חתונות גאות הפכו בשנים האחרונות לתופעה נפוצה. עם או בלי הסכמת הרבנות, עם או בלי הכרה רשמית של המדינה, הזוגות הגאים כורעים ברך, בוחרים את האולם, את הצלם ואת צבע המפיות ומתחתנים.

למרות ההתנערות המוחלטת של הממסד הדתי מחתונות אלו, הזוגות הגאים הבוחרים להתחתן לא מוותרים על כל סממני הטקס הכוללים חופה, החלפת טבעות ושבירת כוס, ומשלבים אותם בטקס האלטרנטיבי, כדת משה וישראל. 

כתחליף לרב עומדות בפני הזוגות מספר אפשרויות: בן משפחה או חבר קרוב, אדם משמעותי בחייהם או סלב מוערך או מוערץ שיוסיף קצת אבק כוכבים לטקס.

רשימת הידוענים המחתנים זוגות גאים מכובדת במיוחד וכוללת שחקנים, זמרים, פוליטיקאים ואנשי תקשורת שהסכימו לקבל על עצמם את התפקיד המכובד ולחבר זוגות בישראל. בין הסלבס המחתנים ניתן למצוא את גילה אלמגור, אסתי זקהיים, אברי גלעד, זהבה גלאון, יאיר לפיד, קורין אלאל, קרן פלס, אמיר פיי גוטמן ועוד.

מאור ורותם שמואלי, חתונה גאה
"הצל" עם מאור ורותם שמואלי

בחודש האחרון הצטרף לרשימה יואב אליאסי ("הצל") שהתבקש לחתן זוג צעיר, בקשה שהעלתה ביקורת רבה בקרב הקהילה הגאה.

כיצד מרגישים 'הרבנים החדשים' כשהם מתבקשים לחתן זוג גאה, מה הם חושבים על טקס הנישואים והאם לדעתם יש סיכוי לנישואים גאים בישראל? ארבעה מוותיקי המחתנים מסבירים ל-mako גאווה כיצד הם מרגישים כשהם עומדים מתחת לחופה, כל פעם מחדש.

 

שרת המשפטים, ח"כ ציפי לבני - "כי לכל זוג מגיע"

מתי היה טקס החתונה החד-מינית הראשון שניהלת?

ביוני האחרון.

כמה זוגות חיתנת עד היום?

זוג אחד - גיא וצח, שהם זוג מקסים ואוהב.

איך זה הרגיש?

"כל חתונה היא מרגשת, אך ודאי טקס שבו אני נוטלת חלק כל כך פעיל, כזאת שנושאת גם אמירה חברתית חשובה - שלכל מי שאוהבים בישראל מגיעה להם הזכות לקשור את חייהם יחד כזוג, ולזכות במלוא הזכויות שמגיעות להם על פי חוק – מרגשת אותי פי כמה וכמה".

מה את מרגישה כשזוגות פונים אלייך בבקשה לחתנם?

"מחמיא לי שיש מי שרוצים לחלוק עימי את היום החשוב והמאושר בחייהם. כמובן שאיני יכולה להיענות לכל הבקשות, אבל תמיד מרגש לקבל בקשות שכאלה וכשאני נאלצת לסרב אני עושה זאת בצער – אך לכן החתונה בה כן השתתפתי הייתה כל-כך חשובה לי, כי הייתה בה את האמירה החברתית אותה ציינתי".

למה את מחתנת זוגות חד-מיניים?

"אני עושה זאת מתוך תפישה ערכית וחברתית שבה אני מאמינה בכל ליבי: כל זוג הרוצה לקשור את גורלו זה עם זה צריך ויכול לקבל את החותם הרשמי ואת ההכרה של מדינת ישראל בהם כזוג – ואם זה לא קורה חוקית עדיין, לפחות סייעתי בהעלאת המודעות ובמתן הכרה זו באופן אישי ופרטי. המטרה היא לחוקק חוק שמאפשר נישואין כאלה. הסיבה לכך שהחלטתי לקיים את הטקס דווקא בעת שבה יש התנגדות פוליטית להצעת החוק שהגשנו".

מה היה הרגע הכי מרגש בחתונה?

"הרגע שהיווה בעיניי את השיא של הערב היה דברי האימהות לבניהן החתנים. הקבלה המוחלטת והאוהבת שבה הן קיבלו את הזוגיות שלהם היא דבר שאני מאחלת לכולם, ובמיוחד לזוגות גאים שעומדים מול הקושי של יציאה מהארון ושיתוף משפחותיהם בנטייתם המינית".

מה לדעתך הסיכוי שיאושרו נישואים חד-מיניים בישראל?

"התנועה בראשותי מקדמת את חוק ברית הזוגיות (חיים משותפים) שנועד לאפשר לכל מי שאינו יכול או רוצה להתחתן דרך הרבנות להינשא בישראל באופן חוקי ורשמי, ובתוך כך גם זוגות גאים. אני מקווה שלמרות ההתנגדות של המפלגות הדתיות בממשלה ובכנסת, נצליח בסופו של דבר לגייס תמיכה ולחולל את השינוי המתבקש - הדמוקרטי והאנושי - ולאפשר לאזרחי ישראל הגאים לזכות בהכרה ובשוויון זכויות. עשינו כבר דרך ארוכה מבחינה חוקית והפסיקה של בתי המשפט סוללת את הדרך, ואני מבטיחה שנמשיך  עד שנשלים אותה ועד שלגאים ולגאות יהיה שוויון זכויות מלא.

"קידום שוויון זכויות בישראל -  לגאים, לנשים, למיעוטים - היא בעיניי לא רק חשובה לאלה שמקבלים את הזכויות, אלא לכלל החברה בישראל. זה מה שיחזק אותנו כחברה דמוקרטית שלא שונאת כל כך ולא מפחדת כל כך מהאחר ומהשונה. כך נוכל להרחיב את מושג המשפחה ואיתו את מנעד הסובלנות שלנו ובעיקר את להרחיב את הלב. במילים אחרות,  לאפשר לגאים להינשא חוקית ורשמית בישראל יאפשר לנו להיות חברה טובה יותר ובריאה יותר".

השרה ציפי לבני בחתונתם של צח וגיא  (צילום: יוני שרמן)
השרה לבני עם צח וגיא | צילום: יוני שרמן

 

אסתי זקהיים - "מעניקה לעצמי חוויה מתקנת"

מתי היה טקס החתונה הראשון שערכת?

"הפעם הראשונה הייתה לפני 13 שנה,  כשחבר שהתחתן בקפריסין פנה אליי ואל חברה שלי וביקש שנעשה טקס. ישבנו ושברנו את הראש, חיפשנו במקורות והתאמנו שירים ועשינו את זה. בחתונה היו עוד אנשים לקראת חתונה שראו את הטקס ופנו אלינו וביקשו גם. וככה זה התחיל להתגלגל מפה לאוזן".

כמה זוגות חיתנת עד היום?

"אני לא זוכרת אבל אפשר לעושת חשבון. אני מקפידה שזה לא יהיה יותר מזוג או שניים גג בחודש. מבחינתי זו מתנה מאד גדולה גם לי וגם להם, ואני רוצה לשמור על זה רענן ומרגש ולא להפוך את זה לעבודה, להשתעמם מזה או להתעייף מזה".

מה את מרגישה כשזוגות פונים אליך?

"זה אירוע כל כך מרגש וזו זכות להיות עם אנשים ביום הכי מרגש שלהם, כשהם הכי מאוהבים ומלאי תקווה שזה יהיה לנצח. אני עושה את זה מתוך אהבה וכבוד וביום שאני אפסיק להתרגש מזה אני אפסיק לעשות את זה. זו גם התחושה שלי לגבי תיאטרון".

למה את עושה זאת?

"חלק מהמוטיבציה שלי מגיעה מכך שאני נשואה לבחור שומר מסורת. תמיד חלמתי להתחתן כמו שאני מחתנת, עם הנדרים האישיים ועם כל החוויה הזו, ובכל פעם שאני רואה את הווידאו של החתונה אני רואה את עצמי משועממת. אז עכשיו אני עושה לעצמי חוויה מתקנת. גם הילדות שלי רואות בזה דבר טבעי לגמרי, תמיד כשאני יוצאת לחתונה הן שואלות אותי זה שתי בנות או שני בנים?".

מהו הרגע הכי מרגש בטקס?

"יש משהו בטקס העברי שהוא נורא יפה. ויש בו דברים סימבולים מאוד יפים. אני גם למדתי עם השנים לא לעשות שינויים גדולים מדיי בטקס כי ברגע שהטקס מוכר האנשים פנויים יותר לשמוע את התכנים. ברגע שמוציאים את אלוהים מהמשוואה ומשלבים במקומו את

החלפת הטבעות, הכתובה ושבירת הכוס, כל האלמנטים המוכרים מאפשרים לקהל להיות קשוב יותר לתוכן. למשל שבירת הכוס מסמלת אצלי חורבן אישי של בני הזוג, ועל כך שבשמחה תמיד יש עצב ובעצב יש תמיד שמחה, כמו שברגעים מאושרים נזכרים באדם יקר שלא נמצא אתנו עוד.

"הרגע הכי מרגש מבחינתי הוא החלק של הנדרים, שהם מדברים אחד עם השני, אני שומעת אותם והלב שלי נמחק מרוב התרגשות. וזה לאו דווקא הקטעים שלי אלא הרגע הכול כך אישי שהם אחד עם השני".

האם את חושבת שיש סיכוי שבישראל יאשרו נישואים חד מיניים?

"מבחינתי זה הרצוי שאיננו מצוי. אם הייתי פוליטיקאית אז הייתי מקדמת את החוק הזה, אבל ברגע שזה עדיין לא חוקי, אז אני עושה את מה שאני חושבת שהוא רצוי והוא הדבר הכי משמעותי. אני חושבת שלכל זוג יש את הזכות לחיות את חייו לפי בחירתו ואהבתו וההעדפות שלו, ולהקים בית בישראל. הייתי מקדמת את זה מבחינה חוקית כי אני חושבת שזה צריך להיות שווה מבחינת כל הזכויות הנגזרות מכך".

 

אברי גלעד חתונה גאה
אברי גלעד והזוג המאושר

אברי גלעד - "רגע עמוס משמעויות"

מתי היה טקס החתונה הראשון שערכת?

"חתונת ההומואים הראשונה שערכתי הייתה של שני חברים טובים. זה קרה זמן רב אחרי שהתחלתי לחתן זוגות סטרייטים".

איך הייתה ההרגשה לעשות זאת פעם ראשונה?

"לפני החתונה הזאת התרגשתי מאוד כי הייתה דרמה משפחתית גדולה סביב העניין, כמו שיש בדרך כלל בחתונות חד מיניות. לא ידעתי איך יקבלו ההורים את הטקס, וכתבתי טקס מאוד מתחשב בכל הרגשות הסותרים. לשמחתי האירוע עבר נהדר ודווקא דרך הטקס השלימו ההורים המתנגדים עם מערכת היחסים וקיבלו אותה. היו הרבה דמעות, ואחר כך שמחה גדולה מאוד".

כמה זוגות חיתנת עד היום?

לא יודע לנקוב במספר, אבל חיתנתי לא מעט זוגות חד מיניים, הרבה מהם חברים וחברות אישיים (יתרון חשוב, כי אז זה בחינם...)".

למה אתה עושה זאת?

"אני מאוד שמח לעסוק בעריכת טקסים חד מיניים כי מאחור יש תמיד סיפור יותר מורכב שהטקס הוא רגע שיא עמוס משמעויות, ונעים לי למצוא את המילים הנכונות כדי לתת לזוג את הטקס הנכון עבורו, שיהיה רגע משמעותי ולא סתם אירוע שעושים עליו 'וי'".

האם אתה חושב שיש סיכוי שבישראל יאשרו נישואים חד מיניים?

"אני מניח שלא. לא בימי חיינו. אבל אם כל הזכויות ינתנו, כולל הזכות להקמת משפחה בקלות, ואם הטקסים יהיו זמינים ויפים, אז האישור של המדינה לא חשוב בעיניי, ואת זה אני אומר כמי שלא נישא רשמית מעולם ובכל זאת הקים שתי משפחות בישראל".

 

יו"ר מרצ, ח"כ זהבה גלאון - "כי המדינה לא עושה את זה"

מתי היה טקס החתונה הראשון שערכת?

"לפני כארבע שנים חיתנתי שתי נשים לסביות. זו הייתה חתונה מרגשת ומיוחדת. הנשים התחתנו ללא משפחה. בני משפחותיהן לא קיבלו את הזוגיות שלהן, ולמרות שהמשפחה לא הגיעה, הן היו מוקפות בהמון חברות וחברים, והחתונה הייתה מלאה באהבה. אני זוכרת את החתונה הזו כאחת החתונות היותר מרגשות שהייתי בהן".

איך הייתה ההרגשה לעשות זאת פעם ראשונה?

"התרגשתי כמובן מעצם המעמד, מהעובדה שאני לוקחת חלק ברגע מאוד משמעותי ואינטימי בחייהן של שתי נשים שנותנות ביטוי לאהבתן ומתחייבות אחת כלפי השנייה. מהרגע הראשון שבו ביקשו ממני לערוך את הטקס זה הרגיש לי מאוד טבעי. במקום שבו המדינה איכזבה את הנשים הללו היה לי ברור שיהיה לי לכבוד לכבד את משאלתן ולהגשימה".

כמה זוגות חיתנת עד היום?

"שלושה זוגות גאים: זוג לסביות ושני זוגות הומואים".

מה את מרגישה כשזוגות פונים אליך?

"אין ספק שזה מאוד מרגש. ברור לי שכשבני זוג בוחרים בי לחתן אותם, וזה נכון לא רק לזוגות גאים, אלא גם לזוגות הטרוסקסואלים שמעוניינים בחתונה אזרחית, הם עושים זאת גם מתוך שאיפה להגשמת הזוגיות האישית והפרטית שלהם או שלהן, וגם מתוך רצון לטקס שיש בו אמירה פוליטית וערכית, על הדרישה הצודקת לאפשר לכל אדם לבחור בן או בת זוג ולהינשא בטקס התואם את השקפותיהם ואמונתם. הבחירה בי היא הצהרה מסוימת ואני גאה בכך".

למה את עושה זאת?

"אני עושה את זה כי המדינה לא עושה את זה. המדינה מפקירה אזרחים ואזרחיות שלה ולא מאפשרת להם להינשא לפי דרכם ואמונתם. בעיניי, תנאי ראשון ובל יעבור לקיומה של מדינה מתוקנת ויהדות חופשית, הוא מתן מעמד שווה לחלוטין לזרמים הלא אורתודוקסים במעשה הנישואין, לאפשר נישואים אזרחיים ונישואים חד מיניים. האפשרות להינשא ולהתגרש חייבת להינתן בזכות ולא כמעשה של חסד".

מהו הרגע הכי מרגש בטקס עבורך?

"בכל טקס יש את הרגע המרגש שלו. אם זה נאום של אם החתן או הכלה, או של חבר או חברה קרובים, הנדרים של בני הזוג, שבירת הכוס או הנשיקה שאחרי. תמיד אני שואלת את בני הזוג מה מסמלת עבורם שבירת הכוס וזה הופך לחלק מהטקס ולרגע מאוד מרגש".

האם את חושבת שיש סיכוי שבישראל יאשרו נישואים חד מיניים?

"בוודאי. זה לא פשוט וזה לוקח זמן, אבל התהליך כבר החל כי היום אנשים מצביעים עם הרגליים. יש יותר ויותר נישואים אזרחיים בחו"ל, יותר טקסים אלטרנטיביים ובני זוג שבוחרים שלא להתחתן כלל.

"נישואים אזרחיים בישראל יהפכו לחוק מפורש רק בממשלה שהדי.אן.איי. שלה מכבד חופש וחילוניות, לא מתייחס בזלזול אל הומואים ולסביות או תופס אותם כחולי נפש ושלא מאמין שלא-יהודים הם תתי-אדם שנמצאים בדרגה רוחנית נמוכה יותר מבני העם הנבחר.

"אסור לנו להשלים עם כך שבישראל חיים היום אזרחים שאין להם אפשרות להקים תא משפחתי שיוכר על-ידי החוק והמדינה. אסור לנו להשלים עם כך שאנשים כבולים למסורות מבלי שהם  חפצים בכך. וזהו אחד האתגרים המרכזיים שלנו במרצ - להעביר את הצעת החוק שלנו המסדירה נישואין אזרחיים בישראל כך שכל אדם יהיה רשאי לבחור באופציה של נישואין המתאימה לו".