה תאים גאים בעשרות מדינות בעולם, השיקה לוגו דיברסיטי רשמי עם צבעי הקשת וגם כאן בישראל אנו משתתפים במצעדי גאווה ופועלים למודעות והסברה. IBM ישראל הייתה החברה הבינלאומית הראשונה לחתום על מסמך העקרונות IDS של ארגון ה-LGBTech המסייע בהשתלבותם של חברי הקהילה הגאה בשוק ההייטק ושמירה על זכויותיהם. אני מאמין שהמחויבות העמוקה של החברה להכלה והעצמה של קשת המגזרים בחברה הישראלית היא לא רק מה שהופך אותה למקום הנכון בשבילי כחבר בקהילה, אלא גם שגיוון חברתי הוא מקדם חיוני ליצירתיות ופיתוח הפתרונות הטכנולוגיים לאתגרים העומדים בפנינו כיום".
פייסבוק IBM ונטורל אינטליג'נס אינן לבד בעניין תנאי העובדים, דבר דומה קורה גם בחברת סולוטו (Soluto). אסף קוצר, מנהל הפיתוח בחברה, מוסיף: "בסולוטו אנחנו מעודדים הורים לקחת חלק פעיל בתהליך ההורות, ללא קשר לנטייתם המינית. לדוגמא, אנחנו נותנים חופשת לידה של חודש בתשלום לבני זוג שאינם מקבלים חופשת לידה באופן רשמי מהמדינה. אנחנו גאים בעובדים שלנו ששייכים לקהילת הלהט״ב, ושמחים לארח בשבוע הגאווה שיתקיים בשבוע הבא את ארגון Lesbians Who Tech הפועל למען שילוב לסביות בענף ההייטק בישראל".
בחברות מסוימות עוד לפני קליטת העובד בריאיון העבודה נחשפים בפניו שיתופי הפעולה עם הקהילה ומוצגים לו עקרונות אמנת IDS. דליה מודלין, מנהלת משאבי אנוש בחברת פרימיטר 81 (Perimeter81) משתפת: "בחדר ההמתנה שלנו בחברה ישנו לוח עם עקרונות IDS, וגם במהלך הראיון אנו מספרים על שיתוף הפעולה של החברה עם ארגונים הפועלים למען שילוב הקהילה הגאה, זאת במטרה להראות לעובד כי אנו מחבקים וחוגגים את הגיוון התעסוקתי בחברה. זאת מתוך אמונה שכאשר אנו מקבלים את 'השונה' אנו למעשה מקבלים את עצמנו".
>> "הייתי בגישה שלא צריך להסתיר בולבול בסרט"
>> כל התמונות ממצעד הגאווה הגדול ביותר בתולדות המדינה
>> "אמרתי לו שכואב לי, הוא אמר לי 'זה בסדר, פעם ראשונה'"
"ניתן להגיד כי מצבה של הקהילה הגאה בתעשיית ההייטק בישראל השתפר בצורה משמעותית בשנים האחרונות, זאת בזכות ארגונים ועמותות המקדמים את זכויות הקהילה בשוק העבודה", גרמבק מ-LGBTech מסכם, "אך חשוב לציין כי לטנגו צריך שניים, ולולא חברות ההייטק אשר שמו לעצמם מטרה לפעול למען שילוב הקהילה במקומות העבודה מהלכים אלו לא היו יכולים להתקיים. למרות ההתקדמות הגדולה יש עדיין הרבה עבודה. ההייטק הישראלי נחשב לקטר המשק הישראלי, וכמי שמניע את כל קרונות הרכבת בדרכם לתחנה המיועדת, כך גם אנו מקווים ששאר ענפי המשק יצטרפו לתהליך שילוב הקהילה הגאה במשק הישראלי".